2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Reneszánsz királyi udvarrá változik Nagyszakácsi — Szombaton indul a 18. Királyi Szakácsverseny

3 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/42044"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Kiralyi_Szakacsverseny1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várja mindazokat, akik 2010. augusztus 7-én, szombaton ellátogatnak Nagyszakácsiba. </p><p> 

 kiralyi szakacsverseny1.thumbnail

Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várja mindazokat, akik 2010. augusztus 7-én, szombaton ellátogatnak Nagyszakácsiba.

 

 kiralyi szakacsverseny1.thumbnail

Ínycsiklandó ételek, fenséges borok és reneszánsz udvari forgatag várja mindazokat, akik 2010. augusztus 7-én, szombaton ellátogatnak Nagyszakácsiba.

 

A Somogy megyei település ad ugyanis helyt a 18. Királyi Szakácsversenynek, ahol profi szakácsok mérik össze tudásukat a Mátyás király korabeli étkek elkészítése során. Az érdeklődők saját maguk is megkóstolhatnak olyan, a reneszánszot idéző népi ételkülönlegességeket, mint az aranyló csorbaleves, a szalvéta gombóc vagy a viharsarki hajtogatott. Az udvari forgatag, a reneszánsz muzsika, a lovagi játékok és a gólyalábasok gondoskodnak arról, hogy a Nagyszakácsiba látogatók egy napos időutazást tegyenek Mátyás király udvarába, és bepillantsanak a mai kor emberének szokatlan, olykor-olykor furcsa étkezési szokásaiba.  

kiralyi szakacsverseny2.thumbnail

A Hunyadi kor idejében a pompás lakomák négyszögletű asztalok mellett folytak, melyeken, a mai szokásoktól eltérően, minden ételt külön-külön mártásban tálaltak. A XI. század emberének szemében az egyik legfurcsább szokás az lehetett, hogy elődeink egy tálból, evőeszköz nélkül, puszta kézzel étkeztek.  Nehéz elhinni, hogy a magyar konyhára oly jellemző paprikát akkor még nem ismerték, ahogyan a burgonya és kukorica sem szerepelt Mátyás király asztalán.

Bár a fogások összeállítása a király udvarába szerződtetett elsőrangú szakácsok feladata volt, olykor maga Mátyás is benézett a konyhába, és ellenőrizte egy-egy kedvenc ételének zamatát. Akkoriban mindössze kétszer étkeztek, de valószínűleg semmiben sem szenvedtek hiányt, hiszen egy-egy lakoma akár 4-5 órát is igénybevett.

A vacsorát kellemes zeneszó kísérte, itáliai lantosok és énekesek szolgáltatták a muzsikát. A vadakat általában bundájukban, a szárnyasokat pedig tollaikkal díszítve szervírozták. Az állatok patáit, fogait, szarvát és nyelvét gyakorta bearanyozták díszítésképpen. Abroszt nem használtak, és poharak szintén nem kerültek a vendégek elé: aki megszomjazott, az a pohárnoktól kérhetett italt.

Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület

A Királyi Szakácsverseny szervezője a Királyi Szakácsok Nyomdokán Hagyományőrző Egyesület, melynek célja, hogy felkutassa és bemutassa a magyar gasztronómia alapjait és hagyományait, továbbá a szakácsmesterség képviselői számára lehetőséget teremtsen a megmérettetésre. Az Egyesület ezen kívül színvonalas esztétikai és gasztronómiai élvezetet kíván nyújtani a látogatók számára. A gasztronómiai szokások, ízek és a kultúra felidézése valóságos, középkori királyi udvar hangulatát teremti meg Nagyszakácsi egész területén. Nagyszakácsi középkori település, melynek eredete Mátyás és Zsigmond koráig nyúlik vissza, amikor a királyi szakácsoknak, elismerésként a környező területeken adományoztak földbirtokokat.

Az esemény honlapja: http://www.kiralyiszakacsok.hu/

A rendezvényre szóló belépőjegy ára: 1000 Ft/fő.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.