2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ötször tapsolták vissza a színészeket Szarvason a Monte Cristo grófja musical előadása végén

6 perc olvasás

unnamed_46.jpgSzarvasi  Vizi Szinház

 

2012 nyarán játszották a Szarvasi Vízi Színház színpadán először Alexandre Dumas – Pozsgai Zsolt – Szomor György Monte Cristo grófja című musicaljét, a Békés Megyei Jókai Színház művészei, melynek bemutatója 2011. október 7-én volt Békéscsabán. 2013-ban ugyan nem volt Szarvason, de utána évente 2-3 előadást játszottak, mindig telt házzal. 2016-ban Szarvason volt a 100. előadás. 2018-ban három előadást terveztek be, mindhárom telt házas volt. Szombat este a harmadik előadásra került sor, amely végén ötször tapsolták vissza a művészeket. A hosszan tartó taps hatására Róma után a Kalózok dalát is elénekelték a színművészek és a táncosok, akik boldogan mosolyogva köszönték meg a szűnni nem akaró ünneplést.

Szombaton este 2018. augusztus 4-én Monte Cristo grófja megint elvarázsolta a nézőket. A fiatal Edmond Dantes (Gulyás Attila) Elba szigetén találkozik Napóleonnal (Czitor Attila), aki egy levelet bíz rá. A levél Noirtier úrnak szól. A Pharao hazatér Marseille-be, ahol Edmondot szerelmese, Mercedes (Gubik Petra) várja.

„Lelkünk sóhajából szőtt áldott kötés
Az égben összeforrt szent ölelkezés
Mindig így legyen, mindig csak velem
Bármily messze űz a végzetem!”

Dantes féltékeny első tisztje Danglars (Bartus Gyula) és a Mercedes-be szerelmes Fernand (Szrapkó Nándor) ördögi tervet eszel ki, feljelentik a fiatal kapitányt, akit Villefort ügyész (Presits Tamás) el is engedne, de amikor kiderül, hogy a kompromittáló levél saját apjának szól, If várába zártatja Edmond Dantest. Magához hívatja Mercedest, akivel közli, hogy szerelme halott. Danglars szembesíti az ügyészt, hogy tud a levélről, és tudja kinek szólt és egy bankot kér cserébe. Eltelik tíz év. Dantes a börtönben megismerkedik Faria Abbéval (Szőke Pál). Edmondnak (itt már Szomor György alakítja) a börtönőr (Nagy Róbert) elmeséli, hogy a városban ünnep van, mert hazalátogatott Fernand, aki már Morcerf grófjának hívatja magát, a feleségével Mercedes-el és velük van Danglars és Villefort is. Edmondnak ekkor áll össze a kép, és már csak a bosszúra tud gondolni.

image11_13.jpg

A második felvonás a bosszúé, a három kalóz Jacopo (Katkó Ferenc), Bonifacio (Gerner Csaba) és Pacalio (Liszi Melinda) segítik Monte Cristo grófját, de a gróf ártatlanokat is felhasznál célja eléréséhez: Mercedes fiát, Albert Morcerf-et (Bíró Gyula) és Haydée-t (Gábor Anita). A bosszú teljes. Apja halála után Albert párbajra hívja a grófot. De Mercedes is elmegy a Monte Cristohoz és fia életéért könyörög, nem a grófnak, hanem Edmondnak.

A történet ennyi, ami még mai is, lenyűgöz, ahogyan a zene, a szöveg is. A kiváló szereplők játéka magával ragad, de talán legfőképpen a dalok – Szomor György dalai, akit minden képen ki kell emelni, mert ő írta a fantasztikus zenét és a nagyon szép dalszövegek is az ő lelkének „terméke”. A színművész elénekelt dalai után minden esetben ovációt is kapott a taps mellett mindkét napon. Lenyűgöző előadásmód, lenyűgöző hang, ezer százalékon ég a színpadon, csak szuperlatívuszokban lehet beszélni róla, mind szerzőként, mind színészként, mind rendezőként. Nagyon meg kell becsülni az ilyen érzékeny lelkű alkotóművészt.

