2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pécs város emlékezetében tartja nagyjait

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58464"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Az-Apokalipszis-lovasai[1].thumbnail.jpg" border="0" alt="Gebauer Ernő: Az Apokalipszis lovasai" title="Gebauer Ernő: Az Apokalipszis lovasai" width="100" height="65" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Gebauer Ernő: Az Apokalipszis lovasai</strong></span></span></p><p>Régi bölcsesség szerint egy országot ősei sírja tesz hazává, és az hogy mennyire tartjuk őket emlékezetünkben .Pécs bővelkedik nagy formátumú egyénekben. Ezek közül is kiemelkedik a  A   130 éve született és ötven éve elhunyt festő géniusz  Gebauer Ernő.

gebauer ernő: az apokalipszis lovasaiGebauer Ernő: Az Apokalipszis lovasai

Régi bölcsesség szerint egy országot ősei sírja tesz hazává, és az hogy mennyire tartjuk őket emlékezetünkben .Pécs bővelkedik nagy formátumú egyénekben. Ezek közül is kiemelkedik a  A   130 éve született és ötven éve elhunyt festő géniusz  Gebauer Ernő.

gebauer ernő: az apokalipszis lovasaiGebauer Ernő: Az Apokalipszis lovasai

Régi bölcsesség szerint egy országot ősei sírja tesz hazává, és az hogy mennyire tartjuk őket emlékezetünkben .Pécs bővelkedik nagy formátumú egyénekben. Ezek közül is kiemelkedik a  A   130 éve született és ötven éve elhunyt festő géniusz  Gebauer Ernő.

Gebauer Ernő  Hartbergben születtt 1882-ben.Tanulmányait Grazban kezdte, majd Pécsett tanult. Az érettségi vizsgát a Pécsi Magyar Királyi Állami Főreáliskolában (a mai Széchenyi Gimnáziumban) tette le 1901-ben. Ezt követően Budapesten tanult, a Magyar Királyi Mintarajztanoda és Rajztanárképezde növendékeként, a rajztanári képesítést 1905-ben szerezte meg. Ezután 1910-ig Székely Bertalan tanítványaként a művészeti mesteriskolán folytatta tanulmányait. Mint festőnövendék, többször vett részt olaszországi tanulmányúton, a mesteriskola befejezését követően is egy évet tartózkodott Itáliában. Az 1960-ban készült, Az Apokalipszis lovasai című alkotása a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van. 1962-ben hunyt el Pécset.

A pécsi civilek, a Káplár László Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter 2012-ben Gebauer Ernő Emlékévet hirdetett a művész születésnapján, január 17-én.

Még 2011 őszén egy Gebauer Ernő iránt elkötelezett magánszemély birtokába került a festő hagyatéka. Ez indította el az emlékév ötletét. Az ötletet tett követte, s az önkéntesek; L. Csépányi Katalin, Komlós Attila, Márkus István és Weinreich László gondolataiból elindult a Emlékkiállítás szervezése, előkészítése. Az alapot képező és az életrajzi dokumentumokban gazdag hagyaték, Gebauer pontos és precíz feljegyzéseivel együtt jól körülhatárolja és mutatja a kialakuló kiállítás tematikáját, területeit.

 A művész olajfestményei, linómetszetei, rajzai, vázlatai ma közgyűjtemények értékes darabjai, valamint magánszemélyek tulajdonában vannak. Vallási témájú freskói és seccói 57, elsősorban pécsi, baranyai és Tolna megyei templomban csodálhatók meg. Világi témájú freskói pécsi közintézmények – többek között a Nagy Lajos Gimnázium, az Apolló filmszínház, továbbá, az egykori "Nagycsemege" (ma Replay Café & Restaurant) – falain láthatók.

A kettős évforduló apropóján a szervező civilek ez évben több programmal készülnek megemlékezni  a festő életéről és munkásságáról. Az emlékévben a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány és a Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter több civil önkéntes segítővel közösen a festőművész műveiből és hagyatékából időszaki kiállítást szervez Pécsett.

„Bízunk abban, hogy az emlékév meghirdetésével nem csak a festészet iránt elkötelezettek, hanem sok-sok pécsi és Pécsre látogató vendég figyelmét sikerül ráirányítani Gebauer Ernő munkásságára; városunk, és régiónk, a Dél-Dunántúl különleges művészeti értékeire." — olvashatjuk a Gebauer emlékév honlapján.

http://pannonklaszter.hu/2012/01/gebauer-erno-emlekev-pecs/

 

SZARVAS ISTVÁN

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.