2022.augusztus.08. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Némi pihenő a dollár erősödésében – fellélegezhetnek a feltörekvő piacok

2 perc olvasás

index_122.jpgA hét első kereskedési napján az euró a jelenlegi cikluson belül új mélységekbe esett a dollárral szemben, és ezzel néhány bázispontra megközelítette a legutóbbi nagy EURUSD emelkedés (a 2017-es 1,0400 től a 2018 elejei 1,25-ig) 38,2%-os korrekcióját. Ezzel egyidőben az Európai Unió perifériájának kamatfelára növekedett, a német-olasz szpred közel került a 190 bázisponthoz (április végén ez az érték 114 volt). 

 

Az EURUSD esésének továbbra is az erős USD a fő oka, de nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, hogy a nyersanyag-devizákkal szemben is nagy mértékben gyengült az euró.

 

A piac egyébként jó hangulatban nyitott hétfőn, mivel az Egyesült Államok és Kína most inkább a tárgyalóasztalnál teljesítenek, és nem a vámháborús retorikában. Kína ígéretet tett arra, hogy több amerikai terméket és szolgáltatást vásárol, és valószínűleg ez a döntő oka a jelenlegi enyhülésnek. Ugyanakkor még jó ideig meg lesz az esélye annak, hogy ebben a kérdéskörben kellemetlen meglepetések is születnek. A vámháborús szólamok enyhülésének egyik legnagyobb nyertese az ausztrál dollár, amely komoly lendületet kapott most a hét elején, és egyre messzebb kerül a két héttel ezelőtti, az USD-vel szembeni mélypontjától. Az AUDUSD kereszt erősen közelít egy fontos ellenállási szinthez, amely a 0,7600-0,7650-es zónában található.

 

A feltörekvő piacok fellélegezhettek, mert a kockázati hajlandóság nőtt a piacokon, a dollár erősödésében pedig némi pihenő tapasztalható, akárcsak a hosszú távú USA állampapírok hozamainak emelkedésében. Ez a három tényező különösen fontos a feltörekvő piacok árazása szempontjából, de külön figyelmet érdemel a 10 éves USA kincstárjegy hozamának alakulása, amely most a 3,00 – 3,05%-os szint körül mozog.

 

Az euró gyengélkedése ellenére a fontnak sikerült még a gyengélkedő eurót is alulteljesítenie hétfőn. A Brexittel kapcsolatos bizonytalanságok sötét árnyékot vetnek a fontra. A font szempontjából eseménydús hét előtt állunk, holnap az Egyesült Királyság inflációs adatai jönnek ki, csütörtökön a kiskereskedelmi eladások, pénteken pedig az első negyedévi GDP becslése. Bár a piac most már inkább augusztusra várja a brit kamatemelést, érdemes figyelni a holnapi inflációs adatokra.

 

John Hardy, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.