ruhaf.jpgNemzetközi szakkiállításon mutatják be ősszel az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának hallgatói által tervezett szénszálas formaruhákat, amelyeket egy elektromos töltéseket elvezető, ESD formaruhákat gyártó cég felhívására készítettek a fiatal formatervezők.

 

A pályázat a speciális védőöltözet ipari méretű gyártásra is alkalmas, költséghatékony formai megújítását tűzte ki célul. A szakértő zsűri által kiválasztott legjobb három pályamű a kiállítást követően nemzetközi piacra kerül a pályakezdő tervezők nevének feltüntetésével.

 

A speciális szénszálas védőöltözet megújítására egy ESD védelmi formaruhákat gyártó cég, a D&Társa írt ki pályázatot ifjú formatervezők számára. A nemzetközi piacon jelen lévő hazai vállalkozás kereskedelmi, valamint termelési igazgatója is az Óbudai Egyetemen végzett, így rendelkeztek rálátással a Rejtő Karon zajló könnyűipari mérnökképzésre. „Más felsőoktatási intézményt is szerettünk volna bevonni a pályázatba, azonban úgy ítéltük meg, hogy az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetében zajlik egyedül olyan képzés, amely alkalmas egy olyan komplex feladat kivitelezésére, mint a szénszálas védelmi ruhák formai megjelenésének megújítása” – emelte ki Győri Szabolcs, a D&Társa termelési igazgatója.

 

A pályázatra jelentkező fiataloknak a cég termékfejlesztésébe bekapcsolódva a híradástechnika eszközök összeszerelésében és gyártásában dolgozók számára készített, az elektrosztatikusságot elvezető védőruhák dizájnját gondolták újra. A kiírás azonban nemcsak a tervezésre és a mintadarabok elkészítésére irányult, hanem komplett műszaki dokumentáció, költségterv, illetve piackutatás összeállítására is, amelyeket a hallgatóknak egy prezentáción be is kellett mutatniuk.

 

Papp-Vid Dóra, az Óbudai Egyetem Terméktervező Intézetének adjunktusa, a projekt vezetője szerint a feladat nehézségét az adta, hogy nemcsak arra kellett a hallgatóknak figyelniük, hogy megjelenésben újat hozzanak, hanem, hogy ehhez költségkímélő megoldásokat is találjanak, mert a cél piacképes termékek elkészítése volt, mely alkalmas ipari méretű gyártásra. „A hallgatók nagy lelkesedéssel vágtak bele a feladatba, nem is csoda, hiszen óriási volt a tét azzal, hogy a három legjobbnak ítélt kollekció megjelenhet a nemzetközi piacon, ráadásul a tervező hallgató nevével együtt, ami komoly elismerés” – fogalmazott Papp-Vid Dóra.

 

A pályázatra az egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának Ipari termék- és formatervező mérnöki szakának harmadéves hallgatói jelentkezhettek, a felhívásra összesen 18 pályamű érkezett. Ezekből előzetesen kilenc olyan tervet választott ki a cég vezetéséből és az egyetem oktatóiból álló zsűri, amelyek alapján a mintadarabokat is elkészítették a formatervező hallgatók. A mintakollekciók bemutatása után a három legjobb pályamunkát díjazták.

 

Első helyezett Gáspár Zsófia, a második helyre Vandornyik Andrea pályamunkája került, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára Kovács Borbála léphetett terveivel.

https://youtu.be/_yzs1Cf7X_w

 

Idén ősszel nemzetközi szakkiállításon mutatják be a hallgatók nyertes szénszálas formaruha kollekcióit a pályázatot kiíró cég megújult portfóliójának és új termékcsoportjának részeként. Ezt követően a tervek szerint megkezdődik a forgalmazásuk a nemzetközi piacon.

 

http://www.uni-obuda.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük