2025.december.13. szombat.
PizzaVB-7

 Rövid próba után kiderült, hogy még az olaszul tudók között sem érti mindenki pontosan a feliratot egy Szt. István körúti üzlet homlokzatán. Pedig érdemes megjegyezni, hogy ott, közel a Margit hídhoz, egy világbajnok dolgozik és az is világbajnok, ami kikerül a keze alól. A Forni Di Napoli ajtaján belépve Itáliába érkezik a látogató és túl azon, hogy valódi, hamisítatlan olasz ízek várják, az étel, amit a tányérjára tesznek, bizonyítottan a világ legjobbja! Ha pizzáról van szó – mert az már a feliratról is kiderül – mondhatjuk: na jó, az olaszoknak könnyű. Ám nem csekély meglepetésünkre, azt is gyorsan megtudjuk: a pizzakészítés világbajnoka magyar, a világbajnok pizza Budapesten készül!

Damu László roma származású. Gyerekként a családjával Miskolcon élt. Nem kapta meg a lehetőséget, hogy elvégezze mindazokat az iskolákat, amiket szeretett volna, hamar dolgoznia kellett, de volt egy álma. Sajnos kevés hely van Magyarországon, ahol az emberek éveken keresztül tanulni, fejlődni tudnak, még pénzt is keresve hozzá. Spanyolországban kezdte, az első tapasztalatait a vendéglátásban, a pizzakészítésben ott szerezte. Hogyan kell a legjobb minőségű kemencékkel dolgozni, kiválasztani a legeslegjobb alapanyagot. De találkozott társakkal, akikkel barátok lettek – és ez most már évek óta tart. Fontossá vált számukra, hogy mindazt, amit ott megtanultak, egyszer majd Magyarországra is elhozzák. Sok év közös munkája kellett hozzá, de sikerült. Hatalmas energiát fektettek bele, míg végre, 2021 áprilisában megnyithatták az éttermüket Budapesten. A Covid utáni kilábalás időszakában, kicsi, mindössze ötszemélyes csapattal vágtak neki a nagy próbálkozásnak. A legelső napon, este tízkor, záráskor 150 eladott pizzánál tartottak. Ez volt a kezdet és akkor még semmi reklámjuk, marketing tevékenységük nem volt!  Nőtt a forgalom, így elkezdték szép egyetértésben az egész boltot rendszerezni, fejleszteni. Igyekeztek olyan kollégákat választani, akik nem „felülről” jöttek, hanem a legaljából, a szegénységből, de van bennük szív, alázat és kitartás! Volt, aki nulla tudással jött ide, ám fél év alatt nagyon szépen fel tudott fejlődni. Ebben a felgyorsult világban az emberi értékek elvesződni látszanak. Én inkább ez ellen küzdők – hangsúlyozta Damu László a legújabb sikerekről szóló bemutatón. Próbálom átadni lassan normálisan, tisztelettel és becsülettel, mindazt, amit megtanultunk és ami az eredményekhez vezetett. Mert a régi mondás igaza, mi szerint a siker a kitartás jutalma, itt bebizonyosodott. Benne van legalább 16-20 év munka, összetartunk és odafigyelünk egymás egészségére, épségére. A Forni Di Napoli pizzakészítő mestere, csapatával 4 versenyen 11 bajnoki címet is szerzett. (képünkön balról jobbra) Pál Renátó dagasztja, Erdei Róbert süti, Simon Zoltán pedig az általános tanácsadó – ő azt tudja, hogyan kell egy csapatot megjeleníteni, összetartani, járatos a tészta beállításokban, a feltétekben, az ízvilágban, tolmácsol is, ha kell – ők négyen, együtt érik el a párját ritkító eredményeket. Készítenek klasszikus pizzát, nápolyi pizzát, római pizzát – aki járt már Olaszországban tapasztalhatta mekkorák a különbségek. Renátó ismeri az összes tésztarendszert, a különböző eljárásokat. Fel kellett ismernünk, hogy az eredményekhez másra is szükség van – emelte ki a világbajnok mester. Amikor mi kint vagyunk, teljesen másként élünk. Át kellett vennünk egy stílust: az összetartást, a mosolygást, az odaadást, minket ezért szeretnek, ezért tisztelnek, becsülnek Olaszországban! Most 10 hónap alatt 12 kupát nyertünk a csapattal. Szívvel-lélekkel, az alázattal és a kitartással tudtuk ezt elérni! Sikerült, annak ellenére, hogy kezdetben, az elmúlt 3 évben, még a top tízbe sem kerültünk be! Zolival, Renátóval sokszor hajnali négyig beszélgettünk, elemeztük a tapasztalatokat. Mindig mellettem voltak és segítettek, fogták a kezemet. Együtt, fokozatosan léptünk mind feljebb, nem vesztettük el e kedvünket – és a sikerek lassan jönni kezdtek. Nürnbergben, a Pizza Europa League versenyén a Pizza Gourmet pizzánk első lett. Riminiben, a Mystery Boksz pizza, a Pizza Senza Fronitere versenyén győzött. Ugyanezt az eredményt hozta a Malmőben megrendezett Pizza Championship Cup végén a Best of the Best Michelin Class pizzánk, csakúgy, mint a Dolomiti Cup-on a Gourmet, Classica, Triatlon, Napoletana elnevezésű pizza. Míg végül beteljesült a legnagyobb álom. Következett a „Pizza Senza Frontiere – World Pizza Champion Games” egy rangos nemzetközi pizzaverseny, amelyet minden évben Olaszországban, Riminiben rendeznek meg. A világ minden tájáról érkező több mint 600 versenyző 17-18 különböző versenykategóriában mérkőzött meg egymással. A zsűri, a nemzetközi szakértők és világhírű séfek, a tészta minőségét, sütési technikát, ízharmóniát és prezentációt is értékelték. A csapat által elkészített hagyományos nápolyi receptúrára épült pizza egyszerűen lenyűgözte a zsűrit. A 48 órás kelesztési folyamattal és eredetvédett olasz alapanyagokkal (San Marzano paradicsom, bivalymozzarella, D.O.P. minősítésű sajtok), készült pizzát tartották a legjobbnak, amely egyedülálló siker a magyar gasztronómia történetében. Ez az első alkalom, hogy magyar résztvevőkből álló csapat ilyen rangos nemzetközi versenyen világbajnoki címet szerzett!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük