2014. június 18-án rendhagyó szezonzárással búcsúzik a Fonó, de addig is pezseg a táncélet.

2014. június 18-án rendhagyó szezonzárással búcsúzik a Fonó, de addig is pezseg a táncélet.

Június 11-én, a Rábaközi Bálon egy igazi szili lakodalom kel életre, június 13-én pedig a Cimbaliband és a Dobroda zenekar dupla lemezbemutató koncertje és táncház lesz. A szezonzárás programja maradjon még meglepetés.

 

2014. június 11. szerda 18.30 óra

Rábaközi Bál – Szili Hagyományőrző Lakodalom

Fonó Szerda – A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban

A 18 éve működő szerdai Fonó táncház utolsó táncanyaga ebben az évadban a Rábaköz volt. A hagyományok szerint ezt a tananyagot is bállal ünnepli a ház, amelyre az országban egyedülálló módon minden alkalommal falusi hagyományőrzőket hívnak vendégül.

Ezen az estén mindenki megtapasztalhatja, hogy milyen egy igazi rábaközi lakodalom!

A Rába és Duna folyók által határolt néprajzi tájegység a Rábaköz, mely a Nyugat-Dunántúl folklórjában üde színfoltot képvisel. Lajtha László és Rajeczky Benjamin népzekutatók gazdag dallamanyagot rögzítettek erről a vidékről, melyben megtalálhatók az egészen középkorig visszavezethető dallamok is. A kiváló énekesek, dudások mellett hagyományos vonós cigánybandák szolgáltatták a muzsikát a bálakhoz, búcsúkhoz és az emberélet különböző eseményeihez. Bár ez a terület polgárosodott legkorábban és vette át a nyugatról érkező szokásokat, mégis a mai napig sikerült megőríznie hagyományait mind zenében, táncban és viseletében.

 

A ma is aktívan működő hagyományőrző néptáncegyüttesek, mint pl. a szanyi Bokréta Hagyományőrző Együttes az 1930-as években kezdődő „Gyöngyösbokréta" mozgalomnak is köszönhetik fennmaradásukat, mely ezen a vidéken igen jelentősen hozzájárult a folklórkincsek megőrzéséhez és továbbörökítéséhez. Így van szerencsénk hallani olyan „adatközlő" zenészeket, mint Greznár Zoltán és zenekara, akik generációról generációra adták tovább a muzsikálás tudományát biztosították a zenei kíséretét a szili, szanyi, kapuvári, vitnyédi és még több rábaközi falu hagyományőrző együttesének.

 

18:30: Kezdő és haladó tánctanítás

20:00: Táncház

21.00 Szili Hagyományőrző Lakodalmas

 

Hogy milyen egy igazi rábaközi lakodalom? Mi hozunk nektek menyasszonyt, vőlegényt, muzsikusokat, ti pedig lesztek a násznép! Két kiváló zenekar muzsikál, a fent említett Greznár Zoltán és bandája, akik Győrből érkeznek, valamint Németh Dénes és zenekara, akik a fiatal népzenész generáció egyik kiváló formációja.

 

A gálaműsort követően ételkóstoló: hagyományos rábaközi perec

Házigazda: Kocsis Enikő és Fitos Dezső (Harangozó Gyula – díjas táncművészek)

Haladó csoport: Kocsis Enikő – Fitos Dezső

Kezdő csoport: Armstrong Laura és Hajdú Flórián

Jegyár: 1000 Ft.

Aki hangszerrel jön és muzsikál, annak ingyenes a belépés!

 

2014. június 13. péntek 20.00 óra

Dobroda Zenekar és Cimbaliband lemezbemutató évadzáró koncert és táncház

Két remek zenekar lemezbemutató koncertje; a duplázást pedig megtriplázzák egy táncházzal is a koncertek után 22.30 órától. A Cimbaliband Vidámpark című lemeze a Budapest Folk Festre jelent meg áprilisban, a Fonóban most először hallható a különleges zenei anyag, amely zömében saját szerzeményekből álló népzenei alapokon született valódi rock and roll bulizene. A kiváló népzenészekből álló Dobroda zenekar nemrégiben jelentette meg Legújabb 4ma lemezét, amely most először hallható a Fonóban.

