2022.december.03. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Napi egyszeri adagolású tablettát fogadott be az OEP a HIV-1 fertőzés kezelésére

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/59479"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/hvirus.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="76" /></a></span>Áprilistól már a magyar betegek számára is társadalombiztosítási támogatással érhető el az az új HIV-1 fertőzés elleni készítmény, melyet 2011 októberében engedélyeztek az Európai Unióban. A befogadott retard tabletta előnye, hogy ugyanolyan hatékony, mint a napi kétszeri adagolású, azonban naponta csak egyszer kell bevenni, így jelentősen megkönnyíti a terápiahűséget.

hvirus.thumbnailÁprilistól már a magyar betegek számára is társadalombiztosítási támogatással érhető el az az új HIV-1 fertőzés elleni készítmény, melyet 2011 októberében engedélyeztek az Európai Unióban. A befogadott retard tabletta előnye, hogy ugyanolyan hatékony, mint a napi kétszeri adagolású, azonban naponta csak egyszer kell bevenni, így jelentősen megkönnyíti a terápiahűséget.

hvirus.thumbnailÁprilistól már a magyar betegek számára is társadalombiztosítási támogatással érhető el az az új HIV-1 fertőzés elleni készítmény, melyet 2011 októberében engedélyeztek az Európai Unióban. A befogadott retard tabletta előnye, hogy ugyanolyan hatékony, mint a napi kétszeri adagolású, azonban naponta csak egyszer kell bevenni, így jelentősen megkönnyíti a terápiahűséget.

A készítmény más antiretrovirális terápiákkal kombinálva a HIV-1 vírussal fertőzött betegek kezelésére javallott. Az új retard tabletta előnye a napi kétszeri adagolású – azonnali felszívódású – szerrel szemben, hogy lassabban oldódik ki belőle a hatóanyag, így hosszabb idő alatt szívódik fel, megnyújtva ezzel a gyógyszer hatását. Biztonságossága és tolerálhatósága a vizsgálatok során megegyezett a korábbi, napi kétszeri adagolású, azonnali kioldódású gyógyszerével. Mindamellett, hogy ez jelentős kényelmi szempontot jelent a betegek számára, fontos tulajdonsága, hogy megkönnyíti a beteg-együttműködést, s azonos hatékonyság mellett lehetővé teszi a rendszeresen szedett tablettamennyiség csökkentését. Az április 1-től Magyarországon is társadalombiztosítási támogatással elérhető, továbbfejlesztett gyógyszerforma a korábbi terápia hatásossági előnyeit egyesíti a napi egyszeri tabletta kényelmével.

A retard tablettára történő gyógyszerváltás javíthatja a betegek terápiahűségét, ami gyakran a kezelés sikerének kulcsa. A terápiahűség minden krónikus kezelésnél fontos, azonban a HIV fertőzés kezelése esetén a beteg-együttműködés nem csak a terápia hatásossága szempontjából kiemelkedő jelentőségű, hanem a vírusrezisztencia kialakulása, valamint az emiatt szükséges terápiaváltás, és ezáltal a terápiás lehetőségek szűkülése, a progresszió gyorsulása és az AIDS kialakulásának lehetősége miatt is.

A HIV-1 a HIV fertőzés leginkább elterjedt fajtája. A HIV vírus az emberi szervezetet a fertőzésektől óvó immunrendszert támadja meg, ezáltal védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben. Világszerte több mint 3 millió HIV-pozitív ember él, s mára több mint 2 millió beteg, köztük 330 ezer gyerek halálát okozta ez a betegség. Magyarországon jelenleg közel 2000 HIV fertőzött beteget tartanak számon, azonban számuk a tünetek elhúzódó – akár évekkel későbbi – jelentkezése miatt ennél sokkal többre tehető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.