A szponzorok és a versenyzők – és természetesen nagy szakmai jelenléttel a Budapesti Operaház nagyon szép büfé termében sajtótájékoztatón számoltak be a Vitorlás szövetség képviselői az idei Kék szalag versenyről és az azzal kapcsolatos fesztiválról.

 

A szponzorok és a versenyzők – és természetesen nagy szakmai jelenléttel a Budapesti Operaház nagyon szép büfé termében sajtótájékoztatón számoltak be a Vitorlás szövetség képviselői az idei Kék szalag versenyről és az azzal kapcsolatos fesztiválról.

2010. július 2-án vitorlát bontanak Balatonfüreden a 2010-es Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál résztvevői, hogy megküzdjenek egymással. Litkey Farkas, aki ebben az évben katamaránon száll a vízre, komoly kihívókkal néz szembe. A vitorlásévad tradicionálisan legnagyobb eseményén a kilencszeres Kékszalag-győztes, Litkey Farkas komoly kihívókkal néz szembe, de a hajók fedélzetéről a hazai sztárok sem hiányozhatnak.

A 2000 óta veretlen, kilencszeres Kékszalag győztes trónon maradásán kívül kérdés, hogy vajon sikerül-e valakinek megdönteni a Nemere II. 10 óra 40 perces, 1955-ben felállított rekordját. A regattán ráadásul 2010-ben először vesznek részt katamaránok, ami újdonság a magyar vitorlás sportban. Ezeket a hajókat másként kell vitorlázni, mint az eddig megszokott típusokat. Megjelenésükkel a high-tech – ami eddig csak külföldön volt jelen – megjelenik a hazai vitorlássportban.

Várhatóan több mint 700 hajó, 3500 versenyző számít a jó szélre a Balatonon július 2-án, reggel kilenc órakor kezdődő versenyen. A mezőny a balatonfüredi kikötőből indul, hogy a Balatonkenese, Siófok, Tihanyi-cső, Keszthely, Balatonfüred útvonalon haladva végül befusson Füredre, lehetőség szerint minél rövidebb idő alatt teljesítve a csaknem 150 kilométeres távot. Szerkesztőségünk kérdésére a szervezők elmondták: Idén nem indul szörfös, mint a korábbi esztendőkben. De a verseny nem is erről szól. Hanem a vitorlásokról.

Az immár kilencszeres Kékszalag-győztes Litkey Farkas csapatával szintén katamarán fedélzetén vág neki a regattának. A sportember elmondta, alig néhány napja edz az új hajóval. Még szoknia kell a katamaránt, hiszen az akkor igazán gyors, ha egy lábon megy. Ezek a vitorlás hajók szeles időben szédítő sebességre képesek, ezért az sem kizárt, hogy az idei Kékszalagon új rekord születik.

"Wossala György és Szentiványi Árpád nem kisebb fába vágta a fejszéjét, minthogy egy Extrém 40-es katamaránnal indul a versenyen" – tudtuk meg Nagy R. Attilától, a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj és Fesztivál versenyigazgatójától. "A projekt érdekessége, hogy a legénységet is importálják külföldről, nem csak a hajót. A kormányosi feladatot pedig nem másra bízták, mint a kétszeres olimpiai bajnok Roman Hagarára. Azt hiszem, az idei Kékszalag tartogat izgalmas meglepetéseket minden versenyző számára, beleértve a címvédő Litkey Farkast is."

Katamaránnal és komoly esélyekkel indul a bajnokságon Scholtz Imre (Twin-Go – 28 lábas katamarán), Székely András (Concept25 – 25 lábas katamarán), és Vándor Róbert (One d'OR CAT – 25 lábas katamarán) is. A versenybe azonban egyéb hajótípusok is beleszólhatnak majd, így Rauschenberger Miklós (Principessa libera), Soponyai Géza (Nautic 370), Király Zsolt (Raffica libera) és Láng Róbert (Nemere II) is nagy reményekkel készül az idei Kékszalagra.

A hazai sztárvilág neves képviselői megtiszteltetésnek tartják, hogy részt vehetnek a regattán. Profi legénység tagjaiként ők is megtapasztalhatják a Kékszalag adta páratlan élményt. A 2010-es résztvevők: Sebestyén Júlia, Fábry Sándor, Ádok Zoli, Tabáni István, Demcsák Zszuzsa, Vujity Tvrtko, Hajas László, Varga Viktor, Végvári Eszter, Turán Frigyes, Babinyecz Timi, Dobó Ági, Kaló Jennifer, a Rippel fivérek, Sipos Tomi.

A T-mobile nem csak szponzorálja immár hagyományosan az idei versenyt, hanem arról a technikai háttérről is gondoskodik, ami ahhoz szükséges, hogy az Interneten a http://www.kekszalag.hu/ oldalon, illetve helyszíni kivetítőkön a partról is lehessen követni az eseményt. Sok hajót felszereltek – nem csak az esélyeseket – GPS nyomkövetővel, de egyes hajókon WEB kamerák is helyet kaptak. Így a netről és a partról is követhetőek a vízen zajló események.

A Balaton és a vitorlázás szerelmesei nemcsak a vizet szelő vitorlások semmihez sem fogható látványával számolhatnak, hisz a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíjat idén is kíséri a már hagyományosnak mondható Kékszalag Fesztivál. Ennek keretében július 1-jén és 2-án rendezik meg szinkronrepülést, ballonvadászatot és freestyle repülést magába foglaló Grand Aero Challenge repülőshow-t, illetve a "nagyokat" megelőzve július 1-jén a "kisebbek", azaz a serdülő-, ifjúsági és utánpótlás korosztály is vitorlát bontanak a már szintén hagyományosnak mondható, III. Kékpántlika versenyen.

Foto:Steiner Gábor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük