A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán. A mértékadó nemzetközi párlatversenyen – óriási meglepetésre – elsöprő magyar siker született. A pálinkafőzés történetébe 2009. úgy vonul be, mint „a magyarok éve"!

 

 A világ legjobb párlatai és pálinkái a hagyományokhoz híven idén is megmérették magukat a bécsi Destillatán. A mértékadó nemzetközi párlatversenyen – óriási meglepetésre – elsöprő magyar siker született. A pálinkafőzés történetébe 2009. úgy vonul be, mint „a magyarok éve"!

 Idén 18. alkalommal rendezte meg Ausztria a Destillata párlatversenyt, amelyre 13 országból (Argentínából, Ausztráliából, Ausztriából, Görögországból, Hollandiából, Magyarországról, Németországból, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szlovákiából, Thaiföldről és Új-Zélandról) több mint 1600 mintát küldtek, hogy azokat a nemzetközi szakmai zsűri értékelje. A versenyre benevezett 188 főzde közül az összesített győztes magyar lett: az „Év Főzdéje", a „Nemzetgyőztes" és az „Év Főzőmestere" címeket egyaránt az Agárdi Pálinkafőzde kapta.

Magyarországról négy pálinka nyerte el az „Év Pálinkája" címet, továbbá 5 arannyal, 32 ezüsttel, 55 bronzéremmel és több különdíjjal tértek haza főzdéink. A magyar nevezők díjait Gráf József FVM miniszter, Wolfgang Lukas, a Destillata igazgatója és Panyik Gáborné dr., a Pálinka Céh Egyesület elnöke adta át a Művészetek Palotájában.

 „A Destillata történelmében negyedszer kerül nem Ausztriából származó főzdéhez ez a cím, és idén első alkalommal viheti el magyarországi mesterműhely ezt, a szakmában világbajnoki éremnek számító díjat – jelentette be Wolfgang Lukas, a Destillata verseny igazgatója. Az Agárdiak győzelme valódi bravúrnak számít. Kétségtelenül óriási eredmény ez Magyarországnak, az Agárdi Pálinkafőzdének és nem utolsó sorban Vértes Tibornak. A március 13-án Bécsben kihirdetett kóstolás és minősítés során hatalmas verseny alakult ki a főzdék és az országok között. A Destillata 2009 szakmai zsűrijének értékelése alapján a legrangosabb elismerést, vagyis az „Év Főzdéje 2009" (Destillerie des Jahres 2009) arany fokozatát, valamint a magyarországi „Nemzetgyőztes" (Nationalsieger) címet az Agárdi Pálinkafőzde nyerte el, az „Év Főzőmestere" pedig Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa és főzőmestere lett. Vértes Magyarországon és külföldön egyaránt elismert szakértő kóstoló és főzőmester. A kitüntető cím elnyerése egyúttal azt jelenti, hogy tapasztalatainak és a pálinkakultúra megteremtése iránti elkötelezettségének köszönhetően 2009-ben őt választották a világ legjobbjának!

 Előbb – utóbb az egész világ megtudja, hogy a pálinka szóhoz a magyar nevet kell kapcsolni – kezdte köszöntőjét Gráf József miniszter. Magyarország hagyományosan híres gyümölcstermelő ország, százezer hektár gyümölcsösünk van. Ám az alapanyag termelés mindig csak annyit ér, amilyen magas értékű végterméket lehet belőle előállítani. A régi „hulladék hasznosítás"-tól eljutottunk oda, hogy a világ egyik legjobb italát tudjuk az asztalra tenni. A gyümölcspárlat kategóriában ma mi vagyunk a világbajnokok és ebben hatalmas szerepe van a hazai „pálinkás családoknak". Ők most majdnem száz éremmel tértek haza, bizonyítékául annak, hogy sok kitűnő gyümölcspárlat lehet a világon, de a magyar a legjobb!

A pálinka évszázadok óta a magyarok nemzeti itala, de jelenkori megújulása a kilencvenes évek elejére tehető. Attól kezdve a világ is felfigyelt a gyümölcs palackba zárt szellemére – állapította meg dr. Panyik Lászlóné. Tavaly decemberben végre megszületett a pálinkatörvény is, ami a fogyasztók, de a főzők érdekeit is védi. A jogszabály talán még nem nevezhető teljesen késznek, ki kell egészíteni az ellenőrzés szabályaival. Nem olyan egyszerű termékről van szó ugyanis, mint például a whiskey vagy a konyak. Hiszen a felhasználható gyümölcsök sora nagyon hosszú – a vadon termőtől a kertiekig – és ezekre mind tekintettel kell lenni. Nem feledkezhetünk meg a közben a csodálatos törkölypálinkákról sem. A most elért óriási nemzetközi siker kötelezően írja elő számunkra, hogy továbbra is féltékenyen őrizzük a magyar pálinka minőségét.

Az 1992 óta folyamatosan csiszolódó kóstolási és értékelési rendszer mellett az eddigiekhez képest ebben az évben – a pálinkarendelet törvényre emelkedésének következtében – a Destillata párlatverseny bírálati rendszere módosult, azaz a pontozási szabályrendszer sokkal szigorúbb lett, így az eredmények még nagyobb rangot adtak a nyertes főzdéknek és termékeiknek. A 32 fős nemzetközi bírálóbizottság tagjai mindannyian vizsgázott szakemberek, akiknek feddhetetlen, független munkáját számtalan kóstolótréning és vizsga igazolja, és akik többek között a Destillata által rendszeresen szervezett továbbképzéseken is fejlesztik tudásukat. A különböző országok főzdéi által nevezett próbákat – legalább kétszeres szűrőn átjutva -, a kóstolóbizottságok 4 szempont (illat- és íztisztaság, a gyümölcs karakteressége és a harmónia, vagyis összbenyomás) alapján értékelték. Azon termékekből, amelyek a versenyen érmet nyernek, később a kereskedelmi forgalomból véletlenszerűen mintát vesznek, majd ezt összevetik a nevezett tétellel. Amennyiben rendellenességet tapasztalnak, a termelő üzemet megfosztják címétől, és ezt a tényt a főzde költségén nyilvánosságra hozzák.

 A Destillata értékelési rendszerében külön csoportot képeznek azok a pálinkafőzdék, akik először indulnak a versenyen. A nemzetközi mezőnyből 49 főzde nevezett a „Newcomer des Jahres" különdíjra, Ezt a címet 2009-ben szintén egy magyar induló vihette haza, egy új vállalkozás, amely fahordóban érlelt termékekre specializálódott: a Matheus Pálinkaház Kft. Mellettük további négy főzde szerepel a ranglista első harmadában: a GUSTO Pálinkák Lajosmizséről, a Brill Pálinkaház Harcról, a Zimek Manufaktúra Zamárdi-Felsőről és Bolyhos László Újszilvásról. A „Magyarország legjobb pálinkája" címet korábban már kétszer elnyert Bolyhos cég öt pálinkát nevezett a versenyre és eddigi hírnevéhez méltóan öt érmet hozott haza. A Cseresznye, a Cserszegi Fűszeres Szőlőpálinka, A Birspálinka, Az Irsai Olivér Szőlőpálinka egyaránt ezüstérmet, A Csipkebogyó Pálinka bronzérmet kapott Bécsben.

 A díjkiosztó ünnepség főszereplője, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa, Vértes Tibor volt, aki az érmek átvételekor először a múltról, majd a jövőről is beszélt: „A kezdetekkor sokáig úgy tűnt, egyedül maradok azzal a véleményemmel, hogy a „finomszesz plusz aromakeverék" ellenpontjaként a minőségi pálinkára igenis van igény – mondta a kitüntetett. Sokszor úgy éreztem, árral szemben úszom, és bár hittem abban, hogy az erőfeszítéseim nem hiábavalók, mégsem volt könnyű a kételkedők tábora ellenében síkra szállni az elveimért. Ez a hatalmas elismerés számomra elsősorban annak a megerősítése, hogy jó úton járunk, és már megjelent az új generáció, amely a minőségi pálinkakészítés mellett tette le a voksát. A pálinka iránti elhivatottság marad az Agárdi Pálinkafőzde legfontosabb értéke, hiszen a cél továbbra sem más, mint hogy a fogyasztók mindig kiváló minőségű terméket kapjanak – emelete ki a világ legjobbjának választott pálinkafőző mester, majd hozzátette: „Ahogy eddig, ezután is igyekszünk minden évjáratból a legjobbat kihozni, és a kereslethez igazodva újabb és újabb ízekkel gazdagítani az Agárdi kínálatát. Valamint bízunk benne, hogy az utánunk következő nemzedék büszkén folytatja az általunk megkezdett utat".

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük