Szent Márton a tours-i püspökSzent Márton a tours-i püspökKi ne hallott volna a márton napi libatorról? Ilyenkor a néphagyomány szerint illik libát enni, a jövőnk érdekében. De ez a nap, amikor a könnyű újbor először megkóstolható. Szóval jeles nap a mai.

 

Szent Márton a tours-i püspökSzent Márton a tours-i püspökKi ne hallott volna a márton napi libatorról? Ilyenkor a néphagyomány szerint illik libát enni, a jövőnk érdekében. De ez a nap, amikor a könnyű újbor először megkóstolható. Szóval jeles nap a mai.

A jeles nap névadója Szent Márton volt,  Gallia nemzeti szentje, Pannóniában Sabaria -Ssvaria – városában született. Pontos időponto nem tudunk, az biztosnak látszik, hogy  316-ban vagy 317-ben.

A középkor legnépszerübb szentje volt, kultusza hazánkban is virágzott. Mi is köti össze a mai nevén  Szombathelyen született tours-i püspök a ludakkal?  Nos a  legenda  úgy szól, amikor hírét vette, hogy püspöknek szemelték ki, az érte jövő küldöttek elől nagy alázatosságában a ludak óljába bújt. Nem érezte magát méltónak a feladatra. De mint a Kapitólium ludjai ammelyek a barbár támadást jelezték, a természetes riasztórendszer most is kiválóan működött és a  szárnyasok gágogásukkal, szárnyuk verdesésével óriási zajt csaptak, s ezúttal Márton rejtekhelyét árulták el. Emlékét helységnevek -például Szentmártonkáta -, imák és oltárképek egyaránt őrzik.

No nem ezért, hálából esszük a ludat.Egyszerűen azért, mert ilyenkor érik el a vágósúlyt.

A hagyomány t Szent Márton napját jeles napként egyfajta elszámoló napként is nyilván tartotta: ez a  fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás leróvásának napja volt. Az erdélyi pásztorok e-napon kérték járandóságukat. Sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak, nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizte és tavasszal az állatok kihajtására használta.

A régiek szerint a  Márton napja időjóslásként is szolgált, a napi időjárásból következtettek a következő időszakokra.  Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Ezért mondják most sokan: Kemény telünk lesz. (A globális éghajéatváltozást nyilván Márton nem vette figyelembe…) Mások azt tartják a Márton napi a márciusi időjárást mutatja.

Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta volna.

Sok helyen rendztek Márton napi bálakat, vásárokat.. A tavaszi kisliba erre az időre érte el a vágósulyt és lehetett tömni is. A néphit szerint a lúd mellecsontjából meglehet jósolni, a következő hónapok időjárását, ha a liba csontja fehér, hosszú, havas, hideg telünk lesz, ha barna, csak amolyan fekete karácsonyos, locspocsos időre számíthatunk. Eleink úgy tartották, aki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.

Dobos C. József 1881-ben megjelent szakácskönyve szerint a lúd gazdasági szempontból tekintve a legszükségesebb háziállatokhoz tartozik, mert nemcsak a húsa hasznos, de zsírja finom ízénél fogva sokkal értékesebb a sertésénél, tolla pedig majdnem nélkülözhetetlen. Ami a máját illeti-az a legkényesebb inyencek által is méltányoltatik.

Márton az újbor bírája, tartja a hiedelem, azaz ilyenkor már iható az újbor. A francia „beaujolois"mintájára nálunk is egyre több borász jelentkezik primőr borokkal. A közmondás szerint "Ha lúd legyen kövér" valamint jobb egy lúdnyak száz tyúknyaknál. Ennek szellemében most libatort ülünk, azaz libacombot-mellet, töltött libanyakat és libamájat sütünk.

A Tiszatáj folyóirat tanulmánya Szent Mártonról:

www.lib.jgytf.u-szeged.hu/folyoiratok/tiszataj/01-11/koszta.pdf

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/szent_marton

http://kultura.hu/main.php?folderID=959&articleID=275496&ctag=articlelist&iid=1

http://www.utisugo.hu/bortura/hotel-apartman-info-28282

http://tinyurl.com/stmarton

http://www.szombathely.egyhazmegye.hu/szombathely-marton.html

http://www.unnep.eu/kereszteny-unnepek/tours-i-szent-marton.html

http://www.boraszportalok.hu/index.php?p=cikk&id=423

  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük