Mi jut eszedbe a narancsról? Nyugodtan mond ki, nem vagy vele egyedül. Igen, a legtöbb nő korántsem a lédús, frissítő gyümölcsre gondol először a szó hallatán, hanem a mindennapjait megkeserítő narancsbőrre. Különösen most, bikini szezon idején.

 

Mi jut eszedbe a narancsról? Nyugodtan mond ki, nem vagy vele egyedül. Igen, a legtöbb nő korántsem a lédús, frissítő gyümölcsre gondol először a szó hallatán, hanem a mindennapjait megkeserítő narancsbőrre. Különösen most, bikini szezon idején.

Cellulitisz, narancsbőr, karfiolos fenék, és még folytathatnánk. Sokféleképpen nevezhetjük, ám tudjuk pontosan, hogy mit is jelent az a szó, hogy cellulitisz? Mi okozza a kialakulását és mit tehetünk ellene? Egyáltalán megakadályozhatjuk kialakulását? Erről kérdeztük Dr. Szemerey Balázs Istvánt, a Plasztikai Sebész Társaság Esztétikai Szekciójának elnökét.

„A cellulitisz tulajdonképpen a bőr alatti zsírsejtek bőrön megjelenő és jól látható kitüremkedése. A zsírszövet közötti rostok a bőrt a mélyebb rétegek, az izomzat felé húzzák, ezáltal a bőr hepe-hupás, a narancs felszínéhez hasonló tapintású lesz. A narancsbőr leggyakrabban a fenék és a comb tájékán jelenik meg, mert itt vannak a legnagyobb zsírdepók, ám előfordulhat mellen és a hason is." – mondta Szemerey doktor.

A cellulitisz kialakulása több okra vezethető vissza. Elsőként a helytelen táplálkozást kell megemlítenünk, melynek eredménye, hogy a salakanyagok egyfajta depónak használják a zsírszöveteket, és ott hosszú időre letáboroznak. A salakanyagok lerakódását, a nem megfelelő étkezés mellett, hormonális hatások is kiválthatják.

A narancsbőr kialakulásához a mozgásszegény életmód is hozzájárul. A felgyülemlett salakanyagok ugyanis kizárólag a nyirokrendszeren keresztül tudnak távozni a szervezetünkből. A nyirokrendszer azonban nem képes önállóan megtisztulni, mert a vérkeringéssel ellentétben (szív), a nyirokkeringésnek nincs saját pumpája. A nyirokrendszer pumpájaként az izom szolgál, mely fokozza a nyirokkeringést, és növelni tudja annak hatékonyságát, vagyis rendszeres mozgással felgyorsíthatjuk a méreganyagok távozását.

És ha mindez nem lenne elég, vannak, akik 'ajándékba' kapják a hepe-hupás bőrt, ugyanis a narancsbőr akár genetikai okokból is kialakulhat.

„Mint sok minden másra, a cellulitiszre is igaz, hogy jobb megelőzni, mint kezelni. Hogy ne alakuljon ki, figyeljünk oda étrendünkre, fogyasszunk sok nyers zöldséget, gyümölcsöt, rost dús élelmiszereket, fehér húsokat. Igyunk sok vizet, teát, és gyógyvizeket. A helyes táplálkozás mellett mozogjunk rendszeresen. Hatásos lehet mindemellett a méregtelenítés is, melyre akár egy kellemes szaunázás is megoldás lehet. A bátrabbak különböző léböjtökkel is segíthetnek szervezetüknek a tisztulásban."- mondta a doktor úr.

Ha a megelőzéssel elkéstünk, és a meglévő narancsbőrt szeretnénk megszüntetni, rengeteg módszer, krém, és kezelés közül választhatunk. Szemerey doktor elmondta, hogy egyes kozmetikumok is segíthetnek a narancsbőr eltüntetésében, azonban fontos, hogy olyan terméket válasszunk, melyben a vérellátást serkentő összetevők vannak. Ha helyi kezelések mellett döntünk, akkor a krémekhez hasonlóan szintén elsőrendű, a vérellátás fokozása. Segíthetnek tehát különféle nyirokmasszázsok, a nyirokáramlást segítő gépi kezelések, és az aromaterápiás kezelések is.

A testsúly gyarapodásával nő a narancsbőr kialakulásának esélye is. Így súlycsökkentéssel szintén tehetünk a cellulitis megszüntetése érdekében. A tudatos, kontrollált étrend, a rendszeres mozgás, és a méregtelenítés tehát nemcsak a megelőzésben, de a kezelés során is fontos. Drasztikusabb fogyás érdekében dönthetünk zsírleszívás mellett is, amely kétféle módon is segít a narancsbőr eltüntetésében. Egyrészt redukálja a zsírsejtek számát, másrészt átszakítja a bőrt lefelé húzó rostokat.

Ha pedig hormonális okokra vezethető vissza a narancsbőr kialakulása, akkor ezeket a hormonális panaszokat kell megszüntetni.

A cellulitis kezelésénél tehát az okok megszüntetése a cél, felületi kezelésekkel sokszor csak időszakosan oldhatjuk meg a problémát. Ne felejtsük el, hogy különbözőek vagyunk. Így van, akinél egy-egy módszer önmagában is hatékony, de van, akinél egy összetett kúra, több kezelés, és teljes életmód váltás szükséges a probléma megoldására.

Figyeljünk oda a testünkre, hogy a narancsról, csak a gyümölcs jusson eszünkbe!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük