2024.november.28. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Remekül mutatkozott be 2017-es évjárat a XVII. Országos Syngenta Borversenyen

18 perc olvasás

orbor.jpg

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pin-cészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

 

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

 

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

 

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

 

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

 

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kós-tolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben”, értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

 

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

 

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

 

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pin-cészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

 

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

 

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

 

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

 

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

 

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kós-tolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben”, értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

 

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

 

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

 

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pin-cészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

 

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

 

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

 

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

 

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

 

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kós-tolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben”, értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

 

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

 

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

 

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pin-cészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

 

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

 

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

 

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

 

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

 

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kós-tolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben”, értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

 

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

 

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

 

Rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett az ország valamennyi borvidékéről a tizenhetedik alkalommal rendezett Országos Syngenta Borversenyre. A siófoki díjátadón a szekszárdi Schieber Pincészet, a tokaji Tokajicum Borház, a tolnai Tomolik Pincészet, valamint a badacsonyi Varga Pin-cészet érte el a legmagasabb pontszámot és kapta a SynVino-díjakat.

 

„A gasztronómia és a turisztika folyamatos fejlődésével felértékelődött az igény az egyre magasabb minőséget képviselő borok iránt.  A magyar szőlőtermesztés és borgazdálkodás fejlődése jól lemérhető a tizenhét éve szervezett Országos Syngenta Borversenyen”, hangsúlyozta Vajda Beáta. A Syngenta marketingvezetője kifejtette: a gazdálkodók tudatos, korszerű technológiákat alkalmaznak, amelyek egészséges szőlőt eredményeznek és minőségi alapanyagát jelentik a borkészítésnek. Ha az időjárás is megfelelő, akkor olyan kiváló termést könyvelhetünk el, mint az elmúlt évben.

 

Az elmúlt évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán kampánymenedzser kifejtette: növényvédelmi szempontból átlagos év volt a tavalyi, a januári kemény tél, a tavaszi fagyok, később a szárazság és néhány borvidéken a jégverés ellenére. A szőlő a kritikus időszakokat jól tűrte, így kiváló minőséget szüretelhettek a gazdák. Az elmúlt években állandó kihívást jelentő lisztharmat ellen már korán és intenzíven meg kellett kezdeni a védekezéseket. Ezen kívül most már csaknem az összes borvidéken megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét hordozó szőlőkabóca, amely szintén kihívást jelent a szőlőtermelők számára.

 

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára a rendezvényen elmondta: a 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről leszüretelt szőlő mennyisége meghaladja a 450 ezer tonnát, amely magasabb az azt megelőző évinél. A tavalyi évben összesen 3 millió hektoliter seprős bor készült, amely az elmúlt évekhez hasonló mennyiséget jelent, ám a minősége kiemelkedően jó.

 

Az idei Országos Syngenta Borversenyre rekordszámú, összesen 539 nevezés érkezett Soprontól Tokajig, az ország valamennyi borvidékéről, ismertette Vajda Beáta. Ezek körül 315 fehér-, 128 vörösbor, 93 rozé, 2 siller, egy pedig pezsgő. A remekül bemutatkozó 2017-es évjárat 316 borral képviseltette magát, ebből 73 arany, 1 nagyarany, 1 pedig a legmagasabb Synvino-díjat kapott.

 

„Az idei borversenyre rendkívül kiegyenlített, magas színvonalat képviselő nevezések érkeztek. A bírák elé szinte minden kategóriában nagyszerű borok kerültek, sok olyan értékes bort először kós-tolhattunk, amelyek még sok szép eredményt érnek el a jövőben”, értékelt, dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének nyugalmazott docense, a borverseny elnöke.

Nagy öröm számomra, hogy a klasszikus borvidékek mellett az ország csaknem összes területéről érkeztek olyan borok, amelyek a verseny élmezőnyében végeztek. Különösen igaz ez a 2017-es évjáratra, amely igazolta az előzetes várakozásainkat. Tekintettel arra, hogy a tavaly hordókba került vörösborok pár év múlva fognak beérni, egészen biztos vagyok abban, hogy még sokat fogunk hallani ennek a kitűnő évjáratnak az eredményeiről. Az idei verseny sokszínűségét mutatja, hogy fehérborok kategóriájában a kiemelkedő aszúk, sauvignon blanc-ok, furmintok, chardonnay-ék mellett olyan különleges fajták is előkelő helyen végeztek, mint a zöld veltelini, a siller, a királyleányka, a badacsonyi zenit, a rizlingszilváni, valamint a tramini. Mellettük a korábbi évjáratokból is kiváló borokat bíráltunk: például a verseny legjobb – 2011-es – vörösbora a szekszárdi Schieber Pincészetet dicséri, de a legrégebbi – 2007-es – Fitomark Tokaji 5 puttonyos Aszú is nagyaranyat érdemelt.

 

A siófoki díjátadón ebben évben a legmagasabb pontszámot kapott borokat a zsűri SynVino-díjjal jutalmazta. Az elismerést idén a szekszárdi Schieber Pincészet 2011-es Solutio Perfecta CS cabarnet sauvignon-ja, a Tokajicum Borház Kft. 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja, a tolnai Tomolik Pincészet 2017-es Cabernet Rozéja, valamint a badacsonyi Varga Pincészet 2016-os Aranymetszés Badacsonyi Szürkebarát bora érdemelte ki.

 

Nagyarany elismerést kapott a Csubák Testvérek Szőlőbirtok és Pincészet, a Fitomark 94, a Royal Tokaji Borászat, a Tokaji – Oremus Szőlőbirtok és Pincészet, valamint a Tomolik Pincészet egy-egy bora. A zsűri rajtuk kívül 140 arany-, 290 ezüst-, 87 bronzérmet, valamint 21 oklevél elismerést adott készítőiknek.

 

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

szexualpszichologus 18 perc olvasás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.