2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Nem rázta meg a piacokat az olasz választás – a populisták győzelme az új európai norma

3 perc olvasás

italia-elecciones-748x483.jpgSokan azt várták, hogy az olasz választások okozta káosz (a populista pártok győztek, de egyelőre nem látszik stabil kormány alakításának a lehetősége) eladási hullámot generál a különböző eszközök piacain, de igazából csak közvetlenül Olaszországban volt tapasztalható némi gyengülés. A 10 éves állampapírokat nézve az olasz/német kamatfelár 135 bázispontra (1,35%) emelkedett a választás hétvégéjét követő hétfőn, de ez is alatta marad az év elején látott 160 bázispontnak.

 

Nem kis meglepetésre a periférikus kötvények ára emelkedett, és a hozamuk 5%-kal csökkent. Normál esetben a periférikus eszközök teljesítménye összhangban van a közéjük tartozó egyes országok teljesítményével, de az ezzel ellentétes mozgások azt jelzik, hogy a befektetők nem igazán tartanak attól, hogy az olasz politikai instabilitás átterjed más országokra is. Jóllehet a mostani olasz választások nem bizonyultak jelentő eseménynek a pénzügyi eszközök piacának szereplői számára, azért érdemes elgondolkozni az európai kötvénypiac helyzetén.

 

Először is leszögezhetjük, hogy a volatilitás még mindig nem nőtt jelentősen. Ebben elsősorban az Európai Központi Bank a ludas, amely nemrég közölte, hogy nem siet a mennyiségi könnyítés kivezetésével, mit ahogy a kamatemeléssel sem. Az EKB március 8-án ül össze, de a piacnak az olasz választásokra adott reakcióiból úgy tűnik, hogy a befektetők nem számítanak héja jellegű fordulatra. Ha az EKB elkezdeni a monetáris politikájának szűkítését, az olasz állampapírok kockázata jelentősen megnőne.

 

Megállapíthatjuk azt is, hogy a populizmus térhódítása már egyáltalán nem meglepő Európában, mondhatni ez az új norma. Olaszország nem az első, amely a populista pártok mellett tette le a voksát. De még a populista pártoknak is figyelembe kell venniük a realitásokat, Olaszországban például azt, egyik párt sem szerzett többséget, a kormányzáshoz kompromisszumokat kell kötni, és vissza kell venni a kampány során elhangzott ígéretekből.

 

Amellett, hogy az EKB politikája egyfajta védőhálót jelent, sokan számítanak arra, hogy a következő hónapokban megnő az olasz állampapírok árfolyamesésének kockázata. De a teljes képhez hozzátartozik, hogy az olasz állampapírok vevői nagyrészt belföldiek, akik, mihelyst érezhetően nő a hozam, növelik a vásárlásaikat.

 

Mindent összevetve, az olasz populizmus nem fogja bedönteni Európát.

Althea Spinozzi, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.