2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Radetzky induló

2 perc olvasás

az_indulo_kottaja.jpgA Radetzky induló kottája

  Az Újévi Koncert közvetítését néztem, utolsó szám természetesen a Radetzky induló. Egyik kedvencem, úgy tűnik a bécsi közönségnek is, hagyományosan a karmester intésére ütemesen tapsolták a ritmust.

   Bevallom, régen azt hittem, hogy Radetzky a zeneszerző, kérem baklövésemet ne árulják el senkinek. Ma már sokkal többet tudok a műről. 1848  március 15-én, amikor mi a forradalmunkat és szabadságharcunkat elkezdtük, Károly Albert, két olasz állam (Szardinia és Piemont) királya hadat üzent Ausztriának. Célját bízzuk a történészekre, a csata Custozzában zajlott, ahol is gróf Joseph Wenzel Radetzky császári tábornagy tönkreverte az olaszokat. A csatából győztesen hazatért marsall tiszteletére komponálta id. Johann Strauss az indulót.

   Ám a zeneszerzés ennél bonyolultabb dolog. Joseph Haydn ezt megelőzően ötven évvel írt egy szimfóniát, amelynek egyik dallamát a katonák szívesen énekelték az utcán. Strauss meghallotta a bakák énekét és azt indulóritmusban, inkább vidám, mint harcias jelleggel beépítette a Radetzky Marsch-ba, amely osztrák népdal-motívumokat is tartalmaz.

   De ki volt Radetzky gróf, akit Ausztriában a legsikeresebb osztrák hadvezérnek nevezik? A csehországi Trebnicében született, állítólag magyar származású. 18 éves korában kadét (tisztjelölt, hadapród), 34 évesen már ezredes. Győztes csatáit felsorolni nem érdemes, számosak. Még Napóleont is megverte a Népek Csatájában. Az 1814-es bécsi kongresszuson a béketárgyalások során ő közvetített Metternich osztrák kancellár és I. Sándor orosz cár között, amikor az államférfiak nem akartak egymással szóba állni. Bizony, ilyesmi is előfordult a világtörténelem során.

   A marsall (aki hosszabb ideig szolgált Magyarországon is, Budán) kitüntetéseinek felsorolása betöltené az oldalt, legmagasabb elismerései az Aranygyapjas Rend, Mária Terézia Rend, Lipót-rend, Szent Vlagyimir Érdemrend, Szent György Rend, Vörös Sas Rend, stb.

   Radetzky 92-éves korában hunyt el 1858-ban Milánóban. Bécsben és Prágában szobra áll.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.