2024.február.23. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Öt új koncessziós szerződés szénhidrogénes területekre

2 perc olvasás

olajkut-e1452855862640.jpgMindhárom nyertes pályázó aláírta a szénhidrogén-koncessziós szerződéseket a 2017 júniusában közzétett pályázatokon elnyert területekre. 

 

Az ötödik alkalommal meghirdetett bányászati felhívások koncesszióinak megadásáról a törvényi rendelkezéseknek megfelelően, a minősítőbizottság értékelése és javaslata alapján 2017 novemberében döntött a nemzeti fejlesztési miniszter.

 

Az újonnan megkötött szerződésekkel a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. összesen tizenhárom hazai szénhidrogén-kutatási területre szerzett kutatási jogosultságot, míg a korábbi koncessziókon szintén nyertes Vermilion Exploration B.V. és HHE Group Kft. (a mostani szerződéskötéssel együtt) három-három szénhidrogénes koncesszió birtokosa.

 

Az eddigi öt tender 44 megjelent bányászati koncessziós pályázati felhívására 49 pályázat érkezett, a nyertes pályázók összesen 29 területre kötöttek szerződést.

 

Az első négy koncesszió pályázatai nyomán befizetett nettó koncessziós díjakból az államnak összesen 8,6 milliárd forint bevétele keletkezett, az ötödik kör esetében a megkötött koncessziós szerződések alapján a nyertes pályázók további nettó 1,9 milliárd forint koncessziós díj befizetését vállalták.

 

A szénhidrogén-koncesszió időtartama a szerződés hatályba lépésétől számított 20 év. A koncessziók időtartama egy alkalommal, újabb pályázat kiírása nélkül, az eredeti koncessziós időtartam felével meghosszabbítható.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a befektetői érdeklődéssel összhangban 2018 első félévében újabb bányászati koncessziók meghirdetését tervezi.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.