A Japánban 2011-ben lezajlott tragédia után ismét helyreállt az utazók érdeklődése. Megerősítik ezt a „Japánspecialista" JTB Hungary utazási iroda tapasztalatai.

A Japánban 2011-ben lezajlott tragédia után ismét helyreállt az utazók érdeklődése. Megerősítik ezt a „Japánspecialista" JTB Hungary utazási iroda tapasztalatai. A tavaszi és nyári kínálatukról tartott bemutatón Csabai Ferenc, igazgató örömmel számolt be arról: van olyan – a cseresznyevirágzás idejére meghirdetett – útjuk, melyre már most minden hely betelt. Ez nem is véletlen, hiszen anyavállalatuk, a világon a harmadik legnagyobb utazási konszern, a tavaly 100 éves JTB (Japan Travel Bureau), Japán legnagyobb turisztikai vállalkozása, huszonhétezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Az itt dolgozó kiváló szakemberek szakmai segítségére mindig számíthatnak. Ezért képesek olyan helyeket, olyan látnivalókat megmutatni a magyar utazóknak, melyek másként elérhetetlenek lennének számukra. Keleti hangulat, nyugati fejlettség – ez az, amit kínálnak és talán ennek is köszönhető, hogy Japán ismét divatba jött nálunk.

A tavaszi nagy körutazás április közepén indul – legalább tíz jelentkező esetén. A csoportot magyar nyelvű idegenvezető kíséri az addigra már zöldbe borult tájakon át Oszakába, Kiotóba, Hirosimába, Tokióba. Ízelítőnek elég egyetlen részlet: Hirosimából a shinkansen szuperexpresszel utaznak tovább a Fujijama közelébe. Az éjszakát egy hagyományos, ősi „ryokan"-ban töltik, ott a tradicionális vacsora elfogyasztáskor a konyhaművészetbe is betekintést nyernek. A nap fáradalmait saját gyógyfürdőben pihenhetik ki, mielőtt álomra hajtják a fejüket a tatamin. Másnap pedig a híres hegyet látogatják meg. Júniusban és szeptemberben indul a kedvező árú rövidebb körutazás. A programban itt is szerepel a Fuji meglátogatása, Tokió, Oszaka, Kiotó felkeresése mellett.

Októberre teljesen új programot terveznek, mert – úgy látják – ősszel egy kicsit a különlegesebb dolgokat keresik az emberek. A Japán-Alpoknál található Shirakawa-go például már a XII. század óta létező kis falu, a Világörökség részét képezi. A házakat úgy építették, hogy a hó lecsússzon róluk, a tetőtér pedig ideális hely volt selyemhernyó tenyésztésére. Innen délre, Takayama a XVI. század óta itt dolgozó kézművesekről híres, a várost ők alapították és a mai napig őseik műhelyében dolgoznak. Az utcakép szinte semmit sem változott. Egy másik város, Kanazava érdekességét a gésanegyed jelenti és innen származik a Tom Cruise által is megszemélyesített Nomura szamuráj. A város botanikus kertje szintén páratlan látványosság.

A JTB Hungary az utóbbi években a „japánspecialista" mellett az „ázsiaspecialista" címet is kiérdemelte. Ügyelnek arra, hogy csak kisebb létszámú csoportokat indítsanak, ezt jobban szeretik a magyar turisták – állapította meg Fónagy Balázs, aki jól ismeri Indonéziát. Évekig élt ott. A két központ, Szingapúr és Kuala Lumpur közül az előbbi a népszerűbb a mi utazóink körében. Érthető, hiszen a japán vagy kínai nagyvárosokhoz képest ez sokkal inkább „emberi léptékű". Csakúgy, mint a japán utak esetében, itt is van már olyan szervezésük – a Szingapúrba és a közeli szigetekre február 16-án induló túra – melyre minden hely elfogyott.

Szingapúr két-három nap alatt is jól „felfedezhető". Látványosságai pár metróállomásnyi távolságra fekszenek egymástól. Nagyon sok kultúra keveredik benne: angol gyarmati emlékek, kínai emlékek, modern felhőkarcolók sorakoznak egymáshoz egészen közel. Mivel már hosszú ideje a kínaiak adják a lakosság többségét, nyugodtan elmondhatjuk, hogy van itt egy külön kínai város a kínai városban. Indiai rész is van persze, ahol az eredeti indiai ételek is megkóstolhatók – egy kicsit tisztább körülmények között, mint Indiában. A maláj-arab negyedet az érdekes boltok teszik vonzóvá.

Szingapúrban sokáig tilos volt a kaszinóépítés. A tengerparton épült szálloda tetején a nagy, hajó alakú építmény, a helybeliek és a turisták által is roppant kedvelt uszoda, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a kivilágított éjszakai városra. Alul pedig ott a játékterem. A város biztonságára jellemző – mondta el saját tapasztalatát Fónagy Balázs – hogy egy alkalommal a szálloda előtti sétányon felejtette a laptopját. Háromnegyed óra múlva vette észre, visszament, a készülék ott volt, ahol hagyta. Igaz, a térfigyelő kamerák szinte az egész várost lefedik, de ez senkit nem zavar. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy még csak nem is szemetelnek az utcán.

Nem kevésbé érdekes város Kuala Lumpur sem. Nemcsak térben, de jellegét tekintve is Szingapúr én Bangkok között fekszik. Szingapúrnál kicsit rendezetlenebb, de Bangkoknál sokkal „nyugatibb". Igen alkalmas arra, hogy onnan kiindulva csillagtúra-szerűen ismerjük meg Malajziát. Az igazi őserdő is csak mintegy háromórányi távolságra van tőle. A város nevezetessége a 452 méter maga Petronas-ikertorony. Látogatni csak előzetes bejelentkezéssel lehet. A közelében lévő bevásárló, sétáló negyedben sok a kis étterem, ahol akár még ráját is ehet a vendég – nem is nagyon drágán.

A várostól mintegy húszpercnyi autózással érhetők el a Batu barlangok. Több közülük ma is működő hindu templom. A harmincöt méter magas aranyszobor mögött 272 lépcsőt megmászva tekinthetjük meg őket. A malajziai utazást a két nagyváros meglátogatásán kívül érdemes kiegészíteni a szigetek felkeresésével is. Szingapúr és Bali együtt a nászutasok kedvenc célpontja. Bintan viszont a trópusi nyugalom szigete, ahol az utazók csak egymásra figyelve, felejthetetlen körülmények között tölthetik idejüket. Errefelé az európai nyár idején van jó idő, télen nagyon esős. A havi csapadék mennyisége háromszáz milliméter körül van!

Egy másik sziget, Tioman, Malajzia rejtett gyöngyszeme, melyet a Time Magazin már a hetvenes években a világ legszebbjének választott. A sziget közepét dzsungel, partjait viszont hófehér homok borítja. Aki itt bemegy a vízbe, úszik tíz métert, máris a korallok között találja magát, teknősök társaságában. A sznorkelezők számára az egyik legnagyobb élmény, ha teknősökkel úszhatnak együtt. Van szálloda, amelyiknek csak bungalója van, minden vendégnek sajátja, bent az őserdőben! A házikó teraszáról pedig már közvetlenül a tengerre látni. A tömegturizmustól távol vadregényes körülmények között lehet nyaralni errefelé.

www.jtbhungary.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük