Tokaji. Egy név, ami mögött mindenki egy dologra gondol: a borra. Tokaj-hegyalja. Egy borvidék, amely a világörökség része. Tokaj Kereskedőház Zrt. Egy vállalat, amely a mindennapok hungarikumának a gyártója.

 

Tokaji. Egy név, ami mögött mindenki egy dologra gondol: a borra. Tokaj-hegyalja. Egy borvidék, amely a világörökség része. Tokaj Kereskedőház Zrt. Egy vállalat, amely a mindennapok hungarikumának a gyártója.

A magyar borpiac egyik legnagyobb problémája a pincészetek közötti összefogás hiánya, valamint a megfelelő mennyiség és minőség előállítása. A Tokaj Kereskedőház Zrt. ezért úgy törekszik minél több pincészet integrálására, hogy közben megőrzi a térség tradicionális hagyományait. A szőlő dűlők rekonstrukciója mellett a borvidék egyik legkorszerűbb borászati technológiáját sikerült megvalósítani az elmúlt évek pályázatai eredményeként, miközben a borkülönlegességek és egyéb borok továbbra is hagyományos fahordós érlelések után jutnak el a fogyasztókhoz. Csak az elmúlt években majdnem másfélmilliárd forint értékben valósultak meg fejlesztések az állami cégnél, amely jó gazdaként sáfárkodik a rábízott pénzzel, ugyanis nincs vesztesége. Miközben a társaságnak is szembe kell néznie a gazdasági válsággal.

Magyarországon (a 90 százalékos lefedettségnek és a 9 üzletlánccal kötött megállapodásnak köszönhetően) szinte nincs olyan település, ahol ne lenne Tokaji. És ez a név külföldön is szépen hangzik. A számok önmagukért beszélnek.

Évente összesen 7 millió palack értékesítése

 • Ebből export 3 millió, 24 ország piacaira.
 • Mintegy 2,5 millió palack értékesítése Kelet-Európába.
 • Újdonság: megállapodás született a Tokaj Kereskedőház Zrt. és a Costco amerikai üzletlánc között évi 250 ezer palack 2001-es évjáratú, díszdobozos csomagolású, 3 puttonyos aszú forgalmazásáról. Tokaji kaput nyithat Amerikában a többi magyar bornak.

Nyugodtan kijelenthetjük: a Tokaji forradalma zajlik. Több csatát (a fejlesztések és az újítások révén) a Kereskedőház már megnyert, de a – jó értelemben vett – háború még nem ért véget. A gazdákkal való összefogás szélesítésén túl nemzeti egységre is szükség van a Tokaji mögött. A mindennapok hungarikumát előállító Kereskedőház mögé az államnak is fel kell sorakoznia, segítve Magyarország egyik védjegyévé vált termék minél szélesebb elterjedését és megjelenését a világban.

Tudatában vagyunk annak, hogy a válságból csak termeléssel lehet kitörni. A minőségi termeléshez elengedhetetlen a jó munkaerő. A Tokaj Kereskedőház Zrt-nél jelenleg 170-en dolgoznak, 85 százalékuk középfokú végzettségű. Számukra állandó továbbképzést biztosítunk. A cég együttműködik a Debreceni Egyetemmel, Miskolci Egyetemmel és a Corvinus Egyetemmel. Ezen kívül évente 5-10 gyakornok tanulhatja ki a fortélyokat a Kereskedőháznál, néhányan még külföldről is érkeznek.

A 21. század elején a világ egyik legfontosabb kérdésévé vált, hogy környezetünket, a Földet legalább ugyanilyen állapotban adhassuk tovább unokáinknak. A Tokaj Kereskedőház Zrt-n nem fog múlni: a környezettudatosság jegyében saját víztisztítóval rendelkeznek, a keletkezett hulladékot pedig energiahasznosításra használják.

A Tokaji forradalma még nem ért véget. A Kereskedőház hosszú távú stratégiája keretében végrehajtott fejlesztések, beruházások létjogosultságát nem csak a korábban részletezett számok, statisztikák, eredmények, hanem a szakma elismerése is igazolja. A Tokaj Kereskedőház Zrt. hagyományosan minden évben a különböző hazai és nemzetközi borversenyeken kimagasló eredményekkel szerepel.

Aktuális Borverseny eredmények:

Tokaji Furmint Száraz 2009:

 • 11. VinAgora Nemzetközi Borverseny 2010. – Arany érem
 • XI. Pannon Bormustra 2010. – CSÚCSBOR
 • Decanter Magazin 2010 április – "LEGJOBB VÉTEL"
 • IX. Országos Sygenta Borverseny 2010. – Arany érem
 • IX. Hungarikum Borverseny 2010. – Arany érem

Tokaji Aszú 3 puttonyos 2001:

 • Wine Spectator – Bruce Sanderson – 90 pont

A Tokaj Kereskedőház 1993. január elsején alakult. Jelenleg is a Tokaj-hegyaljai zárt és történelmi borvidék legnagyobb borászati és borkereskedelmi vállalkozása, amely jogelődjei révén több mint fél évszázados borászati tapasztalattal rendelkezik, ezért mindig is meghatározó szereplője volt Hegyalja életének.

Borászati tevékenységéhez az alapanyagot részben felvásárlással biztosítja a gondosan művelt magántermelői parcellákról. Többéves Együttműködési Szerződés alapján mintegy 2.300 kistermelőt integrál, akik összesen 1000 hektárnyi szőlőterületen tevékenykednek. – ezzel a borvidéken megtermelt szőlő egyharmadát juttatják piacra. A társaság minden évben Termesztéstechnológiai utasításokkal látja el a beszállítói körbe tartozó termelőket, ezzel biztosítva a legjobb minőségű alapanyagot. Egész évben folyamatos ellenőrzés alatt áll az ültetvények növény-egészségügyi állapota, illetve gondos gazdaként betartja a szüret előtti hozamkorlátozást.

A Tokaj Kereskedőház termőterületei: a tarcali Szarvas, a mádi Királyok, a tolcsvai Szentvér-dűlő. Ezekről az ültetvényekről származó kiemelkedő minőségű alapanyagból készülnek a prémium kategóriás tételek, melyek Korona Birtok márkanév alatt kerülnek forgalomba. 2006-ban először, ezekről a saját területekről késői szüretelésű borok is készültek.

Tokaji borkülönlegességekből (szamorodnik, aszúk) több évjáratból, széles szortimenttel rendelkezik a társaság. Tulajdonában található egy több ezer palackot felölelő muzeális készlet, amely a világon egyedülálló. Számottevő állomány már az 1900-as évek elejétől is fellelhető. A cég borai az elmúlt 50 év során több száz aranyérmet nyertek, köztük négy Bordeaux-i Nagydíjat.

Az elmúlt évek fejlesztései eredményeként

 • az értékesítés volumenben 40 ezer hl/évről 60 ezer hl/évre emelkedett,
 • az árbevétel 2 milliárd forintról 3,6 milliárd forintra nőtt.

A magyar borászati vállalatok közül csak keveseknél található meg a cégnél működő IFS 2.0 minőségbiztosítási rendszer. A Kereskedőház tanácsadással vagy a pályázati munka elkészítésével segít a termelőknek az uniós pályázatok elnyerésében. A sikeres pályázatot követően pedig előfinanszírozza a beszerzendő, szükséges anyagokat – ezzel évente mintegy 100 hektárnyi szőlő területet tudnak megújítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük