Rejtélyes vízjelek – TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége (1613-2013) címmel 2013. szeptember 3-án, papír-, vízjel- és ipartörténeti kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban.

 

Rejtélyes vízjelek – TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége (1613-2013) címmel 2013. szeptember 3-án, papír-, vízjel- és ipartörténeti kiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban.

 

Postakürt-, bárka-, kürtölő angyal-, lovaspostás-, 4%-jel-, Szentlélek-, bajelhárító, IHS-, krisztogram-, tulipán-, rózsa-, szív-, dáma-, házaspár-, kettős kereszt-, magyar címer-, kétfejű sas-, monogram-, név- és papíralak-vízjelek sokasága jelzi az 1613-ban alapított felvidéki TEPLIC papírmalom papírkészítő mestereinek találékonyságát és szorgalmát. Immár 400 éves örökségük a magyar vízjelkincs ritka és értékes részét képezi.

 

A háromkerekes vízimalom a vadregényes Teplic-patak völgyében működött az 1613-1885 közötti időben. A királyok, fejedelmek, főurak udvari orvosaként messze földön híres-neves  lőcsei Spillenberg Sámuel orvosdoktor alapította, s királyi privilégiumot is kapott a korszerű papírkészítő manufaktúra működéséhez 1615-ben.

 

E papírmalom a 200 történelmi magyar papírmalom egyikeként tipikus, jellegzetes, ugyanakkor sok tekintetben egyedi is. Magas színvonalú, merített papírjait használták a magyar vármegyék, városok, kamarák, hivatalok, nyomdák, de a környező országokba is jutott belőlük bálaszámra. Rejtélyesnek tűnő vízjelei megjelennek Rákóczi, Thököly fejedelem, I. Lipót király okleveleiben, a lőcsei és debreceni nyomdászok könyvritkaságaiban egyaránt. Tiszta átnézetű, szépen ívelt, finoman kidolgozott vízjelábráikat láthatjuk a Rákóczi-szabadságharc káromkodás elleni pátensében, Thököly Imre titkos írású leveleiben, I. Lipót saját aláírású, ritka rendeleteiben és a Thaly Kálmán-gyűjtemény kuruc kori irataiban.

 

A teplici papírkészítők vízjeleinek formavilága gazdag, üzenete kortalan, érdekes, megfejthető, jelentésük megismerhető. Erről szól a Magyar Papír- és Vízjeltörténeti Társaság és az Országos Széchényi Könyvtár közös rendezésében létrehozott Rejtélyes vízjelek – TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége című kiállítás.

 

A látogatók számos eredeti, teplici vízjeles irat, oklevél és könyvritkaság, berendezett és működő papírmalom makett, rizsmajegy, vízjelszita, rekonstrukciós színes vízjelrajz, kitapintható és világító vízjelek segítségével ismerkedhetnek meg TEPLIC papírmalom 400 éves történetével, egykori tulajdonosaival, bérlőivel, papírkészítőivel, technikai berendezéseivel és vízjelvilágával.

Mi a vízjel? Tulajdonképpen egy optikai kód, a papír azonosító jele. A vízjeles papíron, ha fény felé tartják, különféle alakzatok válnak láthatóvá, amelyek mesélnek: formaviláguk gazdag, üzenetük kortalan, érdekes, megfejthető, jelentésük megismerhető. A  kürtölő angyal, tulipán, rózsa, szív, kettős kereszt, magyar címer és más motívumok nem csak a magyar papírgyártás félezer éves történetéről, de a történelmünkről is tudósítanak. A kiállításon együtt lesznek láthatóak többek között kuruc kori levelek, a Mercurius Viridicus első két száma, szomorú levelek, azaz egykori gyászjelentések és sok más ritka dokumentum, a mellettük külön megjelenített, bennük található vízjelekkel.

 

A különleges kiállítás 2013. szeptember 3-tól november 16-ig tart nyitva keddtől-szombatig 10-18 óra között a Budavári Palota F épületében, az Országos Széchényi Könyvtár Ereklyeterében. A kiállítást Dr. Diószegi György Antal genealógus, a papírmalom alapítójának leszármazottja nyitja meg 2013. szeptember 3-án 16 órakor.

 

2013. október 4, 11, 18, 25-én 17.30 órától a kiállítás szakvezetéssel tekinthető meg. 

A belépőjegy ára: 400 Ft, amely ezekben az időpontokban a tárlatvezetés díját is tartalmazza

 

A kiállítás látogatása a fenti napokon összekapcsolható a Hogyan mosható a papír? – Könyvdoktor rendel! című programmal, amely 16 órakor kezdődik, és restaurátorműhely-látogatást, szakértői tanácsadást, hazavihető kis könyv készítést is tartalmaz a tárlatvezetés mellett.

Erre a programra a belépőjegy ára: 1200 Ft/fő, amely tartalmazza a kiállítás megtekintés és tárlatvezetés díját is.

Egy időpontban maximum 15 fős csoportokat tudnak fogadni, ezért előzetes jelentkezés szükséges legkésőbb a választott programot megelőző nap déli 12 óráig.

 

2013. szeptember 3-november 16.

Rejtélyes vízjelek – TEPLIC papírmalom 400 éves öröksége (1613-2013)

Papír-, vízjel- és ipartörténeti kiállítás

Országos Széchényi Könyvtár

Budavári Palota "F" épület

 

http://www.oszk.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük