2022.augusztus.10. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Pozsonyi Uj Szó: Meghalt a korona – éljen az Euro! Az Euro átállás

7 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21693"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ujszo1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Éjfélkor váltott a szlovák korona Euróra" title="Éjfélkor váltott a szlovák korona Euróra" width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Éjfélkor váltott a szlovák korona Euróra</strong></span></span>Pozsony| Meghal a korona, éljen az euró! - Szlovákiában szerda éjféltől végleg megszűnik/megszűnt hivatalos fizetőeszközként a szlovák korona (január 16-ig még használható), január eslejétől már az euró a nemzeti valuta. Szlovákia a 16. európai uniós tagállam, amely sajátként használja az EU közös pénzét. Az állami intézmények, vállalkozók, cégek és a miniszterelnök szerint a polgárok is jól felkészültek a pénznemváltásra - a következő napok fogják igazolni, hogy valóban minden zökkenőmentes lesz-e.</p><p>

éjfélkor váltott a szlovák korona euróraÉjfélkor váltott a szlovák korona EuróraPozsony| Meghal a korona, éljen az euró! – Szlovákiában szerda éjféltől végleg megszűnik/megszűnt hivatalos fizetőeszközként a szlovák korona (január 16-ig még használható), január eslejétől már az euró a nemzeti valuta. Szlovákia a 16. európai uniós tagállam, amely sajátként használja az EU közös pénzét. Az állami intézmények, vállalkozók, cégek és a miniszterelnök szerint a polgárok is jól felkészültek a pénznemváltásra – a következő napok fogják igazolni, hogy valóban minden zökkenőmentes lesz-e.

éjfélkor váltott a szlovák korona euróraÉjfélkor váltott a szlovák korona EuróraPozsony| Meghal a korona, éljen az euró! – Szlovákiában szerda éjféltől végleg megszűnik/megszűnt hivatalos fizetőeszközként a szlovák korona (január 16-ig még használható), január eslejétől már az euró a nemzeti valuta. Szlovákia a 16. európai uniós tagállam, amely sajátként használja az EU közös pénzét. Az állami intézmények, vállalkozók, cégek és a miniszterelnök szerint a polgárok is jól felkészültek a pénznemváltásra – a következő napok fogják igazolni, hogy valóban minden zökkenőmentes lesz-e.

 Az 5,4 millió szlovák állampolgárral együtt 323 millióra emelkedik az euróövezet lakosainak száma. Szlovákia csatlakozására ráadásul éppen tíz évvel azután kerül sor, hogy az euró – igaz, még csak elszámolási egységként -megkezdte működését az unióban. 1999 első napján alakult meg az eurózóna, a bankjegyek és érmék kibocsátására három évvel később került sor. Eddig Ausztria, Belgium, Ciprus, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, valamint első kelet-európai államként Szlovénia volt az euróövezet tagja.
Meddig fogja befolyásolni a megszokott életmódot és hétköznapokat az új fizetőeszköz? Erre nehéz válaszolni, hiszen az eurózónában sokan még évekkel a bevezetés után is osztottak, szoroztak, márkára, schillingre vagy frankra számolták át az árakat. Szakértők szerint káosztól nem kell tartani, minden állami intézmény és bank jól felkészült a fizetőeszköz bevezetésére. Összeállításunkban közöljük azokat a területeket, amelyeket bizonyos időre korlátozni fog az euró bevezetése.

Közlekedés
Elsősorban azok a sofőrök kerülhetnek gondba, akiknek gépkocsijában nem sokkal szilveszter után fogy el az üzemanyag. Egyes kutaknál néhány órát, vagy akár napot is várni kell majd a tankolással. A Slovnaft már ma reggel bezárja 209 benzinkútjának egy részét, az autópályákon található benzinkutakat este 10-kor, ezek január 1-jén éjféltől nyitnak újra.
Szilveszter napján az OMV és a Shell is bezárja benzinkútjait, a társaságok azt ajánlják a sofőröknek, hogy előre tankoljanak üzemanyagot. Ugyanúgy a Jurki üzemanyagtöltő állomásai is bezárnak, a társaság viszont már novemberben elkezdte a műszaki felkészülést az euró bevezetésére, így kútjai ma éjféltől csak néhány órára lesznek bezárva. Az üzemanyagárak az új pénznem bevezetése után érdemben nem változnak. A Natural 95 átlagosan 0,99 euróba (29,80 korona) fog kerülni, a gázolaj literenként 1,13 euró (34 korona) lesz. Szintén érvényes, hogy a tankolásért január 16-ig koronával is lehet fizetni, de a szlovák bankó címlete legfeljebb a négyszeresével haladhatja meg a fizetendő összeg nagyságát. Például ha 1000 koronáért tankolnak, nem fizethetnek 5000 koronás bankjeggyel.
A fővárosban január első napjaiban gond lehet jegyet venni a tömegközlekedési eszközökre. A jegyautomaták átállítását múlt vasárnap kezdték, és fokozatosan, január elsején helyezik üzembe a gépeket – akkor már csak eurós érméket fogadnak el és adnak ki.

Üzletek
Bár az üzletek többsége január 2-tól nyitva lesz, sok helyütt főleg a kisebb boltok vezetői feláldozzák néhány napos bevételüket azért, hogy megússzák az euró miatti stresszt. Néhány csak január 16-a után nyit ki, miután már nem lehet az üzletekben koronával fizetni. Ha valaki koronával fizet, a visszajárót euróban kapja, s hogy elkerüljék a tévedéseket, a vendéglátó-ipari egységekben sok pincér inkább szabadságot vett ki. Ne feledjék: az üzletvezetők nem kötelesek a számla kiegyenlítésénél elfogadni a nagyobb címletű bankókat. A szlovák bankó címlete legfeljebb négyszeresével haladhatja meg a fizetendő összeg nagyságát.

Gyógyszertárak
Január első napjaiban néhány gyógyszertár is bezár. A patikáknak az euróra való átálláson kívül például az orvosságok új árára is figyelniük kell. Akiknek orvosságra lesz szükségük, jobb, ha felkészülnek, hogy január 5-ig gond lehet egyes tabletták kiadásával.

Bankok
A legjelentősebb korlátozások a banki szolgáltatásokat érintik. Az ország bankjainak többségében január 5-ig gyakorlatilag csak készpénzt váltanak be, a fiókok nagy része jövő hétfőig zárva lesz. A bankszektor most maximális fordulatszámon dolgozik, az egyes pénzintézetek a bankautomaták átállítását a késő esti órákban kezdik meg. Az automatákba ma este kilenckor kezdik szállítani az uniós bankókat – aki akar, addig még kivehet szlovák koronát, de ez lesz az utolsó lehetőség. Ropogós euróbankókat nem vehetünk ki rögtön éjfélkor, amikor beköszönt az új év, de az ígéretek szerint legkésőbb éjjel két órától az automaták már működni fognak. Az első napokban viszont csupán két címletű eurós bankót, 10 és 20 euróst adnak ki.
Ez viszont csak egy része a pénzintézeteket érintő korlátozásoknak. Aki készpénzt tesz ma a számlájára, annak csak január 5-e után fogják a számlához írni az összeget, az internet banking szolgáltatásait használó polgároknak szintén hétfőig kell várniuk a szolgáltatás 100 százalékos működésére.

Mobiltársaságok
A mobilszolgáltatók képviselői szerint az átállás zökkenőmentes lesz, zavartalanul lehet majd telefonálni, sms-üzeneteket küldeni. Interneten vagy bankautomatán keresztül viszont csak január másodikától lehet feltölteni pénzzel a telefont.

Rendőrség
A rendőrség az ország egész területén módosította ügyfélfogadását. Az új pénznem bevezetése miatt ma és január 2-án nem fogadnak kérvényeket, csupán a már kész igazolványokat adják ki.
Az Országos Rendőr-főkapitányság egyébként úgy döntött, hogy január 16-ig a közúti közlekedésben elkövetett kihágások nagy részét csupán figyelmeztetéssel oldják meg. „Nem akarunk a rendőrökből pénzváltókat csinálni" -indokolta az intézkedést Martin Korch, az országos kapitányság szóvivője. Az egyenruhások így próbálják megelőzni azokat a helyzeteket, amikor valaki 2000 koronás (66,39 euró) bírságát ötezer koronás bankóval fizetné ki, a rendőrnek pedig euróban kellene a visszajárót adnia.

Posta
Tegnaptól az ország mintegy 1500 postahivatala is korlátozta szolgáltatásait. A legtöbb helyen nem lehetett levelet vagy csomagot feladni, illetve fogadni, ugyanez vonatkozott a postai utalványok kiváltására vagy feladására. Ma már az összes posta zárva van, azonban biztosítják a levelek, csomagok, expressz küldemények, újságok és folyóiratok kézbesítését – kivéve azokét, amelyeket valamilyen illeték terhel. A postafiókok január 2-án nyitnak. Részletes tájékoztatást a szolgáltatások korlátozásáról a postahivatalokban kihelyezett röplapokon olvashatnak, illetve a http://www.posta.sk/ honlapon. (dem, ú

Az eredeti megjelent:

uj szó 2008 12. 31.Uj szó 2008 12. 31.http://ujszo.com/online/kozelet/2008/12/31/2008-2009 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.