Azt mindenki tudja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nagyon sok magyar él. Bizonyára az sem meglepő, hogy az általuk létrehozott egyesületek között szakmai szervezetek is vannak. Az viszont, hogy ezek között az egyik legsikeresebb az Amerikai Magyar Orvosszövetség – talán már nem ilyen széles körben ismert.

 

 Azt mindenki tudja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban nagyon sok magyar él. Bizonyára az sem meglepő, hogy az általuk létrehozott egyesületek között szakmai szervezetek is vannak. Az viszont, hogy ezek között az egyik legsikeresebb az Amerikai Magyar Orvosszövetség – talán már nem ilyen széles körben ismert.

 A közel kétszáz tagot számláló szervezet az idén ünnepelte negyvenedik születésnapját. Szinte a kezdetektől hagyomány, hogy évente egyszer találkoznak a floridai Sarasotában, összejövetelük ma már hivatalosan elismert szakmai továbbképzés. Itt tartották a negyvenedik, jubileumi kongresszusukat, mely kitűnő alkalmat szolgáltatott a visszatekintésre, az eredmények számbavételére és a jövőbe tekintésre is. Dr. Krisztinicz Lévai Irén 1991 és 1993 között volt a társaság elnöke. Jól emlékszik még a kezdetekre.

Valamikor a hatvanas években Clevelandben, volt egy összejövetel. Pár magyar orvos: Kaveggia László, Prehál Gyula, Batizi Gusztáv, Návori Kornél és még néhányan, szinte véletlenül találkoztak össze. Ők határozták el, hogy szakmai szervezetet alakítanak. Az Amerikai Magyar Orvosszövetség (HMAA, Hungarian Medical Association of America) hivatalos bejegyeztetése 1968-ban történt meg. Első elnökének ebben az évben Magoss Imre professzor választották. Ugyancsak véletlen volt, hogy Kaveggia doktor egy alkalommal Floridában, a napfényes Sarasotában járt, és megtetszett neki a hely. Ő javasolta, hogy rendszeres találkozásaikat a továbbiakban ebben a kellemes környezetben tartsák.

 Ekkor még csak kis társaság voltak, de a létszámuk fokozatosan nőtt. Ugyancsak Magoss professzor nevéhez fűződik, hogy megkapták a Continuity Medical Education (CME) jogot és rövidre rá az American Medical Association elismerését, mint hivatalos továbbképző szervezet. Felvették a kapcsolatot a magyarországi orvostudományi egyetemekkel is. Amerikai részről Krisztinicz Irén, Krisztinicz Iván és Matolcsy Sándor vettek részt az előkészületekben, magyar oldalról pedig a SOTE akkori rektora, dr. Réthelyi Miklós szervezte meg, hogy a State University New York at Buffalo egyetemmel az együttműködési okmányt mind a négy magyar egyetem rektora aláírja. Ez volt a diákcsere program kezdete.

 Az elmúlt negyven évben a társaság komoly tekintélyt vívott ki magának. Az évről – évre Sarasotában megtartott, egyhetes kongresszusukat hivatalos, „kreditpont-szerző" továbbképzésnek fogadják el Amerikában és Magyarországon is. Érthető tehát, ha itthonról is sokan látogatják. Ilyenkor minden nap reggel 9-től 13 óráig előadások hangzanak el az orvostudomány különböző területein mutatkozó legújabb eredményekről. Az előadásokat naponta kétszer vita is követi. Az itt eltöltött egy hét persze nem csak fárasztó munkából, tanulásból áll. Már hagyomány, hogy az egyik délután az amerikai magyarok és a „magyar" magyarok vízilabda mérkőzést vívnak egymással. Bárhogyan is történjen, az bizonyos: ilyenkor csak a magyarok győzhetnek!

 A szövetség valóban tekintélyes szervezet Amerikában, és erre talán az is bizonyíték, hogy a jubileumi, 40. kongresszuson megjelent George Pataki, New York állam volt kormányzója. A díszvacsorán felszólalásában elmondta: az ő nagyszülei Szabolcsból, Aranyosapátiból jöttek Amerikába. Itt keményen dolgoztak, hogy fenntartsák a családot. Otthon csak magyarul beszéltek. A kormányzó szívesen emlékezett arra, amikor gyerekkorában szalonnasütésre jött össze a család a nagyszülők farmján.

Amerika csodálatos ország – mondta – itt a világ minden nemzetisége megtalálható. Ezért különösen fontos, hogy egy szakmai szervezet – a magyar orvosok – ápolják magyarságukat. Segítsék egymást és az otthoniakat is, hogy az emberek jobban, egészségesebben élhessenek!

 Az Amerikai Magyar Orvosszövetségnek 2006 és 2008 között dr. Mechtler László volt az elnöke. A tagság nagyobb részét ebben az időben már klinikusok alkották, de szép számmal vannak jelen tudományos kutatók is. Érdekeség, hogy nem kizárólag amerikaiakból áll a szövetség. A kanadaiakon kívül vannak német, angol és persze magyarországi tagok is. A szövetség tagjává válni több módon is lehet. Bárki eljöhet a nyilvánosan meghirdetett sarasotai konferenciára és itt beléphet, ha akar. Ekkor máris olcsóbban kapja a szállodai szobát. Ezen kívül elérhető a weboldal: http://www.hmaa.org/, itt is lehet jelentkezni. Van diák, aktív orvos és nyugdíjas tagozat is. Évente kétszer folyóiratot adnak ki a legújabb tudományos eredményeikről. Amerikában nagy becsülete van a különféle nemzeti szövetségeknek, mert működésükkel valamit visszaadnak a származás szerinti, eredeti hazájuknak is. A HMAA tagjai számára fontos, hogy ezáltal is tartják a magyarságukat, tudnak valamit segíteni a magyar egészségügynek is. Valójában a szövetség nem közvetlenül a tagnak nyújt előnyöket, inkább csak egy jó érzést ad számára, hogy tehet valamit. Amerikában már kiépült az a szellemiség, ami az önkéntességen alapuló segítségnyújtást, a „valamit visszaadni a társadalomnak" elvét magasra értékeli.

Az egyik ilyen tevékenység, hogy lassan már tizennégy éve, minden évben húsz utolsó éves magyar orvostanhallgatót lát vendégül a szövetség Buffaloban. Három hónapig itt végzik az egyetemi gyakorlatukat különböző – belgyógyászat, sebészet, ideggyógyászat vagy más – szakterületen. Ennek minden költségét a szövetség fedezi. Elsajátítanak egy egészen más szemléletet. Az amerikai orvosok hogyan beszélnek a betegekkel, a kollégákkal, hogyan dolgoznak össze? Új gyógyszerekkel, diagnosztikai eszközökkel ismerkednek meg. Ezt a gyakorlatot a magyar egyetemek a hazai oktatás részeként fogadják el, a négy magyar egyetemmel fennálló szerződésnek megfelelően. Az idén augusztusban újabb szerződés aláírására került sor a magyar egyetemek és a Roswell Park Cancer Institute között, melynek értelmében fiatal magyar orvosokat küldenek a buffaloi rákkutató intézetbe, ami a világ egyik legnagyobb és legjobb ilyen intézete. Mechtler doktor itt az ideg-onkológia vezetője.

A szövetségen belül gyakran tanakodnak arról, miként tudnak még többet segíteni Magyarországnak? Ebben az évben először fordult elő, hogy – az elnök vezetésével – néhány orvosuk augusztusban kétnapos sympoziumot tartott Budapesten a dohányzás okozta problémák megelőzésének, kivédésének lehetőségéről. Találkoztak az egészségügyi miniszterrel is. A magyar sajtó komoly figyelemmel kísérte az eseményt, melynek egyelőre kézzel fogható eredménye idehaza még nem mutatkozik. Úgy néz ki, hogy belpolitikai kérdések hátráltatják, pedig helyesebb volna, ha népegészségügyi kérdésekben a napi politika nem kapna szerepet! Ennek ellenére a HMAA nem adja fel a próbálkozást és jövőre ismét tartanak dohányzás elleni kampányt Magyarországon.

 A szövetség újonnan megválasztott elnöke Peredy Tamás doktor. A következő két évben az ő vezetésével folyik tovább a munka. Véleménye szerint a sikeresen működő társaságban nagy változásokra nincs szükség, ilyet nem is tervez. Ahogyan azt elődeiktől tanulták: nem ártják bele magukat a politikába, tudományos társaságként tevékenykednek a jövőben is. Sarasotában ezután is minden évben meg fogják tartani a konferenciát. Szeretik ezt a szép helyet, ahová sok család ilyenkor a gyerekeket is elhozza. Barátságos, közvetlen légkörben töltenek el együtt egy hetet.

Ugyanakkor be kell látni, hogy a világ folyamatosan változik, fejlődik és ez Magyarországra is igaz. Az innen Amerikába érkező fiatal orvosok, hallgatók képzettsége egyre jobb. Az otthoni képzés mindig is igen kitűnő volt az alaptudományokban, de ma már a gyógyító munka színvonala is javult. Ezért a jövőben sokkal több programot szeretnének szervezni Magyarországon, az ottani orvosok számára. Kedvezően hat a kapcsolatokra a vízumkötelezettség eltörlése, így várhatóan Amerikába is többen látogathatnak. Jó lenne, ha ez a szövetség létszámának növekedésében is megmutatkozhatna, ám ez új feladatot is jelent a HMAA számára. Segíteni fognak azoknak, akik élve a szabad munkavállalás lehetőségével, hosszabb – rövidebb időre külföldön szeretnének dolgozni. Jelenleg nagyon sok magyar orvos megy Angliába, de valószínűleg hamarosan Amerikába is érkeznek majd. Őket meg kell ismertetni az itteni működés szabályaival, a vizsgákkal, előírásokkal. A szövetségnek minden államban vannak tagjai, akik tanáccsal, személyes kapcsolatokkal segíthetnek.

Van még egy fontos célkitűzésük is. A szövetség eddig kizárólag orvosokból állt. Jelenleg nincs egyetlen fogorvos vagy gyógyszerész tagja sem. Legfőbb ideje lenne, hogy megalakuljon a fogorvos és a gyógyszerész tagozat, ezért készek mindazoknak a jelentkezését fogadni, akik ezen két tudományterületen a szövetség tagjai szeretnének lenni.

Az Amerikai Magyar Orvosszövetség méltó akar maradni az elmúlt negyven évben megszerzett hírnevéhez. Úgy kívánnak dolgozni a jövőben is, hogy mindenki nyerjen! Tevékenységük révén gyarapodjon a tagok szakmai tudása és azt mindkét ország, az Egyesült Államok és Magyarország javára fordíthassák.

(folytatjuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük