Magyarországon egyedülálló, gigantikus méretű napkollektor-telepet mutatott be hétfőn a Tesco-Global Áruházak Zrt. Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettel közösen kifejlesztett megújuló rendszer hatékony és környezetbarát energiafelhasználást tesz lehetővé, hiszen a napkollektorok által begyűjtött hő nyáron hűtésre, télen fűtésre fordítható.

 

Magyarországon egyedülálló, gigantikus méretű napkollektor-telepet mutatott be hétfőn a Tesco-Global Áruházak Zrt. Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesülettel közösen kifejlesztett megújuló rendszer hatékony és környezetbarát energiafelhasználást tesz lehetővé, hiszen a napkollektorok által begyűjtött hő nyáron hűtésre, télen fűtésre fordítható.

    A Tesco a Természetért elnevezésű program az áruházlánc környezettudatos filozófiáját, a környezet védelme érdekében tett törekvéseit és célkitűzéseit foglalja össze. Három fő témakört ölel fel: az energiafogyasztás és a káros gázok kibocsátásának csökkentését, a keletkezett hulladék újrahasznosítását, mennyiségének csökkentését, valamint a bevásárlószatyrokkal kapcsolatos koncepciót.

A prioritásként kezelt témák közül a hatékony és környezetbarát energiagazdálkodás ösztönzése a Tesco kutatás-fejlesztési tevékenységének egyik kulcsfontosságú eleme, mely révén folyamatosan megújuló erőforrásokat kapcsolnak be az áruházak energiaellátásába. E törekvés jegyében került megépítésre a budaörsi áruház tetején található, 1030 négyzetméter nagyságú napkollektor-telep, melyhez egy ún. abszorpciós hűtőgép társul. A rendszer lényege, hogy a napsugárzás által biztosított hőt a napkollektor begyűjti, majd az abszorpciós hűtő az energiát folyamatosan és a felmerülő igényeknek megfelelően képes biztosítani akár fűtésre, akár hűtésre. Téli üzemben az irodák és az áruház melegvíz-ellátását, valamint az áruházi eladótér fűtését biztosítja a rendszer, nyáron pedig az irodatér klimatizációját látja el. E megoldás előnye, hogy a legnagyobb mértékű napsütés mellett jelentkező hűtési igény esetén képes a legjobb hűtésre. A napkollektor-telep éves szinten 200 háztartás fogyasztásának megfelelő energiát állít elő.

A budaörsi fejlesztés mellett a pesterzsébeti Tesco M5 Megapark komplexum tetején 670 négyzetméter felületű napelemes rendszer került kiépítésre, mely az általa megtermelt energia révén jelentősen csökkenti az áruház villamos energia felvételét a közcélú hálózatból. Becslések szerint évente 100 000 kWh villamos energiát, azaz hozzávetőleg 70 családi ház éves áramigényét képes kitermelni e környezetbarát megoldás, mely révén az áruház a széndioxid-kibocsátását is jelentősen, kb. 42 000 kg-mal képes visszaszorítani évente.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. folyamatosan figyelemmel kíséri az energia-előállítás mértékét és hasznosíthatóságát, annak érdekében, hogy az alternatív működési rendszerek közül megtalálja az optimális megoldást. Valamennyi áruházában alkalmaz környezetbarát technológiákat, a már meglévőket korszerűsíti, valamint évről-évre növeli az ún. zöld áruházainak számát, melyekben már a kivitelezéstől kezdve korszerű és energiatakarékos rendszereket alkalmaz.

A napkollektor-telepet bemutató sajtótájékoztatón részt vett Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára, aki kiemelte, hogy "a Tesco az eldobható PET palackok és alumíniumdobozok visszagyűjtése, valamint a biológiailag lebomló, környezetbarát bevásárlótáskák forgalomba hozatala után a megújuló energia-használattal (napkollektoros és napelemes rendszerek létesítése) további igen nagy lépést tett a fosszilis energia-használat csökkentése és a széndioxid-kibocsátás visszaszorítása terén. Beruházásuk példaértékű és követendő más kereskedelmi és ipari fejlesztések számára is."

"A napkollektor-telep és a napelemekkel működő energiaellátási rendszer olyan megoldások, melyekre igazán büszkék vagyunk. Innovatív és hatékony megnyilatkozásai azoknak a céloknak melyeket a Tesco a Természetért program keretében tűztünk ki magunk elé. Arra törekszünk, hogy minél több áruházunk a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzon alternatív energiaforrásokat, és ezzel pozitív példát mutassunk más piaci szereplőknek is", mondta el Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője

A Tesco Magyarország legnagyobb hipermarket kereskedelmi lánca és második legnagyobb brit befektetője. Itthon 22 000 magyar munkavállalót alkalmaz és minden új áruház nyitásával átlagosan 100-300 új munkahelyet hoz létre. A vállalat közel 14 éves magyarországi működése során eddig 92 hipermarketet nyitott, s mára piacvezetőként több mint két és félmillió vásárlót szolgál ki minden héten. A Tesco Pénzügyi Partner többféle hitel- és biztosítási terméket kínál vásárlóinak. A Tesco 2003-ban indította "Az év támogatottja" programját, a 2008-2009 évben immár a Procter&Gamble vállalattal közösen, az Ability Park-ot támogatva fogyatékos emberek társadalmi beilleszkedésének elősegítését tűzte ki célul.

A Tesco elkötelezett a környezet védelme mellett. Folyamatosan szaporodik zöld áruházainak száma, mind az újonnan épült üzletek, mind a régiek átalakításával korszerű környezetbarát, energiatakarékos módszereket valósít meg (geotermikus energia, zöldtető, napkövető napkollektor használata, hűtő-fűtő közegek energiájának visszanyerése, stb.). A Tesco célja, hogy 2020-ra a felére csökkenti épületeinek károsanyag-kibocsátását a 2006-os bázisévhez képest. Magyarországon elsőként vezette be száz százalékban lebomló bevásárlótáskáit, sőt visszaváltható "örökzöld" táskák is elérhetőek a pénztáraknál, melyeket csak egyszer kell megvásárolni. A "zöld iroda" szemléletmód szerint működnek központi irodái.

http://www.tesco.hu/

http://www.ecotesco.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük