2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sportéletrajzok mindenkinek – egy tucat a legjobb sportos könyvekből

3 perc olvasás
foci cipo

A sportéletrajzok olvasása elsősorban azért izgalmas, mert egy-egy jól megírt könyv segíthet a kulisszák mögé tekinteni, illetve inspirációt nyújthat saját sportolói törekvéseink folytatásához. Mióta a bajnokságok és a mérkőzések mindenki számára elérhetők, és egyre több sztársportoló emelkedik ki a csapatok soraiból, az ilyen témájú könyvek is nagy népszerűségnek örvendenek. Amióta az online sportfogadás Magyarországon elérhető, már külön tétje is lehet annak, hogy egy-egy nagyobb játékos életét, motivációját megismerjük, hiszen láthatjuk, hogy honnan hova tartanak.

Érdekes és izgalmas könyvek a sport világából

A 21. század eddig rengeteg kiváló sportkönyvet hozott, amelyek különböző sportágakat, országokat és témákat érintenek. Ezek közül válogattunk ki párat, amelyeket mindenképpen érdemes elolvasni. A könyvek sorrendje nem jelenti a minőségi rangsorolást, hanem csak a véletlen műve.

  1. Fociláz (Fever Pitch) – Nick Hornby: A Fociláz Hornby első és talán legismertebb könyve, amelyben a szerző saját életét meséli el a futball és az Arsenal FC szerelmén keresztül.
  2. Open – Andre Agassi: önéletrajzi könyvében őszintén és nyíltan beszél a karrierjéről, a magánéletéről, a sikereiről és a kudarcairól, a drogproblémáiról és a jótékonysági tevékenységéről.
  3. Pénzcsináló – Michael Lewis: Lewis egyik legnépszerűbb könyve, amely a baseball világába kalauzolja az olvasót. A könyv a 2002-es szezonban az Oakland Athletics csapatának történetét követi, amely a statisztikai elemzés és a költséghatékony játékosválasztás segítségével versenyképes maradt a gazdagabb riválisokkal szemben.
  4. The Blind Side – Michael Lewis: ez a Lewis könyv a futballról és az amerikai társadalomról szól. A könyv a valóságban megtörtént eseményeken alapul, és Michael Oher történetét meséli el, az utóbbi időben a könyvből készült film kisebb botrányt kavart.
  5. Shoe Dog – Phil Knight : Nike alapítójának és elnökének önéletrajzi könyve, amely a cég kezdeti időszakát és növekedését mutatja be. A könyvben Knight elmeséli, honnan indult fiatal és szenvedélyes futóként, és hogyan alakította át a Nike-ot azzá, ahogy ma ismerjük.
  1. The Fight – Norman Mailer: Pulitzer-díjas író könyve, amely az 1974-es “Rumble in the Jungle” című bokszmeccset dolgozza fel, amelyen Muhammad Ali és George Foreman csaptak össze.
  2. Senna Versus Prost – Malcolm Folley: a regény Formula-1 történetének legnagyobb rivalizálását, Ayrton Senna és Alain Prost közötti harcot mutatja be.
  3. The Art of Fielding – Chad Harbach: A regény a Westish College kisvárosi egyetemének baseballcsapatát és öt főszereplőjét követi, akik mind a sport és az élet kihívásaival néznek szembe.
  4. The Secret Race: Tyler Hamilton, a profi kerékpáros és Daniel Coyle, a sportíró könyve, amely a kerékpársport legnagyobb botrányát, a doppingügyet tárja fel. Magyar nyelven ugyan nem jelent meg, de egy cikksorozatban ismertetik a tartalmát hazai biciklistáknak is.

Botrányok, remények és történetek

A felsorolt 12 könyv egy része ugyan nem jelent meg magyarul, azért nem mondhatjuk, hogy kevés ilyen témájú olvasni való van. Általános trend, hogy aki már nem sportol, az írni kezd, és ez hatványozottan igaz a hazai sportolókra is: aki nyugdíjba vonult, és relatíve sikeresnek számított a sportágában, az biztosan piacra dobott már egy könyvet. Ez a vonal nemzetközi szinten is nagyon jellemző, igaz, azért egy magyar visszavonult sportoló és egy amerikai üzletember-milliárdos sportoló életét és életszínvonalát összehasonlítani nem is lehet. Mindenesetre ezt a tucat könyvet érdemes akár online akár offline formában elolvasni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.