Van két esemény a hazai társasági életben, ami igen széles körben szolgálhatna példaként. Alapja, sarokköve mindkettőnek azonos és a levonható következtetések is egy irányba mutatnak.

 

 Van két esemény a hazai társasági életben, ami igen széles körben szolgálhatna példaként. Alapja, sarokköve mindkettőnek azonos és a levonható következtetések is egy irányba mutatnak.

 Ami mindkét eseményben közös, az a tenisz. A rendezvény a játék köré szerveződik a Valentin-nap környékén és június elején is. Ez utóbbi, a Regő – MAFC Kupa – alcíme szerint társasági páros tenisztorna – már a tizenharmadik volt a maga sorában, de sem a rendezők, sem a játékosok nem voltak babonásak. Nyolc csoportban, összesen hatvannégyen léptek pályára, hogy megmérkőzzenek az értékes díjakért – a hagyományokhoz hűen – a Műegyetem Hauszmann Alajos utcai sporttelepén. Mire ez a cikk megjelenik, már ismerni fogjuk az Európai Uniós képviselők választásának eredményét. A játék egy nappal a választás előtt zajlott. A főrendező, Regőci Attila elmondta: az időpontok egybeesése pusztán véletlen, nem volt benne szándékosság. Ám az a tény, hogy itt a politikai paletta majdnem minden színe képviseltette magát, egy dolgot feltétlenül jelent – ez a jövő útja!

 A rendezvénynek – az előző évektől eltérően – két fővédnöke is volt: Szilvásy György és Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnökének véleménye szerint a játék örök, a választások időszakosak. Mindegy ki nyeri a választásokat, a tenisz szerelmesei akkor is együtt fognak játszani. Mások is úgy nyilatkoztak, például Györgyi Kálmán, a volt legfőbb ügyész, hogy ennek és az ehhez hasonló társasági eseményeknek nagy értékük van. Megmutatják, hogy baráti hangnemben tudnak szót érteni egymással a politikában egymástól távol álló emberek is.

 Ráadásul, aki sportol, annak jobb az élete is. A sport segít a szellemi frissesség megőrzésében és kitűnő lehetőséget kínál a barátság ápolására. Hiszen a résztvevők a versenypályán sem kizárólag ellenfelekként találkoznak. A játék szünetében egyéb, kellemes időtöltésre is alkalom nyílik. Ez hozzájárul a társadalmi párbeszéd elősegítéséhez, új személyes kapcsolatok kiépítéséhez és a szabadidő aktív eltöltésére is mintát ad másoknak. Már pusztán azzal, hogy megmutatja: politikusok, művészek, vezető gazdasági szakemberek – egyszóval olyanok, akikre máskor is figyelünk – magánemberként hogyan viselkednek.

 Az évtizedes hagyományoknak megfelelően, a délelőtti mérkőzést ünnepélyes díjkiosztó gálavacsora követte – ezúttal az Ybl Palotában. Az Európai Unió elnökségének tagja, Fazakas Szabolcs ott még az eredmények kihirdetése előtt úgy értékelte a versenyt: bizonyságul szolgált arra, hogy nemcsak háborúzni tudunk, hanem képesek vagyunk barátsággal fordulni egymás felé – már tizenhárom éve! A vacsora tökéletesen alkalmas volt a délelőtt leadott kilók gyors visszaszerzésére. Füstölt kacsamell kerti salátával, Borjúsült Calvados mártással, Citromborsos lazacderék pezsgőmártásban, Vörösboros szarvaspörkölt, Vargabéles lime öntettel került az asztalokra és ezzel még a negyedét sem soroltuk fel a tálakban várakozó ínyencségeknek. Nem hiányoztak a hozzájuk illő pezsgők, és a Konyári Pince borai sem.

Bele is telt vagy másfél – két óra, mire a sajtok és a gyümölcsök elfogyasztása után a közönség képesnek tekintette magát arra, hogy szembenézzen a kérlelhetetlen valósággal, a teniszverseny eredményeivel. Még ekkor is előbb a különdíjak átadására került sor, hiszen abból is akadt jó pár. Az adományozók között szerepelt – többek között – az Exclusive Tours Utazási Iroda, a Porsche Hungária és a T-Systems. A versenyben a bronzéremért, akár csak 2007-ben, most is holtverseny alakult ki. A Nagy József – Rizó Mihály és a Szabó Pál – Justin István páros osztozott a helyen. Második lett Martos Győző és Márton Kálmán, a győzelmet pedig már a harmadik évben egymás után, a lassan "legyőzhetetlen páros"-nak nevezett két György: Szilvásy György és Balázs György szerezte meg.

