2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Népszámlálás

2 perc olvasás

 nepszamlalas.jpgGondolatkísérlet. Vegyünk szemügyre egy embertársunkat hazánk bármely településén, nevezzük N-nek. Legyen 35 éves, akit apjával egyidős édesanyja 35 évesen hozott a világra. Akkor most a szülők 70 évesek, 1948-ban születtek, a Forradalom és Szabadságharc 100. évfordulóján. N-nek ugyebár 4 nagyszülője van. Ha két nagyanyjuk 35-35 éves volt, amikor lányukat, fiukat megszülték, akkor 1913-az születésűek. Milyen szép világ volt akkor? Az utolsó boldog békeév az első világháború kitörése előtt.

   Gombolyítsuk tovább a fonalat. N. barátunknak 8 dédszülője van, 4 apai, 4 anyai ágon. Azonos feltételek mellett ők 1878-ban születtek, amikor az Osztrák Magyar Monarchia hadserege megszállta Bosznia-Hercegovinát és Molnár Ferenc, a világon legtöbbet játszott magyar drámaíró megszületett. Ugyancsak azonos paraméterek mellett N-nek 16 ükanyja és ükapja van, ők 1843-ban születtek, a reformkor kellős közepén, amikor Kossuth Lajos 41, Széchenyi István 52, Petőfi Sándor 21 éves kezdő költő volt. Egyikük sem sejtette, mi lesz 1848-ban. Menjünk tovább, de ne feledjük, gondolatkísérletről van szó.

   Szépanyából és szépapából 32 van N-nek, az ősök 1808-ban születtek, ekkor Napóleon hatalma csúcsán állt és ő sem sejtette, hogy alig 7 év múlva következik Waterloo. Végül N barátunknak 64 ómamája és ópapája van, ők a hetedik felmenő generáció és 1773-ban, a világhírű Bostoni Teadélután idején születtek. (Kéretik a Google-ban utánanézni, hogy is történt az eset.)

   Ezek szerint minden embernek a Földön 64 felmenője van. A Föld lakossága 7,5 milliárd fő, ez 480 milliárd embert jelent. A számítás azonban pontatlan, mert a testvéreknek anyjuk és apjuk azonos. Vegyünk átlagban a 245 év alatt a világban és családonként 5 testvért. Tehát nem 480, csupán ennek ötöde, 96,2 milliárd ember élt elméletileg 1773-ban, 245 évvel ezelőtt. Továbbá van, aki az első-, második-, harmadik-, stb. unokatestvérével házasodott össze, mondjuk minden tizedik családnál. Vonjunk le ebből a nagy számból 10 százalékot, marad 90 milliárd embertársunk.

   Csak az a baj, hogy a hivatalos statisztika szerint 1773-ban csupán 1 milliárd lakos élt a Földön. Ebből minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy tiszta egyeneság tulajdonképpen nem is létezhet. Gondolatkísérletem eredménye, hogy minden ma élő ember valamilyen fokon és ágon rokona egymásnak.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.