2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Óramúzeum

2 perc olvasás

 oramuzeum_epulete.jpgSzékesfehérvár nevezetességein túljutva szánjunk egy órát a Kossuth utca 9. számon található Óramúzeum meglátogatására. Érdeklődjünk előtte telefonon, mert csak idegenvezetéssel léphetünk be a kapuján. De ne siessünk a belépéssel. A bejárat felett órajátékot láthatunk, amely bátran felvehetné a versenyt a híres európai (München, Prága, Brüsszel) hasonló látványosságaival. Figyeljük meg alaposan.

   Az órajáték figurái a magyar történelem hét kiemelkedő személyiségeit jelenítik meg. Szent István, Imre herceg, Szent László, Szent Erzsébet, Szent Margit, Mátyás király és Beatrix királyné. Délelőtt tíztől délután hatig kétóránként jelennek meg az alakok az erkélyen. Megjelenésüket harangjáték kíséri (a harangok az épület két oldalán láthatók), zenéje az „Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga” című gregorián-szerű népdal.

   Figyeljük meg az órajáték számlapját, amely különleges, 24-órás beosztású. A világos alapon lévő számok a nappali órákat, a sötét alapon lévők az esti és éjszakai órákat mutatják. A 12 hónap nevét felsoroló körívhez kapcsolódik a csillagképeket ábrázoló tárcsa. Ez havonta fordulva a megfelelő csillagállásokat a hónap nevéhez igazítja, így egy év alatt fordul körbe a számlapon.

   Ha mindezeket megcsodáltuk, lépjünk be a múzeumba, amelynek alapját Kovács Jenő, híres órásmester (1949-2016) rakta le, hosszú évek kitartó gyűjtő-munkája teremtette meg. A múzeum termeiben több száz, különböző korból származó fali-, asztali-, stopper-, zseb- és karóra, valamint órás szerszámok találhatók, sőt még egy XVII. századi toronyóra szerkezete is.

   A székesfehérvári képviselő-testület az Óramúzeumot  kiemelkedő kulturális, turisztikai és idegenforgalmi célpontjának tekinti. Remélik, nem csak a látogatóknak, turistáknak, hanem  a fiatal nemzedéknek is felkelti az érdeklődését az órásmesterség iránt.

   Ez év április 12-én a székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakgimnázium  „Bármi lehetsz!” címmel választható szakmákat népszerűsítő „Szakmák éjszakáját” rendezett. Felsorolták a szakmákat, ahova várják a diákokat. Sajnos az órás nem volt közöttük. Jövőre kéretik pótolni.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.