 Méltóan egy rangos társadalmi eseményhez, a rendezvénynek jótékony célja is volt, az Egészség Hídja Alapítvány támogatása. Az ilyen alkalmakkor szokásos tombolán kívül, erre a résztvevőknek két lehetőségük is volt. A Regő – MAFC Kupa történetében először volt a gálaesten festmény árverés. Podolyák Vilmos, Szatmár megye legismertebb festője, a Nagybányai Iskola egyik legutolsó képviselője ajánlott fel három képet, melyek mindegyik negyvenezer forintos kikiáltási áron került kalapács alá. Végül az egyik százhúsz, a másik kettő száz – százezer forintos áron talált gazdára.

 A borárverés a Varsányi Pincészet három palack 2006-os Egri Bikavérével indult. A Három Grácia 18 ezer, a 2000-es évjárat viszont már 32 ezer forintig jutott el. A Juhász testvérek pincéjéből több bor is érkezett és licitálni lehetett a Demeter Pincészet Pinot Noir-jára, ami decemberben három aranyérmet is nyert Bordeauxban. Valószínűleg nem véletlenül. Róluk ugyanis Egerben azt tartják: az „a lázadó borász birodalma". A Patrícius Borház ötputtonyos aszúja 35 ezerért, a hatputtonyos viszont már 36 ezerért kelt el. Az árverésen a legmagasabb leütési értéket – ötvenezer forintot(!) Tamás László 2003-as, hatputtonyos Tokaji Aszúja érte el.

 Miután a rendezőknek a gálaesten már sikerült az urak kedvére tenni, igazán itt volt az ideje, hogy a hölgyek is gyönyörködhessenek valamiben. Mint az perceken belül ki is derült: Makány Márta divatbemutatója erre tökéletesen alkalmas volt. Bár előbb akár találós kérdésnek is feladhatták volna: honnan kapta a nevét a Nara Szalon? Nos, a Nara név mitológiai eredetű. Indonéziában így hívják a férfiasság istenét. A vállalkozás ugyanis eredetileg férfiruha szalonként kezdte meg működését.

 Makány Mártát a szülei, tanárai, kezdetben festőnek szánták. Különös vonzalma a színek iránt mind a mai napig meg is mutatkozik. A Janus Pannonius Tudományegyetem Rajz- és Művelődésszervezői szakán végzett, az Iparművészeti Egyetemen a férfiruha kollekció az ő kezdeményezése nyomán lett vizsgaanyag. Szalonját 1995-ben nyitotta meg, idővel – a hazai keresletnek megfelelően – a repertoár kibővült személyre szabott, női alkalmi ruhákkal is. Azóta állandó szereplője a legkülönbözőbb divatbemutatóknak.

 Különleges anyagú és szabású darabjait még mindig hagyományos technikával készíti, melyekhez a kiváló minőségű alapanyagokat Olaszországból és Franciaországból szerzi be. A ruhák tervezésénél nemcsak a karcsú, magas lányokra gondol, a míderes, rövid ruhák az alakot nyújtják ugyanakkor elegánssá is teszik. A sokszínű selyem a tervező szerint örökké divatos marad. Azért a gálaest közönsége a bemutatóból mégis megtudhatta, hogy ezen a nyáron a pasztellszínek, elsősorban a rózsaszín és a bézs, valamit a halványkék árnyalatok lesznek divatosak.

 A divatbemutató utána a Madách Színház művészei foglalták el a színpadot. Két tehetséges, fiatal énekes, Mahó Andrea – aki 2003-ban az Év Musical Énekese lett – és Pankotay Péter – a Három Ifjú Tenor együttes ismert tagja lépett fel. Részletek hangzottak el a Made in Hungária, a Hair, az Óz, a Miss Saigon és az Operaház fantomja című darabokból. Különösen ez utóbbi kettőnél volt roppant sajnálatos, hogy az Ybl Palota zárt belső udvara zenés rendezvények számára nem igazán alkalmas. Fogalmazzunk inkább úgy: olyan kiváló színvonalú énekesek, mint akikről most szó van, nem igényelnek a körbefutó falakról visszaverődő, torzító hangosítást.

A visszhang, ami persze csak a lírai részleteknél volt észlelhető, cseppet sem tűnt fel, amikor a Henry Band vette át a stafétabotot. A bőséges vacsora, a szemet gyönyörködtető látvány és a nagyszerű színészi teljesítmény összetett következményeként az eddig a székéhez szögezett közönség már a legelső dal felhangzásakor megindult a parkett felé. Sok biztatásra nem is volt szükség, a többség életkortól függetlenül táncolni kezdett. Gondoskodva ezáltal az est hangulatos folytatásáról – egészen a jövő évi teniszversenyig!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük