2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Palkó és Jankó

2 perc olvasás

csinom-kep.jpgMindenki azt hitte, hogy ikertestvérek, pedig csak névrokonságban voltak egymással. Csínom Palkó és Csínom Jankó egy utcában laktak, egymás mellett ültek az általános iskolában és a gimnáziumban. Pályát is egyformán választottak, odavoltak az egyenruháért, mindketten hivatások katonák akartak lenni. Amikor meghívták őket a Honvédelmi Minisztérium emberi erőforrás csoportfőnökségére és felvázolták előttük a katonai életpálya modellt, egy percig sem tétováztak. Aláírtak.

   Palkó és Jankó mintakatona lett. Egyenruhájuk feszült, katonasapkájuk elvágólag, csizmájuk csillogott, gombjaik villogtak. Az első négy hónapban megismerték az alaki kiképzés fortélyait, a kézi lőfegyverek szerkezetét és  használatát. Ha úgy adódott, széllel szemben, behunyt szemmel és beletaláltak a céltábla közepébe. Hullott is rájuk az elismerés. Palkó öt nap rendkívüli szabadságot kapott, Jankót szakaszvezetővé lépették elő.

   A következő négy hónap még keményebb munkával telt el. Megtanultak páncélozott terepjárót és rohamlöveget vezetni, ha kellett röptében elkapták a kisebb lövedékeket, megismerték az atomtámadás elleni védelem hatékony eszközeit. Parancsnokuk példaképül állította őket a többi újonc elé. Palkót soron kívül előléptették tizedessé, ahogy arrafelé mondogatták, két krumplivirágot kapott. Jankó zászlós lett. Barátságuk töretlen maradt, jóllehet találkozáskor Palkónak előre kellett tisztelegnie Jankónak.

   Az idő repült, gyorsan eltelt még egy év. Közben teljes fegyverzetben átúszták a Balatont, megmászták a Kékestetőt és elfoglalták a nagyvázsonyi várat, persze csak finoman. És elérkezett a várva-várt avatás ideje. A tiszti iskola parancsnoka katonás, hatásos beszédet tartott. Kiemelte a Csínom-katonák kiváló teljesítményét és sok sikert kívánt hivatásos katonai életpályájukhoz.

   Palkó arany haditorna jelvényt és alhadnagyi rangot kapott. Jankó meleg kézfogást és századosi váll-lapokat. Édesapjuk részt vett az avatási ünnepségen a többi szülővel együtt. Büszkék vagyunk a fiainkra, mosolyogtak egymásra, Csínom Pál gyógyszerész szakasszisztens és Csínom János dandártábornok, a honvédelmi minisztérium helyettes államtitkára.

Láng Róbert.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.