A WHO adatai alapján a vírus felbukkanása óta összesen 105 embernél bizonyosodott be a fertőzés és csupán Mexikóban történt halálozás.Az alábbi hét ország jelezte hivatalosan a WHO-nak a H1N1 influenza A eseteket:

 

A WHO adatai alapján a vírus felbukkanása óta összesen 105 embernél bizonyosodott be a fertőzés és csupán Mexikóban történt halálozás.Az alábbi hét ország jelezte hivatalosan a WHO-nak a H1N1 influenza A eseteket:

 • Mexikó 26 igazolt esetet jelentett, ebből 7 halálozás
 • Egyesült Államok 64 laboratóriumilag igazolt esetet jelentett,

halálozás nem történt

 • Kanada 6 igazolt eset, halálozás nem történt
 • Új-Zéland 3 igazolt eset, halálozás nem történt
 • Egyesült Királyság 2 igazolt eset, halálozás nem történt
 • Izrael 2 igazolt eset, halálozás nem történt
 • Spanyolország 2 igazolt eset, halálozás nem történt.

A WHO továbbra sem tanácsolja az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását. Az Egészségügyi Világszervezet azonban azt javasolja, hogy a beteg emberek halasszák el a nemzetközi utazásaikat és azok az emberek, akiknél a tünetek nemzetközi utazást követően jelentek meg, forduljanak orvoshoz.

Nincs vírusfertőzés-veszély jól megfőzött sertéshús vagy sertés termék elfogyasztása esetén. Javasolt, hogy az emberek gyakran és alaposan mossanak kezet vízzel és szappannal, és forduljanak orvoshoz, ha influenza-szerű megbetegedés tüneteit veszik észre.

A 2009. április 29-re a WHO tudományos ülést hívott össze, hogy az érintett országokból származó szakértők helyzetjelentést adjanak és megvitassák, amit virológiai, epidemiológiai és klinikai szempontból eddig tudunk a betegségről. Az ülésről a befejezése után azonnal jelentést tesz közzé a WHO.

A kialakult pandémiás helyzet kapcsán csütörtökön az Európai Unió Tanácsa rendkívüli ülést tart a tagországok egészségügyi miniszterei részvételével Luxemburgban, ahol természetesen Székely Tamás egészségügyi miniszter is jelen lesz.

    Székely Tamás egészségügyi miniszter a Kormányülésen tájékoztatta a Kormányt az eddig történt intézkedésekről és a rendelkezésre álló raktárkészletekről. A Kormány a tájékoztatót elfogadta.

Magyarországon nincs közvetlen járványveszély és megbetegedés sem fordult elő.

A WHO továbbra sem javasolja az utazási szigorítások bevezetését vagy a határok lezárását, így Magyarországon ilyen jellegű intézkedésekre sem kerül sor. Ugyanakkor a Magyar Kormány nem javasolja a Mexikóba történő kiutazást.

A 2009. április 28-án  9 személy érkezett Ferihegyre, különböző átszállásokkal Mexikóból. Mind a kilencen jelentkeztek a repülőtéren lévő ÁNTSZ egészségügyi pultnál, ahol megvizsgálták őket és rögzítették az adataikat. Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy mind a kilenc fő tünetmentes.

Ferihegyen az ÁNTSZ közegészségügyi szolgálata a 2009 áprili 30-tól reggel 6-tól 24 óráig, azaz folyamatosan továbbra is megerősített, dupla létszámmal látja el a feladatokat. Az ÁNTSZ Közép-magyarországi regionális intézetéből közegészségügyi-járványügyi szakemberek, tisztiorvos és tiszti főorvosok vannak a helyszínen. Három információs pultnál jelentkezhetnek az érdeklődők, ahol a járványügyi kérdőívet tölthetnek ki, valamint a szakemberek válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Emellett az ÁNTSZ az érkező utasokat többnyelvű figyelemfelhívó plakátokon tájékoztatja a szükséges intézkedésekről, amennyiben a vírus által érintett térségből érkeznek és igénylik az orvosi segítséget vagy tanácsadást.

A tegnap reggel óta működő zöld számra összesen szerda 13.00 óráig 226 hívás érkezett. A telefonálók alapvetően az alábbi kérdéskörök iránt érdeklődnek:

 • Kell-e tartani valamitől a Mexikóba, USA-ba utazóknak?
 • Mik a betegség tünetei?
 • Hogyan lehet védekezni/megelőzni?
 • Mit tegyenek azok, akik érintett területről érkeznek vissza?
 • Milyen gyógyszert lehet szedni a betegség ellen?
 • Mikor lesz kész a védőoltás és hogyan lehet hozzájutni?

A Magyar Kormány és az Egészségügyi Minisztérium is folyamatosan figyelemmel követi az eseményeket és azonnali tájékoztatást ad a lakosság számára. Folyamatosan frissülő információkat az alábbi honlapokon találnak:

Egészségügyi Minisztérium: http://www.eum.hu/

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat: http://www.antsz.hu/

Országos Epidemiológiai Központ: http://www.oek.hu/

Telefonos információ az alábbi ingyenes hívható zöld számon kérhető: 06 80 204-217.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük