2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Rendkívüli választási műsorokkal és pre-election survey eredményekkel várja nézőit a Duna Televízió

7 min read
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/36634"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/duna_tv_hd_0.thumbnail.png" border="0" width="100" height="63" /></a></span> <p>Rendkívüli választási műsorokkal jelentkezik 2010. március 7-étől a Duna Televízió. A 2010-es Országgyűlési Választásokat megelőző hetekben a Duna Televízió Heti Hírmondó című hír-háttér műsora vasárnaponként biztosítja a pártok képviselői számára, hogy ismertessék elképzeléseiket és programjukat a választókkal négy fontos témakörben: egészségügy, gazdaságpolitika, szociálpolitika, nemzetpolitika.</p><p> 

 

Rendkívüli választási műsorokkal jelentkezik 2010. március 7-étől a Duna Televízió. A 2010-es Országgyűlési Választásokat megelőző hetekben a Duna Televízió Heti Hírmondó című hír-háttér műsora vasárnaponként biztosítja a pártok képviselői számára, hogy ismertessék elképzeléseiket és programjukat a választókkal négy fontos témakörben: egészségügy, gazdaságpolitika, szociálpolitika, nemzetpolitika.

 

 

Rendkívüli választási műsorokkal jelentkezik 2010. március 7-étől a Duna Televízió. A 2010-es Országgyűlési Választásokat megelőző hetekben a Duna Televízió Heti Hírmondó című hír-háttér műsora vasárnaponként biztosítja a pártok képviselői számára, hogy ismertessék elképzeléseiket és programjukat a választókkal négy fontos témakörben: egészségügy, gazdaságpolitika, szociálpolitika, nemzetpolitika.

 

 Április 4-én a közszolgálati csatorna előzetes választási műsorárban szakértők elemzik az április 11-ei forduló kimenetelét, április 11-én és 25-én (az első és második forduló napján) pedig élő választási műsorban ismertetik az eredményeket. A korábbi évektől eltérően, április 11-én nem exit poll, hanem úgynevezett pre-election survey (választásokat megelőző felmérés) eredményekkel várja nézőit a Nemzet Televíziója. A választási műsorok kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatását – Bódis Gábor tájékoztatási igazgató irányítása alatt – a Duna Televízióban megalakult Választási Kabinet felügyeli. A választási műsorok házigazdája Szöllősi Györgyi műsorvezető.

Március 7-étől kezdve, vasárnap esténként a nézők a Heti Hírmondó című közéleti műsorban ismerhetik meg az országos listát állító pártok képviselői mellett azon pártokat, melyek a legutóbbi parlamenti, illetve Európai Parlamenti Választásokon elérték az 1 százalékot.

A hét párt képviselője választási műsorainkban ugyanannyi időt kap a négy témakört (egészségügy, gazdaságpolitika, szociálpolitika, nemzetpolitika) felölelő kérdések megválaszolására, így biztosítva nekik, hogy azonos körülmények között ismertethessék programjaikat" – mondta el Németh Árpád, a Duna Televízió főszerkesztője, a televízió Választási Kabinetjének tagja, a Választási Műsorok Szerkesztőségének felelős vezetője.

Április 4-én a Duna Televízió stúdiójában szakértők elemzik a négy évvel ezelőtti országgyűlési választásokat, valamint az április 11-ei, a rendszerváltozás utáni hatodik országgyűlési választás első fordulójának kimenetelét.

A Duna Televízió április 11-én, az első, valamint április 25-én, a második forduló napján is élő választási műsorral jelentkezik, és ismerteti az eredményeket. A korábbi évektől eltérően az első forduló előtt nem exit poll, hanem pre-election survey eredmény készül. Ez a közvélemény-kutatás háromezres mintavétellel április 10-én és 11-én készül. „Ez a fajta felmérés, melyet a Századvég Alapítvány készít, a szakértők szerint az exit pollnál sokkal pontosabb választási akaratot tükröz" – ismertette az eljárást Németh Árpád főszerkesztő. Április 11-én, vasárnap a közszolgálati adó választási műsora a pre-election survey adatok ismertetésével indul, amivel nagy valószínűséggel becsülhető az idei parlamenti választások kimenetele.

Ezt követően, 19:15-től a televízió folyamatosan és rendszeresen ismerteti a befutó eredményeket az aznapi voksolásról. A Duna Tv nézői négy „felületen" is tájékozódhatnak: választási stúdió, eredményismertető-virtuális stúdió, infócsík, honlap.

A választási stúdióban szakértők kommentálják a beérkező eredményeket, melyek alapján azonnal megbecsülik a lehetséges mandátumok számát, vagyis a nézők megtudhatják a parlamenti patkó összetételét. Az eredményismertető-virtuális stúdióban, az eredmények beérkezése alapján, a televízió műsorvezetői és szakértői azonnal ismertetik a parlamentbe bejutó, illetve az országházból esetlegesen kieső pártok névsorát, a győztes egyéni jelölteket – akiket kapcsolnak is. A csatorna rendszeres tájékoztatást ígér nézőinek a területi listák eredményeiről is. Emellett élőben kapcsolják az Országos Választási Irodát, valamint minden országos listát állító párt választási központját is. A Duna Televízió a voksolás napján a határon túli politikusokat is rendszeresen kapcsolja, hogy értékeljék a magyarországi választási eredményeket. Természetesen a nézők az egész műsorfolyam alatt a képernyő alján látható infócsíkból is tájékozódhatnak az eredményekről. A Duna Televízió honlapján, a http://www.dunatv.hu/ oldalon elindult a Választás 2010 rovat (http://www.dunatv.hu/valasztas2010), ahol naprakész információkat közölnek a parlamenti választások minden momentumáról. „Április 11-én a választási aloldalunk az Országos Választási Iroda (OVI) adatait oly módon dolgozza fel, hogy azok a laikus olvasók számára is érthetőek legyenek" – hangsúlyozta Németh Árpád főszerkesztő. Természetesen a dunatv.hu oldal is folyamatosan és rendszeresen ismerteti látogatóival a parlamentbe bejutó, illetve esetleg kieső pártok névsorát, a győztes egyéni jelölteket és a területi listák eredményeit.

A választási műsorok és a dunatv.hu oldal kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatását, valamint a Duna Televízió Választási Etikai Kódexének maradéktalan betartását a Duna Televízióban megalakult Választási Kabinet felügyeli a közszolgálati televízió elnöke, Cselényi László utasítása alapján. A Választási Kabinet vezetője Bódis Gábor, a Duna Televízió Tájékoztatási Igazgatója. A hírterület tévés szakembereiből álló grémium a kampány időszakára meghatározta a kiegyensúlyozott tájékoztatás feltételeit. A Duna Televízió két műsortípusban dolgozza fel a választási kampány eseményeit: hír- és hírháttér-műsoraiban (Híradó, Közbeszéd, Heti Hírmondó, HATTÓL-NYOLCIG), valamint külön választási műsorokban. A választási kampányesemények megjelenítésekor képviselőkkel, jelöltekkel és jelölő szervezetekkel csak hír- és hírháttér-műsorokban, valamint külön választási műsorokban foglalkozik a Nemzet Televíziója. A Duna Televízió a kampány alatt nem sugároz politikai hirdetéseket, amelynek elkészítését ugyancsak nem vállalja. A választási műsorokkal kapcsolatban a Választási Kabinet vezetője egyeztető beszélgetésre hívja meg az országos listát állított pártok képviselőjét. Az eszmecsere végén a pártoknak elfogadásra ajánlják a csatorna Választási Etikai Kódexét és a választási műsorok menetrendjét. A külön választási műsorok elkészítésére ideiglenes jelleggel szakszerkesztőség jött létre. A Választási Műsorok Szerkesztőségének felelős vezetője Németh Árpád, aki egyben személyesen tartja a kapcsolatot a pártok képviselőivel.

A Választási Etikai Kódex nyilvános és hozzáférhető a dunatv.hu oldalon, vagy közvetlenül elolvasható az alábbi linken: http://www.dunatv.hu/cikkek/valasztasi_etikai_kodex.html

A Duna Televízió választási műsorai élőben láthatóak a közszolgálati adó honlapján is (http://www.dunatv.hu/musor/elo), ahol adás után bármikor visszanézhetőek (http://www.dunatv.hu/musor/musorok).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.