2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent az Equilor Befektetési Zrt. elemzése a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Regionális Fejlesztési Vállalatról

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42048"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/equilor_elemzes_RFV_100803.thumbnail.jpg" border="0" width="71" height="100" /></a></span>Megjelent az Equilor Befektetési Zrt. elemzése a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Regionális Fejlesztési Vállalatról (RFV), melynek részvényeit <strong>vételre ajánlják </strong>az Equilor szakemberei.</p><p>

Megjelent az Equilor Befektetési Zrt. elemzése a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Regionális Fejlesztési Vállalatról (RFV), melynek részvényeit vételre ajánlják az Equilor szakemberei.

Megjelent az Equilor Befektetési Zrt. elemzése a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Regionális Fejlesztési Vállalatról (RFV), melynek részvényeit vételre ajánlják az Equilor szakemberei.

Részletek az elemzésből:

  • P/E alapon a cég árazása éppen megfelel a szektortársakénak, míg EV/EBITDA alapon már kissé túlértékeltnek tűnik. Az egy részvényre jutó könyv szerinti érték (P/BV) tekintetében viszont határozottan túlértékelt. (Emiatt rövid távon kivárás ajánlott, amíg az árfolyam kissé visszarendeződik). Az RFV 5,93-as P/BV mutatóval bír, míg a versenytársak átlagosan 1,26-os mutatóval rendelkeznek.
  • A 2009-es részvénypiaci raliból az RFV jobban profitált, mint a magyar részvénypiaci benchmark index. A BUX indexszel szemben 117%-os az árfolyam emelkedés előny.
  • A társaság részvényeire eddig két elemző adott meg célárat, ezek átlaga egyenlő súlyozást alkalmazva 6.338 Ft, ami kissé a jelenlegi piaci árazás fölött van.

Equilor vélemény:

  • Az RFV életében a legfontosabb változás, hogy idéntől, amint refinanszírozta a lejáró hiteleit, projektalapú finanszírozási struktúrából a vállalati finanszírozásra áll át, ami miatt várhatóan jelentősen emelkedni fog a cég hitelállománya. A nagyobb hitelállomány mellett pedig sikerülhet több és nagyobb projektet elvállalni, akár már a határon túl is. Ezt támasztja alá, hogy a társaság indul például a marosvásárhelyi melegvíz és távhőszolgáltató vállalat bérüzembe vételére kiírt tenderen, amely az RFV történetének legnagyobb projektje lehet, amennyiben a társaság lesz a befutó.
  • Becslések szerint a mostani 2,6 milliárd forintnyi hitelállomány 12 hónapon belül akár 6 milliárd forint fölé is nőhet. A társaság saját elvárásai is optimisták, a tavalyi EPS 50%-os emelkedését jósolja a menedzsment 2010-re (ha nem változik a jelenlegi 2,4 milliós részvényszám, vagyis tőkeemelés nem történik), akkor a tavalyi 370 forintról (P/E 15.7) 558 forintra emelkedhet a részvényenkénti profit (EPS). Ezzel az eredményvárakozással (az egész évre vetítve 1,3 milliárd forint) és a jelenlegi 6.080 forintos árfolyammal számolva az előretekintő P/E ráta 10,9, ami a versenytársakkal való összehasonlításban alulárazottságot feltételez. Hangsúlyozzuk, hogy az 558 forintos várakozás a cég saját várakozása, míg a cégértékeléssel foglalkozó Infinancials által készített elemzői konszenzus jóval konzervatívabb a közeljövőt illetően. Az elemzői konszenzus által várt 437 forintos EPS és a 6.080 forintos árfolyam alapján már 13,9-es a 2010-es előretekintő P/E ráta. Technikailag a 6.000 forintos árszint szignifikáns támaszt jelenthet az árfolyamnak, ami negatív/semleges részvénypiaci hangulatban megtámaszthatja az RFV papírok jegyzését.
  • Középtávon a társaság részvényeit vételre ajánljuk, azonban rövid távon még érdemes lehet kivárni a vételekkel, mivel egyelőre bizonytalan, hogy milyen irány alakul ki a piacokon. A nemzetközi adósságválság nyomán negatívvá váló befektetői hangulat a cég részvényeit is magával ránthatja. A május végén megalakult új magyar kormány gazdaságpolitikai céljai egyelőre kiforratlannak tűnnek, ez a bizonytalanság pedig jelentkezik a magyar eszközárakban. Az árazás esetében látott enyhe felülértékeltség nyomán is indokolt lehet az árfolyam átmeneti visszarendeződése rövidtávon, amely az Equilor várakozásai szerint 5.500 forintnál torpanhat meg. Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy a társaság profiltisztításon esett át májusban, amelynek keretében kikerült a cég tevékenységéből a konyhaüzemeltetés. Ez pótlólagos kapacitásokat szabadít fel az alaptevékenység javára, amely várakozásaink szerint a következő években dinamikusan nő belföldön, illetve főként külföldön.
  • Kérdéses, hogy a magyar önkormányzatok szerepe a önkormányzati reformot követően hogyan alakul át. Mindenesetre valószínűnek tartjuk, hogy a költségek leszorítása érdekében egyre több magyar önkormányzat dönt majd úgy, hogy igénybe veszi az RFV unikális szolgáltatásait, ami stabil cash-flow termelést jelent a cégnek. Emiatt úgy véljük, hogy középtávon már komoly potenciál van a részvényekben.

Az RFV-ről szóló elemzést a mellékletben olvashatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük