2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Reszkessetek, bűnözők!

3 perc olvasás

leleplezes1_preview.jpgHazánkban évente háromszázhatvanötezer, szökőévben háromszázhatvanhatezer bűncselekményt követnek el. Plusz néhány tízezret, amikor az áldozat nem tesz feljelentést. Mert unja a hosszadalmas eljárást, a rendőrségi, bírósági folyosókon való ücsörgést, a holtpontot és az esetleges bosszúállást. Ebből elég! Javasolom a bűnelkövetők elleni határozottabb fellépést, a törvény szigorítását. Reszkessenek a bűnözők és ne az áldozatok!.

   Nyomozati szakaszban legfontosabb a gyanúsított jogainak széleskörű érvényesítése. Gyorsítja az eljárást, ha nem kíván vallomást tenni. Vagy szeretne vallani, de nem emlékszik semmire. Miért gyorsítja? Mert elmaradnak a hosszú jegyzőkönyvek, tanúkihallgatások, helyszíni szemlék, alibi ellenőrzések. Ezért finoman figyelmeztetni kell az érintettet a hallgatás előnyeire. Ha az elkövető ennek ellenére töredelmes beismerő vallomást kíván tenni, akkor választhat, kit tisztelne meg bizalmával. Nyomozót, ügyészt, bírót, papot, szabadon választott közjogi méltóságot, újságírót.

   Az őrizetbe vett, vagy előzetes letartóztatásba helyezett egyént a lehető legrövidebb időn belül szabadon kell bocsátani, mert szabadlábon védekezve sokkal nagyobb az esélye a töredelmes megbánásnak és az eredményes nyomozásnak. Ha szökésnek, bizonyítékok eltüntetésének, tanuk megfélemlítésének veszélye áll fenn, akkor a gyanúsítottat óvadék ellenében kell szabadlábra  helyezni. Az óvadék az elsikkasztott pénzből is letehető. Ha a szabadlábra helyezett személynek nincs útlevele, akkor úti okmányát soron kívül és illetékmentesen kell részére kiállítani. Ebben az esetben becsületszavát kell venni, hogy nem él vissza a hatóságok jóindulatával.

   Az ítéletek elrettentőnek legyenek, hogy a vádlottat és a társadalom más tagjait visszatartsák a bűnelkövetéstől. Az ítélet lehet dorgálás, figyelmeztetés, pénzbüntetés, közhasznú munka, közügyektől való eltiltás, felfüggesztett szabadságvesztés. Végső esetben (harmadfokon) letölthető szabadságvesztés, majd az elítéltet a későbbiekben  felkérik, hogy kezdje meg büntetését. (Várólista.) Ha valamiért nem jelenik meg az adott időpontban a börtön portáján, új időpontot kap.

   A fékek és ellensúlyok rendszerének biztosítása érdekében a rendőrség, ügyészség, bíróságok, ügyvédek, hites szakértők hatáskörét külön jogszabályban korlátozni kell. Nehogy már túlkapások keletkezzenek! Minden eszközzel elősegítendő, hogy a gyanúsított, vádlott, elítélt a cselekményéről, vagy az ártatlanságáról sajtótájékoztatót tartson, verset, novellát, könyvet, filmet, színdarabot írjon, vagy erre felkérjen másokat.

   Ha az elsikkasztott, ellopott, eltűnt, hanyagul kezelt pénz az eljárás során megkerül, az elkövető sikerdíjban részesülhet. Ez azonban nem haladhatja meg az elkövetési érték huszonöt százalékát. A törvényt a kihirdetés napján kell hatályba léptetni és addig maradjon érvényben, amíg egy másik, még szigorúbb törvényt nem születik a bűnelkövetők elleni még keményebb fellépésről.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.