Nagyszabású, nemzetközi komolyzenei képzés működik immár tizenegyedik éve Sárospatakon az Ének a Nemzetekért Alapítvány szervezésében és támogatásával. Az elmúlt tizedik, jubileumi év után újult erővel és koncepcióval folytatják munkájukat.

 

Nagyszabású, nemzetközi komolyzenei képzés működik immár tizenegyedik éve Sárospatakon az Ének a Nemzetekért Alapítvány szervezésében és támogatásával. Az elmúlt tizedik, jubileumi év után újult erővel és koncepcióval folytatják munkájukat.

 

Az Akadémiára több mint 30 országból érkeznek diákok és tanárok, akik a kurzus 2 hete alatt egy operabemutatóval és több koncerttel készülnek, színesítve ezzel Sárospatak kulturális életét. Többek között neves operaénekeseink, Szabóki Tünde, Meláth Andrea, tanárok, diákok, és a művészeti vezető, Dudás Eszter is nagy örömmel mesélnek az ott szerzett élményekről, tapasztalatokról.

 

Crescendo Nyári Akadémia – 2014. július 28 – augusztus 11.

Immár tizenegyedik esztendeje érkeznek fiatal művészek Sárospatakra a világ harminc országából a Crescendo Nyári Akadémia magas színvonalú zenei mesterkurzusaira. Eddig összesen több mint ezer fiatal tehetségnek biztosított tanulási lehetőséget a Crescendo Nyári Akadémia, valamint három opera-elődással és több mint százötven ingyenes koncerttel gazdagította Sárospatak kulturális életét.

 

A Crescendo Nyári Akadémia különlegessége, hogy a több mint ötven tanár a szakmai igényességen túl a tanítványokra teljes emberként tekint, az oktatók az akadémián nem pusztán tanárként, hanem magánemberként gyakran családjukkal együtt vannak jelen. Az elmúlt évek év alatt a résztvevők száma megduplázódott, ami azt bizonyítja, hogy szükség van olyan művészeti akadémiára, mely a magas szakmai színvonal mellett a személyes kapcsolatokat, a Szentírás értékrendje mentén történő beszélgetéseket, előadásokat és Istentiszteleteket mutatja fel értékként.

2004-ben 160 fő, 2013-ban több mint 300 fő résztvevője volt a rendezvénynek több mint 30 országból. Az esti, kiscsoportos foglalkozásokon a művészi élettel összefüggő bibliai témához mindenki hozzászólhat.

A Crescendo Nyári Akadémia eddigi munkája során felvállalta a nemzetek közötti kulturális kapcsolatok építését is; mindig különös figyelmet szentelt a nemzetközi zenei évfordulóknak, a visegrádi országok zeneszerzőinek, és több külföldi kulturális intézettel működött együtt. A Crescendo Nyári Akadémia művészeti vezetői: Timothy Bentch és Füzesséryné Dudás Eszter.

 

A 2014-es Nyári Akadémián az ének- és operatanszak ismét Európa legrangosabb és legteljesebb nyári énekkurzusát biztosítja diákjainak. Kiváló tanárok (Szabóki Tünde, Meláth Andrea, Timothy Bentch) tartanak mesterkurzust, egyéni énekórákat, korrepetálást.

Az opera-műhelymunka keretén belül Mozart operájának félig szcenírozott változatának létrehozása, valamint teljes operajelenetek színpadra állítása révén a diákok a karakterformálás és jelenetépítés alapszabályait sajátíthatják el. Az énekesek egyedülálló és kreatív módon dolgozzák fel a különböző operajeleneteket. Fókuszban a jellemfejlődés, színészi játék, szerepek kifejlesztése lesz, melyben Dallos Erika, a Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia zongorakísérője és zenei igazgatója fog közreműködni. A jelenetek rendezéséért Tarjányi Tamás és Tarjányi Fekete Krisztina lesz a felelős.

 

A Crescendo Nyári Akadémia idén első alkalommal szervez versenyt a visegrádi országokból (Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország) érkező fiatal komolyzenészek számára. A versenyzők két darabot játszanak, a szülőhazájukból származó kortárs zeneszerző 1940 után írt művét, valamint egy rövidebb, szabadon választható darabot.

