2022.szeptember.30. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A szentföld öröksége

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/21618"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kozos.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> </strong>Egyszerre két fontos bejelentés is elhangzott a Szépművészeti Múzeumban azon a sajtótájékoztatón, melyen Izrael állam magyarországi nagykövete, Aliza Bin-Noun és Hiller István kulturális miniszter is jelen volt.</p><p>

 

kozos.thumbnail Egyszerre két fontos bejelentés is elhangzott a Szépművészeti Múzeumban azon a sajtótájékoztatón, melyen Izrael állam magyarországi nagykövete, Aliza Bin-Noun és Hiller István kulturális miniszter is jelen volt.

 

kozos.thumbnail Egyszerre két fontos bejelentés is elhangzott a Szépművészeti Múzeumban azon a sajtótájékoztatón, melyen Izrael állam magyarországi nagykövete, Aliza Bin-Noun és Hiller István kulturális miniszter is jelen volt.

baan1.thumbnail A múzeum főigazgatója, Baán László joggal volt büszke, amikor elmondhatta: akár páratlannak is nevezhető kiállítás nyílik jövőre, miközben EU támogatással az épület bővítése is megkezdődik úgy, hogy közben egy percre sem zárnak be! A dolgok érdekes egybeesése, hogy a jeruzsálemi Izrael Múzeumban ugyancsak átépítés zajlik, ott viszont a látogatást is szüneteltetni kell. Ezért a különlegesen értékes darabokat elhozzák Budapestre. Ez a kiállítási anyag sehol máshol a világon nem lesz látható, csakis nálunk, így joggal feltételezik, hogy rendkívüli érdeklődést kelt majd.

hilller 3.thumbnailA várható nagy sikerhez egyszerre több tényező is hozzájárult – világított rá Hiller István kulturális miniszter. Az egyik: Tel Avivban nemrég állandó kulturdiplomáciai állás létesülhetett követségünkön. A másik, hogy James Snyder, az Izrael Múzeum igazgatója jól ismeri a Budapesten folyó munkát. A Van Gogh kiállítás a maga idején a világ negyedik leglátogatottabb kiállítása volt és ez múzeumunkat a legrangosabbak közé emelte. Erős kapcsolatokat építhetett ki más, nagy intézményekkel. Ránk irányítja a figyelmet a bővítés is, hiszen olyasmi történik majd, ami világviszonylatban is ritkaság: új épületrészek jönnek létre több rétegben a föld alatt és a föld felszínén is. A térszint alatti bővítés több mint 3,3 milliárd forintos európai uniós támogatásáról 2007. július 27-én született kormánydöntés. Ennek köszönhetően közel 9000 m2-nyi területtel bővülhet a Múzeum. A térszint alatt építendő látogatóbarát múzeum és turisztikai központ az intézmény 1906-ban történt megnyitása óta a legnagyobb fejlesztés mind a Múzeumot, mind pedig a Hősök terét illetően.

A földfelszín alatti új épületrésszel olyan terek, funkciók és szolgáltatások (időszaki kiállítótér, gyermekfoglalkoztató, előadóterem, múzeumshop, kávézó, étterem) jöhetnek létre, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen egy jelentős európai múzeum és épített környezete. Mindez úgy valósulhat meg, hogy eközben a Szépművészeti Múzeum Schikedanz Albert által tervezett épülete továbbra is megőrzi eddigi külső megjelenését. Ugyanakkor a városnak a turisták által leggyakrabban látogatott terén gyökeresen megváltoznak az oda érkezők fogadásának körülményei. A magyar hozzájárulással együtt összesen 3,7 milliárd forintos beruházás nem csupán a múzeum bővítését célozza, hanem a főváros egy fontos, új turisztikai központja épül majd a Világörökség részét képező Hősök terén. A munkálatok 2011 tavaszán, nyarán fejeződhetnek be. Ekkor Magyarország lesz az EU soros elnöke. Mindez – akkor – az egész ország sikerének számít majd és ebből a szempontból teljesen érdektelenek a politikai választási ciklusok. Ezt a múzeumot Ferenc József nyitotta meg, de ma már ezzel senki sem törődik. Két év múlva sem számít majd a politika, az esemény kulturális jelentősége lesz a fontos.

Az Izraelből hozzánk érkező, „A Szentföld öröksége" című kiállítás 3500 évet fog át. Olyan csodák érkeznek, amik eddig Magyarországon még nem voltak láthatók. A kiállítás június 19-től szeptember 6-ig a nyár három hónapjában lesz látható, ezért minden bizonnyal az országhatárokon túl is jelentős érdeklődést kelt majd.

snyder.thumbnailMegerősítette a miniszter szavait James Snyder, a jeruzsálemi Izrael Múzeum igazgatója is. Sokáig dolgozott New Yorkban és akkor azt tapasztalta: arrafelé nem túl gyakran fordul elő, hogy egy miniszter vagy egy nagykövet tisztel meg jelenlétével egy rendezvényt. Az esemény fontosságát számára ez is aláhúzza. Kutatási területe a modernizmus, azért is kérték fel a jeruzsálemi múzeum igazgatására, mert annak a kortárs gyűjteménye igen aktívan fejlődik. A teljes gyűjtemény ötszázezer darabból áll, a történelem előtt időktől napjainkig, az egész világon mindenhonnan találhatók benne műtárgyak. Tavaly volt negyven éves és ebből az alkalomból minden gyűjteményből 50-70 darabos válogatást állítottak össze. Ezek megmutatják, hogyan működik együtt a szépség és a spiritualitás. Mindegyik kincs a maga nemében; régészeti, vallási és művészeti szempontból egyaránt. Olyanok, amiket semmi körülmények között sem vinnének ki a múzeumból. A kiállítás igen nagy siker volt és közvetlenül a zárása után kezdődött el az épület felújítása. A munkálatok el fognak érni egy olyan szakaszba, amikor a múzeumot be kell zárni. Ennek következménye, hogy olyat tesznek, amit soha máskor nem tennének. A kiállítás egy részét elhozzák Magyarországra. Ezek a műtárgyak még soha nem hagyták el Izrael területét és soha nem is fogják még egyszer együtt elhagyni! Az egész mintegy 9000 éves időszakot ölel át. A látogatók találkozhatnak itt életnagyságú antropoid múmiakoporsókkal, kashmíri Koránnal, hannukah-gyertyatartóval, a torinói lepelről készült XIX. századi felvétellel, Rembrandt és Poussin művekkel, Rodin szoborral, Chagall festménnyel, Rothko-képpel, a kortárs Wallinger és Boltanski alkotásaival. A tárlat egyik legkiemelkedőbb jelentőségű kiállítási tárgya a Holt-tengeri tekercsek egyik darabja, a Templom-tekercs egy részlete. Ez az eddig megtalált leghosszabb Holt-tengeri tekercs, amelyet a Kr.e. első században írtak. Szövege magyarul is olvasható lesz.

bin noun.thumbnail A Magyarország és Izrael között fennálló kulturális egyezményt éppen decemberben hosszabbították meg újabb három évre -emelte ki Aliza Bin-Noun nagykövet. Manapság Izrael és a Közel-Kelet kapcsán nem a kulturális eseményekről hallanak legtöbbet az emberek. Pedig az országnak van mit bemutatni és a magyar kultúrában is szembetűnőek egyes zsidó elemek. Jövőre ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok huszadik évfordulóját és bizonyos, hogy a Jeruzsálemből érkező kiállítás az ünnepség egyik fénypontja lesz.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.