EuroAstra

Révay András: A szomszédban is jól főznek

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a budapesti Gerbeaud étteremben a „Szlovák hét" gasztronómiai bemutatót. A két vendégszakács ezúttal Poprádról, az AquaCity-ből érkezett.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a budapesti Gerbeaud étteremben a „Szlovák hét" gasztronómiai bemutatót. A két vendégszakács ezúttal Poprádról, az AquaCity-ből érkezett.

František Palko, a Szlovák Közlekedési és Fejlesztési Minisztérium államtitkára bevezetőjében először arról szólt, hogy mindig nagy örömmel fogadják Szlovákiában a magyar turistákat. A nyár vége van, itt az ideje, hogy felkészüljünk a téli turistaszezonra. Szlovákiában rendezik 2016 márciusában a műlesikló világbajnokságot, melyet bizonyára sok magyar is látni kíván majd. Budapesten, a Nagyvásárcsarnokban fog bemutatkozni négy nagyon érdekes szlovákiai helyszín, amit a turisták kedvelnek: a Magas Tátra, az Alacsony Tátra, Tale és Donovaly. Számtalan látványosság várja az érdeklődőket, szépen helyreállított várak, kastélyok, kényelmes, magas színvonalú szolgáltatásokat kínáló gyógyfürdők, szállodák – erősítette meg az államtitkár.

A Magas Tátra Régió TDM igazgatója Lenka Maťašovská joggal büszke, hiszen csak az elmúlt évben 211 ezer ember látogatott el oda. A távolság Budapest és a Magas Tátra között csak 303 kilométer. Nagy előnye, hogy egész évben felkereshető. Mintegy hatszáz kilométer hosszú jelzett turistaút kanyarog a hegyekben és vezet el a szépen rendbe hozott menedékházakhoz. A 39 kiépített kerékpárút együttes hossza négyszáz kilométer, rajtuk kerekezve szinte az egész Magas Tátrát meg lehet nézni. Télen a síelés és a szórakozási lehetőségek csalogatnak oda sok embert, gyakran együtt az egész családot. Megtalálják a számukra kedvező helyeket azok is, akik az egészséges életmód, a wellness, a kifinomult gasztronómia kedvelői.

Poprádon valóságos fürdőváros működik – mondta el Lucia Blaskova, – az AquaCity, melyhez három szálloda tartozik. Érdemes felkeresni úgy télen, mint nyáron, mert a Budapesttől 300 km-re található fürdőtől pár perc alatt megközelíthetünk gépkocsival néhány kisebb sípályát, de érdemes ellátogatni Csorba-tó vagy Tátralomnic viszonylag nagyobb sípályáira is. A Magas-Tátra pedig télen-nyáron ideális célpont a túrázni vágyók számára is. A fürdő tizenhárom medencéjét hőforrás táplálja, a víz különböző hőfokra lehűtve jut el mindegyikbe. Az élményt a nyitott és fekete lyukként zárt csúszdák, szökőkutak, zuhatagok, gombák, gyermekmedencék fokozzák. Az idén, a fennállás tízedik évfordulóját ünnepelve, itt hozták létre jelentős átépítésekkel a legnagyobb, mintegy 1600 négyzetméteres vízi világot Szlovákiában. A gyógyulni vágyókat a 2006-ban megnyílt kryoterápia-centrum várja, ahol a kezelés során a pácienseket először egy -60, majd egy -120 C fok hideg terembe vezetik, utána pedig erőnléti edzés következik. Ez a bevált kezelés nemcsak bizonyos betegségekre hatásos ellenszer, hanem boldogsághormonokat is felszabadít, melyek hatása mintegy 6 órán át érezhető.

A turisták nagy tömegei körében Szlovákia nem a gasztronómiájáról híres, de aki veszi magának a fáradságot – és a bátorságot – hogy megismerje, kellemesen csalódik. Rendkívül ízletes ételeik is vannak. Az egyik ilyen például a juhtúrós leves. Mindjárt az elején el kell oszlatni egy félreértést. A Bryndzová haluskát ismerik a magyarok, de sztrapacskának hívják. Nagyon fog csodálkozni, aki Szlovákiában sztrapacskát rendel és káposztás ételt hoznak neki juhtúrós helyett. A leves viszont valóban bryndzából, tehát juhtúróból készül. Először megpárolják a hagymát, tesznek bele egy kis fokhagymát, felöntik zöldséges lével, burgonyát főznek benne. Ha felforrt, összemixelik, hozzáadják a bryndzát, sózzák és vajat tesznek bele. Végül adnak hozzá apró kockára vágott sült szalonnát, amit Szlovákiában árvai szalonnának hívnak.

A Szlovákia erdős-hegyes vidék, vadban is gazdag. Nem véletlen tehát, ha errefelé különleges módon készítik el a szarvas combot is. Sós vízben gerslit főznek, hagymával megpárolnak lehetőleg sokféle zöldséget, kicsit lesütik, hozzákeverik a megfőzött gerslit. A szarvascomb szeletek mindkét oldalát olajon átsütik, zöldséget, vörösbort, fokhagymát, rozmaringot adnak hozzá, lefedik és sütőben megsütik. Hagymalekvárral (chutney) tálalják, mely eredetileg a francia konyha kedvelt körete volt, de ma már egész Európában elterjedt. Némi túlzással elmondható róla, hogy annyi elkészítési módja van, ahány konyhafőnök. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd kezdjük el karamelizálni a cukrot. Dobjuk rá az apróra vagy csíkokra vágott lilahagymát és pároljuk addig, míg meg nem puhul. Sózzuk, borsozzuk, tegyünk rá kakukkfüvet. Pároljuk tovább, a cél, hogy ragacsos-barnás lekvárszerűséget kapjunk. Mikor a hagyma már finom édesre párolódott, adjunk hozzá ecetet, pár percig még forraljuk el az erejét és kész is. Főzés közben néhány szem erdei gyümölccsel megbolondítva különleges ízeket kapunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük