2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: A világ legjobb pálinkája

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/1310"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Gyula-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="Gyula Pálinkafesztivál 2007" title="Gyula Pálinkafesztivál 2007" width="100" height="75" /></a></span> A szakmai és az italt csak érdeklõdésbõl, kedvtelésbõl fogyasztó közönség is egyaránt nagy várakozással tekintett az idei Gyulai Pálinkafesztivál elé. A szokásosnál nagyobb figyelem annak is köszönhetõ volt, hogy a ?pálinka" ma már nemzetközileg védett, magyar terméknek számít.</p><p>

gyula pálinkafesztivál 2007 A szakmai és az italt csak érdeklõdésbõl, kedvtelésbõl fogyasztó közönség is egyaránt nagy várakozással tekintett az idei Gyulai Pálinkafesztivál elé. A szokásosnál nagyobb figyelem annak is köszönhetõ volt, hogy a ?pálinka" ma már nemzetközileg védett, magyar terméknek számít.

gyula pálinkafesztivál 2007 A szakmai és az italt csak érdeklõdésbõl, kedvtelésbõl fogyasztó közönség is egyaránt nagy várakozással tekintett az idei Gyulai Pálinkafesztivál elé. A szokásosnál nagyobb figyelem annak is köszönhetõ volt, hogy a ?pálinka" ma már nemzetközileg védett, magyar terméknek számít.

gyula 2007 pálinkafesztivál Az európai uniós jogszabályoknak megfelelõen a pálinka szót csak Magyarország és négy osztrák tartomány (ott csak barackból készült) párlataira használhatják. Nem túlzás tehát kijelenteni: a gyulai gyõztes egy teljes évig a világ legjobb pálinkája cím használatára is jogosult! A idén ezt a rangot az újszilvási Bolyhos Pálinkafõzõ nyerte el. Nem ér fel vele a szintén nemzetközi rangú Destillata Pálinkaverseny díja sem, mert az roppant vegyes mezõnyben születik. Az idén például a Tirolban, Kufsteinben megrendezett döntõn nyolc ország is szerepelt és már ennyibõl is látszik, hogy ott magyar pálinkák és más szeszesitalok versenyérõl volt szó.

magyarország lagjobb pálinkája 2007 a bolyhos cigánymeggy A Bolyhos-pálinkák a korábbi, hazai versenyeken is kitûntek páratlan minõségükkel. A ?Magyarország legjobb pálinkája" címet már 2004-ben is megszerezték. Gyuláról most sem csak egy díjat hoztak el. A benevezett 457 pálinka versenyében 11 bronz, 8 ezüst és 5 arany érmet kaptak, no meg hozzá a fõdíjat: ?Magyarország legjobb pálinkája 2007-ben" címet a cigánymeggy pálinkájuk nyerte el.

bolyhos 1 A szó valódi értelmében vett családi vállalkozás jelenlegi üzemét – állami támogatással – 2003-ban építették fel, már az Uniós szabványoknak megfelelõen. Az eljárás, ahogyan itt a pálinkát készítik, szabadalmi védettség alatt áll. A módszer tizenkét évi kísérletezés során alakult ki és az eredmény – bátran mondhatjuk – kiváló. Ennek legjobb bizonyítéka, hogy mások már a hamisításával is megpróbálkoztak! A Bolyhos-pálinkák a magyar nagykövetségeken is hírnevet vívtak ki maguknak. A Külügyminisztérium által kiemelten kezelt tíz külképviseletünkön – Londontól Brüsszelig – ugyanis már megismerték és megszerették ezt a különleges hungaricumot.

bolyhos - ujszilvásAki Újszilvásra akar utazni, annak bizony ma még keresgélnie kell a térképen. Könnyen lehetséges viszont, hogy a külföldiek hamarább fogják megismerni ezt a helyet, mint mi magunk. Rendszeresen jönnek japán, finn, kanadai, svéd, német, holland, francia, svájci turistacsoportok. Bár még nem utazási irodák közvetítésével, inkább csak a ?szájhagyomány" útján találnak ide. Amikor megérkeznek, a háziak saját készítésû szalámi, szalonna falatkákkal fogadják õket és ezt követi 10-12 fajta pálinka mértékletes (!) kóstolása. A házigazdák különösen arra büszkék: itt még berúgott, részeg vendég nem volt, annál több mosolygó, jókedvû, a különleges élmény miatt elégedetten távozó fordult meg náluk. Az elsõ két pohárka után általában még azt mondták, erõs, az ötödik-hatodik után már nem volt ilyen észrevételük.

bolyhos Mivel a külföldiek mellett egyre több hazai látogató is érkezik, belefogtak egy pálinka múzeum kialakításába. Gyûjtik mindazokat a tárgyakat, amik a régi szeszfõzdében elõfordultak, sõt szeretnének egy ilyet teljes egészében felépíteni. Helyet kapnak majd itt a régi iratok, képek, a fináncok elöl dugdosott ?készségek", amikkel – még nem is olyan régen – szinte minden falusi háztartásban fõzték a ?papramorgót". A szomszéd faluban lovastanya mûködik, a látogatóknak lehetõségük van lovaglásra kocsizásra is. A pálinkafõzõ Budapestrõl könnyen megközelíthetõ, autóval a 4-es úton kevesebb, mint egy óra alatt lehet Újszilvásra eljutni. Aki tehát arra jár, ne mulassza el megkóstolni a világ idei legjobb pálinkáját! Igazi, jó alkalom erre majd július 21-én kínálkozik, akkor rendezik ugyanis Újszilváson a második Pálinkafesztivált.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.