 

A Dobroda zenekar 2007-ben kezdte munkáját, miután néhány szabadlábon lévő zenész úgy döntött, hogy alkot valami értékeset a magyar népzene területén. A voksukat akkor a Kárpát-medence autentikus folklórja mellett tették le, és ennél a mai napig is kitartanak. Ebből táplálkozva születtek meg azok az összeállítások, amelyek a kiadványokon is szerepelnek, illetve a koncertek során színpadra kerülnek.

A szakmai munka, a folyamatos megújulás és az egyre igényesebb háttérmunka meghozta gyümölcsét, hiszen a kezdetben néhány fellépéssel bíró csapat ma már alig tudja ellátni a felkéréseket, amelyek között megtalálhatók a koncertek, táncházak, bálok, mulatságok, néptáncegyüttes-kíséret, fesztiválok, turnék, külföldi felkérések egyaránt.

A zenekar társadalmi szerepvállalásának része annak a korábbi kezdeményezésnek a folytatása, amely a "Táncház a Táncházban" rendezvénysorozatként került köztudatba a palóc vidék néptáncosai körében határon innen és túl. A rendezvényt minden hónapban megtartják a salgótarjáni Táncházban, ahová mindig szeretettel várják a gyerekeket, táncos és zenész ismerősöket, illetve az érdeklődőket.

A zenekar tagjai:

Fekete Borbála – ének

Ifj. Gelencsér János – hegedű, koboz

Deák-Volom Dávid – klarinét, tárogató, harmonika

Gelencsér János – brácsa, kontra

Szabó István – nagybőgő

Közreműködnek:

Szabó János – ének

Fekete Antal 'Puma' – kontra

Zimber Ferenc – cimbalom 

 

A Cimbaliband a Petőfi Rádió választott zenekaraként 2013 januárjában képviselte Magyarországot Hollandiában, az európai rádiók "eurovízióján" az EUROSONIC fesztiválon. Az eredményes szereplés után az együttes megkapta a "Petőfi Rádió 2013. év felfedezett zenekara" titulust! A hazai világzene egyik népszerű csapata hetedik lemezén egy minden eddiginél bulizósabb zenét állított össze.

A Vidámpark ugyan bezárt, de a Cimbaliband visszahozza az élményt, hangulatot:

"Figyelem Emberek! Megérkezett a Vidámpark! Csak közelebb, csak közelebb, csak tessék és lássék, mindenféle elmét vidító elegy belegy melódiák, apró-cseprő népnevettető és elmeélesítő dallamok lesznek hallhatóak, próbára kerül az ügyesség és szívbéli bátorság, csak tessék és lássék, csak közelebb és közelebb! Lesz itt minden Hölgyeim és Uraim, cimbalmos a vízben, hétköznapi és ünnepi hangulatok, céllövölde, szerelem, romantika, izgalom, és hullámvasút! Csak gyertek, gyertek kicsik és nagyok! Megérkezett a Vidámpark! Csak jöjjenek, csak jöjjenek!"

 

A 11 számból álló lemezen közreműködik a Petőfi Rádió tavaly felfedezett hipp-hopp rappere, Halott Pénz, valamint a Fanfara Complexa kiváló szaxofonosa, Bede Péter is.

"A mostani számok leginkább azt tükrözik vissza, milyen helyeken jártam az elmúlt csaknem két évtizedben, milyen emberekkel találkoztam Moldvától Sopronig, Törökországtól Anglián és Amerikán át Japánig. Az évek során felszedett zenei szuvenírokat igyekszünk összegyúrni, általában én hozom az alapötletet, a többiek pedig hozzáteszik a magukét. A népzenei gyökerekből táplálkozunk, de a CimbaliBand nem autentikus népzenét játszik" – mondta a zenekarvezető cimbalmos, Unger Balázs.

 

Fonó Budai Zeneház

Budapest, Sztregova u. 3.

 

www.fono.hu

www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük