www.tka.huwww.tka.hu Budapesten kívül még hét vidéki városban tart információs napot az ősz folyamán az európai oktatási és képzési pályázatokkal foglalkozó Tempus Közalapítvány.

www.tka.huwww.tka.hu Budapesten kívül még hét vidéki városban tart információs napot az ősz folyamán az európai oktatási és képzési pályázatokkal foglalkozó Tempus Közalapítvány.

A regionális napokon a Comenius nemzetközi iskolai együttműködésekről és a Leonardo szakképzési mobilitásról lesz szó – az általános információktól kezdve a már megvalósult projektek bemutatójáig. A pályázati formákkal még csak most ismerkedő közoktatási és szakképző intézmények képviselőinek a pályázatokban már érdekelt iskolák példái adhatnak ösztönzést az európai mobilitáshoz való csatlakozásra.

Október 8-án kezdődik Miskolcon az a regionális információs kampány, amely novemberben Budapestre érve és összesen 7 vidéki várost érintve a közoktatási és szakképző intézmények képviselőit hivatott tájékoztatni a Tempus Közalapítvány által gondozott Comenius és Leonardo da Vinci programokról.

Az az iskola, amely szívesen bővítené nemzetközi kapcsolatait, az az oktató, aki fejlesztené szakmai tudását és megosztaná tapasztalatait külföldi kollégáival, valamint szeretné tanítványait is bekapcsolni az európai együttműködésekbe, egészen a kezdő lépésektől a gyakorlati megvalósításig kaphat információkat, ötleteket és segítséget a Tempus munkatársaitól, valamint már gyakorló kollégáktól.

A tájékoztató napon részletesen bemutatják a pályázati lehetőségeket, hogy megfelelő formát találhassanak a látogatók minden ötlet, pályázati elképzelés számára.

A Comenius program közoktatási pályázatai az óvodák, alap- és középfokú oktatási intézmények, valamint kollégiumok képviselőinek szólnak. A részt vevő intézmények Európa több országából nemzetközi együttműködés keretében együtt dolgozhatnak valamilyen közös témán, a pedagógusokat és a gyerekeket is bevonva. Projekttalálkozók, diákcserék, módszertani tapasztalatok megosztása, projektmunkák készítése (művészeti alkotások, közös előadások, honlapok, kiállítások, albumok, stb.), tanárok és gyerekek nyelvi felkészítése mind-mind része lehet a támogatott tevékenységeknek.

A Leonardo program a szakképzés területére irányul (a felsőoktatás kivételével). Általános céljai közé tartozik az innováció támogatása, a szakképzés vonzóbbá tétele, valamint a mobilitás elősegítése. A mobilitási projektek keretében fiatalok tölthetik szakmai gyakorlatukat egy külföldi fogadó intézményben, ahol munkatapasztalatot szereznek, fejlesztik nyelvi és szakmai készségeiket, illetve oktatók vehetnek részt szakmai tanulmányúton. A 2 éves partnerségi projektek során több ország partnerintézményei működnek együtt egy adott témára koncentrálva, az eredmény lehet tanulmány, honlap, CD, konferencia, képzési anyag, stb.

Miért érdemes pályázni?

  • A résztvevők, tanárok és diákok egyaránt a gyakorlatban is megtapasztalhatják, mit jelent az Európai Unió polgárának lenni;
  •  A gyerekek nyelvi készsége, motivációja jelentősen nő;
  •  A tanárok új szakmai kapcsolatokat építhetnek, szakmai-módszertani ötleteket cserélhetnek;
  •  Az iskola élő nemzetközi kapcsolatai hozzájárulhatnak az oktatás minőségének emeléséhez és az intézmény kedvező megítéléséhez, vonzóvá tehetik a beiratkozók számára;
  •  Egy sikeres együttműködés az iskolán belül akár egy hosszú távú stratégiai fejlesztés alapja is lehet.

Az ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött pályázati napok minden városban 13.30-kor kezdődnek:

2008. október 8. – Miskolc

Európa Ház

3525 Miskolc, Városház tér 13. – Almássy-kúria

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Európai Információs Ponttal együttműködve

2008. október 9. – Veszprém

Eötvös Károly Megyei Könyvtár

8200 Veszprém, Komakút tér 3.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Európai Információs Ponttal együttműködve

2008. október 14. – Nyíregyháza

Megyei Területfejlesztési és Környezetgazdálkodási Ügynökség Kht. Képzési Központ

Nyíregyháza, 4400, Benczúr tér 7.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Európai Információs Ponttal együttműködve

2008. október 16. – Szeged

Hittudományi Főiskola

Szeged, 6720, Rákóczi tér 1.

2008. október 20. – Pécs

Civil Közösségek Háza

7624 Pécs, Szent István tér 17.

2008. október 21. – Győr

Bartók Béla Megyei Művelődési Központ

9022 Győr, Czuczor Gergely u. 17.

2008. november 4. – Zalaegerszeg

Europe Direct EU Pont

8900 Zalaegerszeg, Dísz tér 7.

2008. november 4. – Budapest – Leonardo

Tempus Közalapítvány, 1093 Budapest, Lónyay u. 31.

2008. november 5. – Budapest – Comenius

Tempus Közalapítvány, 1093 Budapest, Lónyay u. 31.

További információ és jelentkezés a Tempus Közalapítvány honlapján (http://www.tka.hu/), a Rendezvények menüpont alatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük