2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Régi Zenei Napok+Bartók Szeminárium és Fesztivál

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/91933"><img class="image image-preview" src="/files/images/régiZ.preview.jpg" border="0" width="467" height="446" /></a></span>A négy éve Fertődre költözött Régi Zenei Napokkal és a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivállal a térség legjelentősebb művészeti eseménysorozatát szervezi meg 2015-ben is a Filharmónia Magyarország. <p> 

A négy éve Fertődre költözött Régi Zenei Napokkal és a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivállal a térség legjelentősebb művészeti eseménysorozatát szervezi meg 2015-ben is a Filharmónia Magyarország.

 

A négy éve Fertődre költözött Régi Zenei Napokkal és a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivállal a térség legjelentősebb művészeti eseménysorozatát szervezi meg 2015-ben is a Filharmónia Magyarország.

 

Mindkét fesztivál kínálatában bizonyosan megtalálja számítását a szakavatott vendégsereg és a nagyközönség is: a mesterkurzusokat és szemináriumokat nem csak a legmagasabb minőséget garantáló hangversenyek, de egyedi programok sora is kíséri, mint például barokk piknik, unikális kották kiállítása és zenés tárlatvezetés is.

 

Régi Zenei Napok

2015. június 27-július 4., Fertőd-Eszterháza

Az idén 31 éves Régi Zenei Napok a megalapítása óta kettős funkciót tölt be: egyszerre historikus zenei koncertsorozat és felsőfokú zenei továbbképzést biztosító mesterkurzusok színtere. Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélyát kétségkívül Joseph Haydn tette világhírűvé, így a kastélytól elválaszthatatlan a muzsika. A fesztivál folyamán a koncerteket a mesterkurzusok vezető professzorai és a régi zene hazai legjobbjai adják. A program eredetileg barokk orientációjú, de amióta az új helyszín Haydn egykori működésének színtere, a bécsi klasszicizmus is hangsúlyosabban van jelen a kínálatban. Különlegessége a kezdetek óta az, hogy a fiatal muzsikusoknak lehetőséget biztosít a barokk táncok alapjainak elsajátítására is, mely kiemelt jelentőségű a zenével professzionális szinten foglalkozók számára.

Az idei Régi Zenei Napok programsorozatát a fesztivál rendszeresen visszatérő együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint a Capella Savaria koncertjei keretezik. Az előbbiek a nyitókoncerten a fertőszentmiklósi templomban Vivaldi Gloriájával és Bach kantátáival, az utóbbi együttes pedig a záróhangversenyen különleges versenyművekkel lép fel a Marionettszínházban, Telemann és Fasch concertóival, a vendég-professzorok közreműködésével. A fesztivál meghatározó jellegzetessége a baráti hangulat és a közös koncertezés. A világ különböző pontjairól meghívott előadóművészek több koncerten, több formációban is együtt muzsikálnak: Malcolm Bilson (USA) szólóestje mellett Barthold Kuijkennel (B) és Szászvárosi Sándorral (H) is fellép. Dmitry Sinkovsky (RUS) Kalló Zsolttal és Bozzai Balázzsal, valamint Alexandra Korenevával (RUS) koncertezik, míg az orosz csembalóművésznő kíséri a kiváló holland furulyaművészt, Erik Boosgraafot is. Őt aztán a Capella Savaria szólistájaként is hallhatjuk Barthold Kuijkennel együtt, aki egyébként Ewald Demeyere (B) oldalán is koncertet ad majd.

A fesztivál programját gazdagítja a soproni kirándulás Spányi Miklós orgona-koncertjével, Bilson és Kuijken mester zenetudományi előadásai, zenés tárlat-látogatás, barokk piknik és korhű táncház.

 

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

2015. július 10-18., Szombathely

A Bartók Fesztivál története során számtalan világhírű előadóművész és komponista fordult meg Szombathelyen: mások mellett John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Kim Kashkashian, Markus Stockhausen, Ránki Dezső, Pierre-Laurent Aimard, Akiko Suwanai, Heinz Holliger. Tematikáját tekintve a világon egyedülálló rendezvény, hiszen a bartóki életmű mellett az új zene fóruma is. A fesztivál rangját jelzi, hogy Eötvös Péter hosszú szünet után újra aktív szerepet vállalt Szombathelyen, Perényi Miklós és Rohmann Imre rendszeresen visszatérő vendégek, és a közönség várható nagy örömére 2015-ben hosszú évek után ismét jelen lesz a nemzetközi szinten is leghitelesebb Bartók-előadóként tisztelt Kocsis Zoltán.

Ebben az évben hangsúlyosan jelennek meg a programban a fiatal Bartókot inspiráló francia impresszionista Debussy és Ravel, valamint a 20. század klasszikusai: Britten, Sosztakovics, Janáček, De Falla és Vaughan Williams is. Számos ma élő magyar komponista műve is elhangzik: Selmeczi György, Fekete Gyula, Madarász Iván, Hollós Máté, Bánkövi Gyula, Tihanyi László, és Sáry László, akinek kerek születésnapja előtt tisztelegve új rendezésben kerül színre különleges opera-paródiája, a Weöres Sándor verse alapján készült „Remek hang a futkosásban" című „félig komoly opera", ebben a formájában ősbemutatóként.

A fesztivál vendége lesz a világhírű brácsaművész, Rivka Golani, és egyedi spirituális Bartók-összeállítással jelenik meg a Szent Efrém Férfikar. Mesterkurzust vezet Howard Williams (karmester), Kocsis Zoltán és Rohmann Imre (zongora), Fekete Gyula (zeneszerzés), Lakatos György (fagott), és Rivka Golani (brácsa és vonós kamarazene). A július 10. és 18. között zajló rendezvénysorozatban – mely Szombathely városának minden bizonnyal egyik legjelentősebb kulturális eseménye – jazz koncert, különleges kottakiállítás, népzenei est és zenetudományi előadás is helyet kap.

 

http://filharmonia.hu

http://regizeneinapok.hu

http://bartokfesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.