Játékban, hangban Gubik Petra sem maradt el, aki Mercedes alakját formálta meg, játéka, hangja ugyanúgy elbűvölő, ahogyan az első előadáson. A fiatal lánytól az érett asszonyig ível a szerepe, amit nagyon jól elválaszt és megjelenít játékával a fiatal színművésznő. Amikor Villefort közli vele Edmond halálhírét, a következő jelenetben színpadon marad, ám a fény Danglars és Villefort párbeszédét követi, de Mercedes-ként színjátéka szavak nélkül mondja el, mit érez – megható pillanatok! A musical kiemelkedő jelenete amikor fia életéért küzd, ebben a jelenetben egy anya, aki oroszlánként harcol fiáért és szerelmes nő, aki kétségbeesetten harcol a régi szerelemért, de Dantes már nem tudja szeretni, ezért távozik és elfogadja régi szerelme párbaj kihívását, akinek lövése célt téveszt – itt ér végett a musical, ránk bízza, hogy mi fog történni.

„Nézz rám kérlek!
Láss meg engem, itt vagyok! Nézd, újra élek!
Ne ölj meg, kérlek!
Ne ölj meg újra minket, élnünk kell, támadjunk fel!”

Gulyás Attila, a fiatal Edmond Dantes, a harmadik különleges főszereplő, dalai líraiak. Játékában több színt felvillantott, a szerelmes, a határozott, a kétségbeesett férfit. A Miért című dal tolmácsolása azért érdekes, mert Monte Cristo grófjával éneklik ketten a dalt, vagyis önmagával viaskodva. Lenyűgöző a zene, a szöveg és az előadók!

„Miért fáj még,
egy érzés, ami elmúlt rég,
a szívemet mért tépi szét
a bennem dúló száz emlék.”

Szombat este Dumas-t, a szerzőt is alakította, énekelte Gulyás Attila, akit szintén fantasztikus hanggal áldott meg az ég.

Bartus Gyula Danglars negatív szerepét bravúrosan alakította. Szrapkó Nándor Fernandként szombaton kiváló játékkal, nagyon jó hanggal volt jelen. Játékában érezhető volt a néha vívódó férfi. Villefort ügyészt  aki szintén ellenszenves figura Presits Tamás jó színészi játékkal vitte színpadra. Faria Abbé szerepében Szőke Pál mély átéléssel játssza szomorú, de pozitív szerepét. A három kalóz szerepében Liszi Melinda, Gerner Csaba és Katkó Ferenc jók, humorosan, már-már önfeledten játszanak.

A szinte állandóan jelenlévő táncosok tették mozgalmassá az előadást, akik a kórust is alkották jelenlétükkel hozzátettek a sikerhez. Színpadon volt: Mlinár Péter, Mlinár Zsuzsa, Kontos-Harcsa Boglárka, Józsa Bence Zoltán, Földes Roxána, Korom Gábor, Bereczki Karina, Csonka Dóra, Kopanyica András, Réger Wanda, Mészáros Petra, Mészáros Ágnes, Drahota Albert, Fazekas Döniz, és az első felvonásban Bíró Gyula.

image12_13.jpg

Díszlettervező Fekete Péter, a jelmez Papp Janó munkája. A koreográfus Fejes Kitty, a látvány, vetítés Madár alkotása. A dramaturg Zalán Tibor. A zenei vezető Gulyás Levente volt.

Élőzenekar kísérte az előadást. A zenészeket Gulyás Levente vezényelte. Hetedik éve töretlen siker a Monte Cristo Grófja, mindig teltház, ováció vastaps, ezt egymástól függetlenül mondták nekem Babák Mihály Szarvas város polgármestere, aki tízszer látta és Seregi Zoltán, a Békéscsabai Színház és a Szarvasi Vízi Színház igazgatója. Este csodálatos érzés volt látni. Örülök, hogy itt lehettem! Szombaton este – ebben az évben még egy napra – ismét immár 124. alkalommal felcsendültek Monte Cristo grófjának dalai a Vízi Színház színpadán. Az idézetek Szomor György dalszövegei.

Befejezésül néhány szubjektív észrevétel. Számomra zavaró Dantes és Monte Cristo grófja kettős szerep játéka, számomra egy szereplő jobb lett volna, bár el kell ismernem, hogy a más hangzású dalok kényszerítik erre a rendezőt. A másik a díszlet: egy vízi színházban el kellene gondolkozni, hogyan lehetne vizet megjeleníteni a darabban. Ezek ellenére megnézésre ajánlom, de nem káros előtte a könyv újra olvasása.

  Szarvas István

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.