2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Radnóti Miklós jegyzi az Ország Versét

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57291"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_136.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="71" /></a></span>2011 december 31-én lezárult az az internetes szavazás, amelyet a Douwe Egberts Omnia indított, hogy kiderüljön, melyik az Ország Verse. Forradalmi hangulatú és szerelmes költemények egyaránt versenyeztek, számos kitűnő költő műve kapott szavazatot, de az abszolút győztes költemény valóban egy ország közös szívdobbanása, 34 csodálatos verssor lett.</p> <p> 

2011 december 31-én lezárult az az internetes szavazás, amelyet a Douwe Egberts Omnia indított, hogy kiderüljön, melyik az Ország Verse. Forradalmi hangulatú és szerelmes költemények egyaránt versenyeztek, számos kitűnő költő műve kapott szavazatot, de az abszolút győztes költemény valóban egy ország közös szívdobbanása, 34 csodálatos verssor lett.

 

2011 december 31-én lezárult az az internetes szavazás, amelyet a Douwe Egberts Omnia indított, hogy kiderüljön, melyik az Ország Verse. Forradalmi hangulatú és szerelmes költemények egyaránt versenyeztek, számos kitűnő költő műve kapott szavazatot, de az abszolút győztes költemény valóban egy ország közös szívdobbanása, 34 csodálatos verssor lett.

 

Az első három helyezett mind Radnóti költemény, az abszolút favorit pedig a Nem tudhatom. „Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyermekkorom világa." Radnóti Miklós 1944-ben írt csodálatos, a hazaszeretetet nemes egyszerűséggel, érthető és mégis érzékletesen gyönyörű szavakkal, képekkel bemutató sorait választotta a Facebookon összegyűlt közösség 2011 decemberében az Ország Versének. A felhívást a legismertebb magyar kávémárka, a Douwe Egberts Omnia tette közzé, párhuzamosan azzal a nemes kezdeményezéssel, mely szerint karácsonyra nemcsak hagyományos, képeslapos üdvözleteket küldhettünk szeretteinknek, hanem csodaszép költeményeket is. A lehetőséggel, a versküldéssel szerencsére több mint tízezren éltek, így sokan kívántak boldog ünnepet, s egyúttal tartalmas pillanatokat szeretteiknek, barátaiknak.

 

A költeményeket három nagyszerű színművész Gubás Gabi, Csányi Sándor és Pindroch Csaba adta elő. A legnagyobb sikert teljesen érthető módon a versek közül ezúttal a téli hangulatú művek aratták, Juhász Gyula Karácsony felé című verse lett a sláger. „Szép Tündérország támad föl szívemben, ilyenkor decemberben" – ez a szép üzenet jókívánságként sokakhoz eljutott, és ez az akció is arra ösztönzi az Omniát, hogy más alkalmakkor is születhessen hasonló lehetőség, hogy verssel ajándékozzuk meg ismerőseinket.

 

Természetesen nagyon sokan szavaztak legnagyobb költőink verseire, így József Attila, Kosztolányi Dezső, Petőfi Sándor, Ady Endre, Tóth Árpád és Radnóti Miklós is több verssel szerepelt a listában. Számos kevéssé ismert költő művére is jutott voks, ezek az igazi személyes kedvencek lehetnek, mint például a gyermekverseiről ismert Osvát Erzsébet, az inkább íróként népszerű Móra Ferenc, vagy éppen Várnai Zseni egy-egy költeménye. Pilinszky János, Áprily Lajos, Nagy László és még sokan mások szerepelnek a szavazatok között, amelynek alapján remélhetőleg sokan kaptak kedvet ahhoz, hogy újraolvassák kedvenc költeményeiket.

 

Az élmezőny érdekesen alakult: az első tíz helyezett között van két-két József Attila és Ady Endre-költemény (Tiszta szívvel, Óda ill. Őrizem a szemed, Karácsonyi rege), egy-egy vers Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád és Szabó Lőrinc tollából (Akarsz-e játszani, Lélektől lélekig, Semmiért egészen), az élen viszont egészen egyértelműen Radnóti Miklós végzett, hiszen az három első hely az övé. Két karodban és Tétova óda című szerelmes költeményei dobogósak, az Ország Verse pedig a haza szeretetét örökérvényű gyönyörűséggel tükröző mű lett: Nem tudhatom.

 

Köszönjük szépen a szavazatokat mindenkinek!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.