2022.01.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

OROSZ OROTDOX ÉRSEK SZENTKÚTON

2 min read
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42645"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/P11300922.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>A Szent István-ünnepségek alkalmából hazánkban tartózkodó Feodor munkácsi és ungvári ortdox érsek 2010. augusztus 21-én kíséretével együtt elzarándokolt a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyre.</p><p>

 

A Szent István-ünnepségek alkalmából hazánkban tartózkodó Feodor munkácsi és ungvári ortdox érsek 2010. augusztus 21-én kíséretével együtt elzarándokolt a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyre.

 

A Szent István-ünnepségek alkalmából hazánkban tartózkodó Feodor munkácsi és ungvári ortdox érsek 2010. augusztus 21-én kíséretével együtt elzarándokolt a Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyre.

Az érsek megtekintette a kegyhelyet, végiglátogatta annak jellegzetes helyszíneit és megismerkedett a búcsújáróhely történetével. A bazilikában kíséretével együtt imádkozott a kegyszobor előtt.

A látogatás során a kegyhelyet gondozó ferences szerzeteseknek elmondta, nagyon örül, hogy a csend és a békesség e megszentelt helyét megismerhette. Érdekelték a nyugati egyház liturgikus szokásai, a modernség és a hagyomány egyidejű jelenléte a magyarországi szerzetesi életben. Kíváncsi volt a ferencesek imaéltére és lelkiségi sajátosságaira. Ő is szerzetes, és – mint mondta – megtapasztalta a szerzetesközösségek testvéri erejét és az imádságban való elkötelezettségét.

A főpap elismerőleg nyilatkozott püspöktestvéréről, a magyar ferencesek közül Kárpátaljára érkezett Majnek Antal munkácsi katolikus megyéspüspökről. Úgy beszélt róla, mint jó püspökről és mély gondolkodású pásztorról. A két helyi egyház kapcsolatát jónak tartja, amit az is mutat, hogy ortodox templomokban is helyet adnak római katolikus közösségek liturgiájának.

Feodor érsek azt is elmondta, hogy teológus korában nagyon megérintette Assisi Szent Ferenc alakja. Arra kérte a szentkúti ferenceseket, hogy szerezzék meg neki orosz nyelven Szent Ferenc írásait, életrajzát. Az érsek meghívta a rend tagjait munkácsi rezidenciájába.

A találkozás során a szentkúti ferences közösség arról biztosította az érseket, hogy mindig tisztelettel látják ezen a helyen mint püspököt és zarándokot, s hogy a nemzeti kegyhely gazdagodását jelenti, ha a testvéregyházak saját hagyományaik szerint keresik fel a búcsújáróhelyet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük