Harmadik alkalommal hívta meg barátait „Évjáratkóstolóra" a Somlói Tavasz Egyesület. Tizenöt pincészet hetvennél is több borát hozta el, a rendezvényen képviseltette magát az egész borvidék. Az érdeklődés is ennek megfelelően nagy volt, hiszen a hozzáértők tudták: a 2008-as különleges évjáratnak tekinthető a Somló-hegyen.

 

 Harmadik alkalommal hívta meg barátait „Évjáratkóstolóra" a Somlói Tavasz Egyesület. Tizenöt pincészet hetvennél is több borát hozta el, a rendezvényen képviseltette magát az egész borvidék. Az érdeklődés is ennek megfelelően nagy volt, hiszen a hozzáértők tudták: a 2008-as különleges évjáratnak tekinthető a Somló-hegyen.

 Így mondta ezt megnyitó beszédében Baráth Sándor is, a Somlói Tavasz Egyesület elnöke, aki szerint nem akármilyen évjárat volt a 2008-as. A száraz tavasz után sokszor a trópusokra emlékeztető meleg, eső, majd megint a meleg és az eső tette próbára a szőlészek szakértelmét, és ez az időjárás melegágya a gombabetegségeknek. Akik csak kicsit is félvállról vették a növényvédelmet, biztosan komoly veszteségeket szenvedtek. Akik azonban megbirkóztak a feladatokkal, azok kivételesen szép sav-cukor arányú termést szüretelhettek. Minden fajta be tudott érni, a korai fajták szürete egy-két héttel is előbbre került, de a szeptember második felére beköszöntő lehűlés helyére tette a késői fajták szüreti időpontját. Minden termelő elkészíthette a stílusának megfelelő borát, összességében a 2008. vetekszik a Somlón a 2006-os évjárattal.

Az elnök megkérte a vendégeket: vegyék figyelembe, hogy most hordó mintákat kóstolnak, akár csak egy pincében lennének. Kicsit olyan, mintha valaki bepillantást nyerhetne valamiféle műhelytitkokba. Vannak itt olyan tételek, amelyek csak több hónap, esetleg év múlva kerülnek palackba, és most még zabolátlan csikóként élik életüket. De miért ne lehetnénk büszkék e zabolátlan csikókra, miért ne mutathatnánk be büszkén saját gyermekeinket mielőtt még teljesen kiforrott, kész felnőttek lennének? Úgy gondolom, itt mindenki tudja majd ilyen szemszögből nézni borainkat, és biztosan több tétel megvillantja majd a reményteli, nagy jövőt- fejezte be a köszöntőt az egyesület elnöke.

Arra természetesen senki nem vállalkozhatott, hogy végigkóstolja a felvonultatott kínálatot. Néhányra azért feltétlenül érdemes volt sort – pontosabban poharat – keríteni. Jól ismeri a hegyet, szinte az egész gyerekkorát ott töltötte Spiegelberg István. A mai napig is azokat az ízeket keresi a borban, amiket már régen megismert és megszeretett. Olyan csodálatos öreg pincéje van, amiből ma már csak egy – kettő maradt meg. A Spiegelberg Somlói Furmint 2008, eredetvédett száraz fehérbor. Az „igazi Somló" érezhető benne. A szüretkor nem történt fürtválogatás, mintegy 30 százalékban botrytis-es szemek kerültek a mustba. Préselés nélkül, 24 órás cefreáztatás után, a színmustot dolgozták fel. A bort 520 literes magyar tölgyfahordóban érlelték néhány hónapig.

 Ugyancsak kétszáz éves múlttal büszkélkedhet a Fazekas-pince. A családi pincészet a hegy déli oldalán található és számos meglepetést rejt. Különlegességük a Juhfark és az Irsai Olivér keresztezéséből létrejött Korona, mely nemcsak új fajta, de ráadásul szinte soha nem egyforma. Minden évben más a bora, hol az egyik, hol a másik „szülőjére" hasonlít. A tájra jellemzően kimondottan mandulás, kesernyés ízvilágú. A család öt hektáron gazdálkodik, a Somló összes jellegzetes fajtáját termelik, ráadásul ők készítik és palackozzák a Somló pezsgőt is! Sárgamuskotályuk illata azonnal elárulja a fajtát. Eredetileg csak pezsgő alapbornak szánták, de oly jól sikerült, hogy kerül belőle palackba is. A késői szüretelésű Juhfark 2008, a várttal ellentétben cseppet sem édes. Rendkívül összetett ízeket rejt, különösen citrusossága szembeötlő.

 A Somló-hegy oldalában áll a Szent Ilona kápolna. Innen választotta a nevét a Szent Ilona borház. Van még a hegyen egy természetes képződmény, az imádkozó alakra emlékeztető Barát-szikla. Róla kapta a nevét a pincészet egyik – igencsak sikeresnek mondható – bora. Ízeiben a táj jellegzetességeit hordozza, illatában az új fahordó érvényesül. A 2002-ben alapított birtokon számos fehérszőlő fajta – Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini, Szürkebarát – termelése folyik. A legnagyobb részt a Furmint foglalja el és természetesen nem hiányozhat a Juhfark sem. A bemutatóra hozott Szent Ilona Olaszrizling második töltésű tölgyfahordóban áll és ott is marad májusig, csak azután kezdik palackozni. A Kreinbacher birtok részét képező pincészetben előzetes bejelentésre szívesen fogadnak látogatókat, akiknek nemcsak borkóstolásra, hanem a szőlőfeldolgozás és a borászati technológia rejtelmeivel való ismerkedésre is lehetőségük nyílik.

A nevét viselő birtokot Kreinbacher József alapította 2002-ben. Bizonyítani akarta, hogy a Somló olyan egyedi termőhely, ahol páratlan ragyogású borok készülhetnek. A tizenöt hektáros ültetvény részelemei a hegy legjobb dűlőiben fekszenek. Az Aranydombról például 2008-ban először szüreteltek és már az első termés is megfelelt a magas minőségi elvárásoknak. Az Olaszrizlig kiemelkedően jó minőséget adott, így a 2008. bátran nevezhető az Olaszrizling évének.

A birtok abban is különlegesnek számít, hogy bár a Somló kifejezetten fehérboros vidék, itt telepítettek elsőként vörös fajtát. A Syrah a legmagasabb déli területre került és igen jól érzi magát. Első termésének 2006-ban máris nagy sikere volt.

Baráth Sándor szerint, aki nemcsak az Egyesület elnöke, de ennek a birtoknak igazgatója is: a bemutató nem titkolt célja volt, hogy javítsanak a Somló méltatlanul alacsony népszerűségén, azért hogy sokan meglássák a somlóiban az értékeket, amiket a XX. század talán legborértőbb magyar írója, Márai Sándor már évtizedekkel ezelőtt felfedezett: „A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség és nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék borban és emberben."

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük