Súlyos provokáció készül Budapesten.A rendőrség már azt is letáratóztatási indoknak tekinti, ha valaki a most biróságilag betiltott Magyar Gárda egyenruháját, vagy akár jelvényét, vagy hazaifias ruházatot visel. Provokátorok is várhatóak, mert a jelenlegi helyzetben a hatalom rendpártiságának a balhé szükséges. Ezért közzétesszük a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyeleti számát, ahol jogsegélyt kaphatnak az ártatlanul bentalmazottak, lecsukottak, meghurcoltak. Ha híreink igazak az Onbucman is kinnt lesz a Bazilika melletti délutáni tüntetésen, amit a gárda betiltása és Budaházy letartóztatása és fucsa megvádolása miatt szervez több hazai jobbközép szervezet.

Súlyos provokáció készül Budapesten.A rendőrség már azt is letáratóztatási indoknak tekinti, ha valaki a most biróságilag betiltott Magyar Gárda egyenruháját, vagy akár jelvényét, vagy hazaifias ruházatot visel. Provokátorok is várhatóak, mert a jelenlegi helyzetben a hatalom rendpártiságának a balhé szükséges. Ezért közzétesszük a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyeleti számát, ahol jogsegélyt kaphatnak az ártatlanul bentalmazottak, lecsukottak, meghurcoltak. Ha híreink igazak az Onbucman is kinnt lesz a Bazilika melletti délutáni tüntetésen, amit a gárda betiltása és Budaházy letartóztatása és fucsa megvádolása miatt szervez több hazai jobbközép szervezet.

Az NJA ügyeleti száma: 06-30-549-41-67

Az NJA kéri, hogy a bejelentése során a lehető legpontosabb adatokat adja meg a bejelntő, és az intézkedésekben résztvevők azonosítóit – szám, sisakkód stb – jegyezzék fel. Nem árt ha fénykép készül az intézkedésről vagy videofelvétel, ezt semmi sem tiltja. (Kivéve sajátos jogertelmezéssel a rendőrség…)

Az NJA tájékoztatja a kérelmezőket, hogy a beérkezett kérelmek vonatkozásában az egyes igazságszolgáltatási, hatósági szerveknél folyó ügyekben az NJA-hoz fordulás ténye az iratbeadási, és egyéb határidőket nem érinti, azokat meg nem szakítja. A kérelem elbírálásának ideje alatt a határidők megtartásáért a kérelmező felel, annak elmulasztásáért NJA-t felelősség nem terheli!

Tájékoztatás a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnak a tüntetések idején ellátott ügyeleti tevékenységéről:

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a Nemzeti Jogvédő Szolgálat a bejelentett, vagy indokoltan spontán módon szerveződő nemzeti jellegű, hazafias tüntetések idején jogvédő ügyeletet tart. Az ügyelet idején ügyvédeink útján megpróbálunk kérésre, illetve észlelés esetén hivatalból jogi segítséget adni a politikai szabadságjogait gyakorlóknak, akik hatalmi önkény áldozataivá válnak: jogellenesen rendőri intézkedés alá vonják, fogva tartják, bántalmazzák.(további információkért kattintson a szövegre)

A közhasznú alapítványunknak természetes személyek által nyújtott pénzügyi támogatás 30%-a levonható az adóból, társasági adóalanyok a támogatás 20 %-ával csökkenthetik az adóalapot! Minden adományt és adófelajánlást a magyar szolidaritás kézzelfogható jeleként értékelünk, amely jogvédő munkánkhoz érdemi segítséget és ugyanakkor biztatást is ad. Eddigi eredményeink igazolják, hogy számos esetben sikerült a jogvédelemre szorulók számára hatékony védelmet adni. Kérjük támogassák a magyar nemzet jogvédelmét !

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleménye a BRFK július 4-i tüntetéssel kapcsolatos lépéseiről      
2009. július 03.
NJSZ közlemény, 2009. július 3. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu

 

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság július 4-i Szabadság téri tüntetés tárgyában kiadott mai közleménye kirívóan jogsértő.

A közleményből nem derül ki, hogy milyen okból nem vette tudomásul azt és mi képezi akadályát a tüntetés megtartásának. A jogállamiság követelményei megkívánják, hogy egy olyan rendezvény megtartásának akadályát, amely az állampolgárok széles köreit érdekli, a rendőrség nyilvánosságra hozza. A rendelkezésünkre álló adatok szerint egyébként a gyülekezési törvénynek megfelelő módon bejelentésre került a „Szabadságot a hazafiaknak" címmel meghirdetett holnapi tüntetés, amelyet a rendőrség nem tiltott be, csupán hatáskörének hiányát jelezte a közterület lefoglaltságára utalással. Ezzel a rendőrség a gyülekezési törvény hatályán kívül állónak minősítette a rendezvényt.

Ezúton hívjuk fel a figyelmet, hogy az államnak kötelessége az állampolgári jogok, ezen belül a gyülekezési jog elismerése és védelme, amely kötelesség a megfelelő tájékoztatásra is kiterjed. Ennek elmaradása esetén maga a gyülekezési jog szenved súlyos, alkotmányellenes korlátozást. A jogbiztonság miatt is szükséges a megfelelő tájékoztatást, ennek elmaradása ugyanis az önkényuralom, a diktatúra legrosszabb formájára emlékeztet. A legalapvetőbb szabadságjogok védelme és biztosítása a rendőrség feladata. Egy törvényes keretek közötti tüntetés nem oszlatható fel.

 

A közlemény szerint folytatódik azon elfogadhatatlan rendőrségi gyakorlat, hogy a közbiztonságot veszélyeztető cselekmény vagy esemény megelőzésére, megakadályozására hivatkozva a fokozott ellenőrzés alkalmazásával gyakorlatilag bármilyen olyan intézkedést foganatosíthatnak, amivel mások gyülekezési, véleménynyilvánítási és helyváltoztatási szabadságát korlátozzák. (pl. szükségtelen, többszöri igazoltatások, ruházat, csomag átvizsgálása). Mindezzel lényegében szükségállapotszerű helyzetet előidézve kiskaput ad a rendőrség magának arra, hogy az alapvető jogok védelmére és biztosítására vonatkozó kötelezettségei alól mentesüljön. Erre utal a közlemény azon, garanciális jogszabályi előírásokkal ellentétes állítása, hogy „a fokozott ellenőrzés bevezetésével lehetőség nyílik arra, hogy a gyanús, feltehetően bűncselekményt vagy szabálysértést elkövetni szándékozó személyeket a rendőrség intézkedés alá vonjon." Ez a rendőrállami jellegű megnyilatkozás súlyosan veszélyezteti a jogbiztonságot.

 

Egyúttal rámutatunk arra, hogy a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület feloszlatása tárgyában tegnap hozott jogerős ítélet nem zárja ki azt, hogy szimpátiatüntetés tartsanak a Magyar Gárda mellett, az erre való felhívás nem minősül feloszlatott társadalmi szervezet vezetésének vagy vezetésében való részvételnek, ezért megdöbbentő és alaptalan egy ilyen közlemény miatt egyesülési joggal való visszaélés miatt büntetőeljárást indítani. A felülvizsgálati kérelemmel megtámadásra kerülő ítélet alapvetően ellenkezik az egyesülési jog gyakorlásának kereteit meghatározó nemzetközi és hazai jogi normákkal, ráadásul a végrehajtható, rendelkező része csak az egyesület feloszlatását rendeli el.

 

Mindezek a lépések megengedhetetlen módon próbálják elrettenteni a véleményüket kifejezni vágyó embereket attól, hogy alapvető jogaikkal éljenek. Egyúttal igazolását adják azoknak a véleményeknek, amelyek szerint a jogállamiság elvei helyett önkényuralmi rendszerekre emlékeztető lépések megtételére ragadtatta magát a magyar rendőrség. Ezúton is felhívjuk a rendőri szervek figyelmét a demokratikus jogállamiság érvényesülését garantáló szabályok betartására. Ezzel folytatódik az előző kormányzat idején tapasztalt jogsértő emberi jogi gyakorlat és jogértelmezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük