A Sofitel Budapest Chain Bridge is azon szállodák közé tartozik, melyek működésük során a környezettudatos programok támogatását részesítik előnyben és néhány apró változtatás bevezetésével olyan világméretű kampányokban vesznek részt, mint az „Ültess a bolygóért" kezdeményezés. Idén 400 fa ültetését támogatja a budapesti Sofitel.

 

A Sofitel Budapest Chain Bridge is azon szállodák közé tartozik, melyek működésük során a környezettudatos programok támogatását részesítik előnyben és néhány apró változtatás bevezetésével olyan világméretű kampányokban vesznek részt, mint az „Ültess a bolygóért" kezdeményezés. Idén 400 fa ültetését támogatja a budapesti Sofitel.

 

Világszerte számos cég és magánember csatlakozott már az ENSZ „Plant for the Planet – Ültess a bolygóért" elnevezésű környezetvédelmi programjához, melynek célja erdőtelepítés által gyógyítani a Föld erőforrásainak meglévő sebeit. A programmal a környezet egyensúlyához is hozzájárulhatnak az abban résztvevők. A környezettudatos szemléletmód az év minden napján megfelelő hangsúlyt kell hogy kapjon. Az olyan nagyobb események ünneplése, mint például a Víz Világnapja március 22-én, még jobban rávilágítanak arra, hogy mi, emberek, mennyi mindent tehetünk környezetünkért.

 

 Az Accor csoporthoz tartozó hotelekben világszerte 90 országban 145,000 alkalmazott dolgozik, így ők a világ legnagyobb, és Európa piacvezető hotel management közössége. Nagy hangsúlyt fektetnek az „Ültess a bolygóért" kampány támogatására és fejlesztésére, így mindannyian együtt mozdulnak meg azért, hogy csökkenjen az erdőirtás, és minél élhetőbb legyen a közvetlen környezetünk. Mindehhez úgy járulnak hozzá, hogy új, környezetbarát módszereket vezetnek be az intézményekben, amikkel időt, energiát, sőt pénzt is meg lehet spórolni. Ezek a „megtakarítások" 7 erdősítő projektet támogatnak a világ azon pontjain, amit a csoport kiválasztott magának, egészen pontosan Ausztráliában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Indonéziában, Romániában, Szenegálban és Thaiföldön. A közösség 4,200 szállodája vesz részt a kezdeményezésben 2009 óta. Az Accor csoport nem titkolt célja az, hogy 2012-ben 3 millió fát ültessen el a program keretében.

 

Itthon a szervezethez tartozó Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda is csatlakozott a programhoz, méghozzá oly módon, hogy arra kéri vendégeit, törölközőiket ne csupán egyszer használják, hanem akár több napon keresztül is. Ez a jelképes gesztus időt, energiát, vizet és pénzt takarít meg. Azt a pénzt pedig, amit így megspórolnak a szállodában, a kampány támogatására fordítják, jó példát mutatva így más közösségeknek is. A szállodában 5 db újrafelhasznált törülközőn megspórolt költség már elég 1 fa elültetésének finanszírozására. A szállodában, januárban 737 törülközőn tudtak spórolni, mely szám februárban már 2000-re nőtt. Így ebben a hónapban a Sofitel Budapest Chain Bridge szálloda 400 db fa, azaz egy kisebb erdő ültetéséhez tudott hozzájárulni.

 

Bolygónk megmentése apró dolgokon múlik, apró lemondásokon, apró változtatásokon, apró gesztusokon. Merjünk lemondani, merjünk csatlakozni olyan programokhoz, mely túlmutat saját életünk kényelmén, merjünk lépni egy olyan világ felé, mely óvja és dédelgeti a környezetet, hiszen egy dolog biztos: a bolygónk meghálálja majd. Méghozzá kamatostul.

Miért kell megmenteni a fákat?

Az erdősítés támogatásának és kiemelten való kezelésének számos indoka van, hiszen a fák jelentik a kulcsot a Föld egyensúlyának fenntartásához. A 21. században a Föld szenved attól, hogy drasztikusan csökkenek az erdős területek, hiszen mindez komoly környezeti problémákhoz vezet, úgy, mint az ivóvíz hiánya, a termőtalaj kiszáradása, globális felmelegedés, valamint állat- és növényfajok kihalása. Évente több mint 7 millió hold erdős terület tűnik el a föld színéről, ez azt jelenti, hogy másodpercenként egy futballpálya nagyságú területet veszít el a bolygó! Ami azért is jelent hatalmas probléma, mert egy erdőt kivágni csak napok kérdése, azonban mire visszanő, évszázadok is eltelhetnek.

A fák konzerválják a friss vizet, így hozzájárulnak ahhoz, hogy fennmaradjon a víz körforgása, illetve segítenek megőrizni a víz minőségét. A gyökereikkel megkötik a talajban lévő vizet, amivel elősegítik, hogy az esővíz megmaradjon, és ezzel a talajvízszintet is szabályozzák. Rögzítik és megőrzik a talajt, hiszen gyökereikkel természetes sáncot emelnek a földcsuszamlások, talajerózió és árvíz okozta károk ellen. A lombhullató fák esetében a lehulló levelek elbomlanak, humusszal gazdagítják a földet, így gazdagon termő, fekete erdőtalajt hoznak létre. A fák ezen felül lassítják a globális felmelegedést úgy, hogy minden nap elnyelik a szén-dioxidot, melyből aztán oxigént és energiát termelnek az emberek számára is. Ezzel csökkentik az üvegházhatást okozó, káros gázok hatásait a globális felmelegedésre. Az erdőirtás miatt azonban szén-dioxid szabadul fel, melynek köszönhetően nő az üvegházhatás, ami a globális felmelegedés felgyorsulásához vezet. A fák otthont nyújtanak az állatoknak és létfontosságú alapanyagot jelent a gyógyszeriparnak is. És ami a legfontosabb és talán bele sem gondolunk, hogy a fák 1.6 milliárd ember mindennapi életéhez járulnak hozzá, hiszen lakóhelyet biztosítanak számukra, mindennapi ételt adnak, üzemanyagot, gyógyszeralapanyagot kínálnak. Ha kihalnak az erdők, az emberi életet is veszély fenyegeti majd.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük