2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Olcsóbb EU-vízum a balkáni országoknak

2 perc olvasás
<p>  <span class="inline left"><a href="/node/940"><img class="image thumbnail" src="/files/images/D_C_visum.thumbnail.jpg" border="0" alt="EU D/C típusú vízum" title="EU D/C típusú vízum" width="100" height="67" /></a></span>Négy balkáni állam írta alá azt a megállapodást, amely szerint az aláíró államok polgárai olcsóbban juthatnak hozzá a schengeni vízumhoz. Szerbiával egyelõre nem fejezõdtek be a tárgyalások. </p><p>

  eu d/c típusú vízumNégy balkáni állam írta alá azt a megállapodást, amely szerint az aláíró államok polgárai olcsóbban juthatnak hozzá a schengeni vízumhoz. Szerbiával egyelõre nem fejezõdtek be a tárgyalások.

  eu d/c típusú vízumNégy balkáni állam írta alá azt a megállapodást, amely szerint az aláíró államok polgárai olcsóbban juthatnak hozzá a schengeni vízumhoz. Szerbiával egyelõre nem fejezõdtek be a tárgyalások.

Macedónia, Albánia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró a hét végén írta alá a megállapodást a délkelet-európai bel- és igazságügyi miniszterek ülésén. A dokumentum szerint a négy ország állampolgárai 35 eurót fizetnek majd a schengeni vízumért a múlt évben megállapított 60 euró helyett. Az üzletemberek, diákok és újságírók könnyített eljárással juthatnak hozzá a belépési okmányokhoz, míg diplomatáknak nem lesz szükségük vízumra a schengeni övezetbe való belépéshez. A balkáni országok nem alkalmaznak viszonosságot, az EU-állampolgároknak továbbra sem kell vízum a beutazáshoz.

A megállapodás részét képezik az úgynevezett újrabefogadási egyezmények is, amelyek arra kötelezik az aláíró államokat, hogy visszafogadják illegálisan az EU-ban tartózkodó és kitoloncolt állampolgáraikat, valamint azokat a külföldieket, akik az adott országból utaztak be az EU-ba. Franco Frattini bel- és igazságügyi biztos szerint a megállapodások mérföldkövet jelentenek, és világosan mutatják az EU és a balkáni országok közötti fejlõdõ és egyre szorosabb együttmûködést. A vízumszabályok enyhítésével az EU arra törekszik, hogy a stabilizációs és reformfolyamatok tovább erõsödjenek a Balkánon.

A megállapodást azonban nem írta még alá Szerbia, amely együtt kezdte a tárgyalásokat a többi balkáni országgal. A megbeszélések Belgráddal azért nem zárultak még le, mert Szerbia nem fogadta el, hogy az EU-tagállamok azokat a külföldi, illegális bevándorlókat is visszatoloncolhassák az országba, akik Szerbiából léptek az EU területére. Olli Rehn bõvítési biztos sajnálatát fejezte ki, hogy Szerbia nem írta alá a megállapodást, ám reményét fejezte ki, hogy a problémák csak technikai jellegûek, amelyek hamar megoldhatók.

Magyarország 2008. január elsején csatlakozhat a schengeni övezethez, a légiforgalomban pedig a nyári menetrend kezdetén vezethetik be a rendszert.

EUvonal

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.