(bővebb információ itt: http://www.crescendohungary.org/v4_verseny)

 

Az egyházzenei énekkurzus barokk, klasszikus, romantikus és modern kori interpretációkkal foglalkozik. Beat Rink ad órákat az ismertebb oratóriumok teológiájáról és magyarázatáról. Kristin Ditlow órái Wolf és Dvořák Bibliai dalainak szent szövegeivel foglalkoznak (német nyelven). Az egyházzenei énekverseny fődíja pénzjutalom, illetve koncertlehetőségek Európában és az Egyesült Államokban.

Emellett az olasz Paolo Paroni karmester az ének-, vonós és fúvós tanszak legkiválóbb résztvevőinek közreműködésével Bach-kantáta-előadást készít elő. A francia Bernard Le Monnier vezeti a J. S. Bach szólóhegedűre írott művein, a szólószonátákon és -partitákon alapuló kurzust, illetve az egyesült államokbeli, Hollandiában élő csellóművész, Steuart Pincombe vezetésével Bach szólócsellóra írt műveit dolgozzák fel. Bach kötheni időszakáról szól a holland Dr. Marcel S. Zwitser zenetörténész előadása.

 

Kimondottan zenekari vonósok számára készül kurzussal az amerikai Ellen Rose brácsaművész, aki a Dallasi Szimfonikus Zenekar brácsa-szólamvezetője, elsősorban azon haladó zenészek számára, akik a jövőben zenekari meghallgatásokra készülnek. Ellen Rose számos zenekari meghallgatáson vett részt vonós hangszerek zsűrijeként.

Vass András karmester ezúttal Mendelssohn V., Reformáció-szimfóniáját tanítja be a Crescendo Nyári Akadémia Szimfonikus Zenekarának. A mű megismeréséhez és elsajátításához zenetörténeti előadás is kapcsolódik. A zenekari kurzus zárókoncertjén elhangzik a teljes mű, mely a Crescendo Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye.

 

Új színt jelent a Crescendo-akadémiák sorában a jazz megjelenése: a német szaxofonművész, Uwe Steinmetz vezetésével. Egyéni és csoportos óra keretén belül a

jazz-improvizáció gyökereit és történetét tekintik át, valamint kapcsolódási pontokat keresnek a világ különböző tájainak improvizált zenéjéhez. A csoportos órákon a kifejezetten együtteseknek komponált repertoár kerül előtérbe a tradicionális jazzdaraboktól a kortárs művekig. Az együttes munkája nyitott minden hangszeres számára. 

 

A Crescendo Nyári Akadémia tanári karát világhírű zenekarok szólistái, kamaraművészei és elismert egyetemek tanárai alkotják. Koncertjeik repertoárja felöleli a zeneirodalom barokktól napjainkig terjedő, széles skáláját, zenetörténeti előadások gazdagítják a kéthetes művészeti akadémia programsorozatát. A magyar oktatók közt találhatjuk a Zeneakadémia tanárait, Körmendi Klárát, Lakatos Györgyöt, Marczi Mariannt, Meláth Andreát, Pálúr Jánost és Termes Ritát, valamint Sárospatak szülöttjét, Kiss József oboaművészt.

 

Az akadémia második hetén kerül sor a Crescendo Fesztiválra, mely a diákoknak számos fellépési lehetőséget biztosít nyilvános hangversenyeken, opera- és dalesteken, valamint a záró gálahangversenyen, melynek legkiválóbb előadója a Fesztivál-díjat veheti át, amely európai hangversenymeghívást tartalmaz.

A szervezők és a tanárok közül többen is sárospataki születésűek, ezért – de nemcsak ezért – kimondottan öröm, hogy a város évről évre számos helyszínnel járul hozzá a nyári akadémia lebonyolításához: a Sárospataki Református Kollégium, a Művelődés Háza, a Farkas Ferenc Művészeti Iskola, a Református templom, a Szent Erzsébet Ház, Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma az akadémiának nem pusztán helyszíne, de otthona is.

 

A Crescendo Nyári Akadémia az idén is számos tandíjkedvezményekkel kívánja segíteni a diákok részvételét, melyről bővebb tájékoztatást a honlapján ad az érdeklődőknek.

 

Jelentkezés és további információ: www.crescendohungary.org

Jelentkezési határidő 2014. június 15.

 

2014. július 28 – augusztus 11.

Crescendo Nyári Akadémia

 

https://www.dropbox.com/s/n0px7p897bmlhqm/crescendo_image_2014_v5_felirat.mp4

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük