2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem változott az alapkamat novemberben

2 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/96543"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1118.jpg" border="0" width="300" height="168" /></a></span>Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői úgy láttak, hogy nem okozott meglepetést a Monetáris Tanács a mai kamatdöntés alkalmával, ugyanis a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó rátát. </p><p>

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői úgy láttak, hogy nem okozott meglepetést a Monetáris Tanács a mai kamatdöntés alkalmával, ugyanis a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó rátát.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely az Erste Bank elemzői úgy láttak, hogy nem okozott meglepetést a Monetáris Tanács a mai kamatdöntés alkalmával, ugyanis a várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó rátát.

Az októberi közlemény végén megjelent, hogy amennyiben a jegybanki feltételezések teljesülnek, az előrejelzési horizont végéig (2017 harmadik negyedév) fennmaradhat a jelenlegi szinten az alapkamat. A novemberi közleményben megerősítheti a Tanács ezt az iránymutatást.  

Az infláció újra pozitív tartományba került októberben (0,1% év/év), és a maginflációs mutató is gyorsult, 1,3%-ról 1,5%-ra nőtt. Úgy gondoljuk, hogy folytatódhat a gyorsulás a következő hónapokban a főmutató esetében, így év végére 1,5%-ra emelkedhet az inflációs ráta. Éves átlagban azonban a tavalyi évhez hasonlóan 0% közelében alakulhat az infláció. Ami pedig a jövő évet illeti, várakozásaink szerint folytatódhat az inflációs főmutató gyorsulása, így 2017 elejére a 3%-os jegybanki cél közelébe emelkedhet.  

A nemzetközi környezet esetében az EKB laza monetáris kondíciói továbbra is támogatják az MNB törekvéseit. Ráadásul a nyomott inflációs folyamatok és gazdasági kilátások következtében újabb lazító intézkedéseket jelenthet be Mario Draghi decemberben. A tengerentúlt vizsgálva azonban szigorításra lehet számítani, ugyanis a jelenlegi várakozások szerint decemberben kamatemelésbe kezdhet a Federal Reserve. Ez pedig idővel nehezítheti a magyar döntéshozók helyzetét a nagyon hosszú ideig történő alacsony kamatszint fenntartásában.  

Az alapfeltételezésünk szerint legalább 2016 végéig változatlanul hagyhatja a Monetáris Tanács az irányadó rátát a jelenlegi 1,35%-on. Ugyanakkor nem tartjuk teljesen kizártnak, hogy 2016 második negyedévében újra kamatcsökkentésbe kezdjen a Monetáris Tanács. Utóbbit támogathatja a vártnál gyorsabban lassuló magyar gazdaság, az EKB további lazítása, illetve ha a Fed kamatemelési ciklusa a vártnál kevésbé lesz agresszív.  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.