2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Eltűnt műkincsek nyomában

5 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98486"><img class="image image-preview" src="/files/images/film-1.preview.jpg" border="0" width="474" height="317" /></a></span> Arról, hogy a II. Világháború során rengeteg műkincs tűnt el a hazai múzeumokból - már nagyon sokat hallottunk. De, hogy ugyanez lejátszódott harminc évvel korábban is - nos, arról mindeddig semmit! Egy új kutatás most erre kíván fényt deríteni.

film 1.preview Arról, hogy a II. Világháború során rengeteg műkincs tűnt el a hazai múzeumokból – már nagyon sokat hallottunk. De, hogy ugyanez lejátszódott harminc évvel korábban is – nos, arról mindeddig semmit! Egy új kutatás most erre kíván fényt deríteni.

film 1.preview Arról, hogy a II. Világháború során rengeteg műkincs tűnt el a hazai múzeumokból – már nagyon sokat hallottunk. De, hogy ugyanez lejátszódott harminc évvel korábban is – nos, arról mindeddig semmit! Egy új kutatás most erre kíván fényt deríteni.

sipos sz.thumbnail Az I. Világháború idején, tehát éppen száz évvel ezelőtt veszett nyoma azon festmények többségének, melyek a magyar képzőművészetet voltak hivatva bemutatni az Egyesült Államokban. A képek a Panama-Pacific International Exposition világkiállításon szerepeltek 1915-ben San-Franciscóban és sok nem került vissza Magyarországra. A történetről most dokumentumfilm-sorozat készül – tudtuk meg a Nemzeti Galériában tartott tájékoztatón. „Generációk nőttek fel úgy, hogy nem látták azokat az értékes festményeket, melyek nemzeti kultúránk részei. A készülő film több lesz, mint egy izgalmas kincsvadászat" – mondta el róla a szerkesztő-riporter, Sipos Szilvia Anna. Folyik a nyomozás, a film szinte annyi részből fog állni, ahány műtárgyat sikerül felkutatni. A mi célunk az – folytatta – hogy ezeket a képek idehaza újra láthatóvá tegyük. A film producere, Takács Zsolt ezt még azzal egészítette ki, hogy igen korán kiderült: itt hosszú, alapos bel- és külföldi kutatásra lesz szükség. Az ötletet támogatta Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója is.

barki g.thumbnailA munka azzal kezdődött, hogy egy háromtagú forgatócsoport két hétig dolgozott az Egyesült Államokban. Ennek során bebizonyosodott; nemcsak az lenne fontos, hogy ezek a műkincsek előkerüljenek, hanem, hogy lehetőleg minél többet visszaszerezhessünk belőlük. Ezeknek a műveknek igazán méltó helyük a magyarországi múzeumokban lenne. Barki Gergely művészettörténész már tizenöt éve foglalkozik az 1915-ös világkiállítás kutatásával. Ennek során azt tapasztalta, hogy az egész világon szinte alig érdeklődött valaki a rendezvény iránt. Igazi, komoly feldolgozása egyáltalán nincs. Ő vette észre, hogy nemcsak a magyar művészettörténet rendkívül fontos elemének tekinthető, de igaz ez a nemzetközi modernizmusra nézve is! A készülő film jelentőségét ez nagyban emeli. A világkiállítást néhány évvel az 1906-os földrengés és tűzvész után tartották, amikor San-Francisco háromnegyed része teljesen elpusztult. A város kilenc év alatt újjáépült. A művészeti rész csak egy kis hányada volt a kiállításnak, de így is több mint tízezer műtárgyat vonultattak fel benne, a világ minden részéről. Ekkor már dúlt a világháború, így sok állam nem is vett részt a kiállításon. Talán ennek köszönhető, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia művészei és az olasz futuristák is számos képet mutathattak be.

film 2.thumbnail Az egyik ilyen, Berény Róbert portréja volt Bartók Béláról. A festmény hosszú ideig Bartók Péter tulajdonában volt és 1915 óta soha nem került vissza Magyarországra. Kalandos történetéről a filmben részletesen szó lesz. A Panama-Pacific kiállításnak a Szépművészeti Múzeum elektronikus katalógusában nincs nyoma. Szerencsére a régi kartotékrendszerében még fellelhető volt a kiállítás katalógusa, a kutatás alapjául ez szolgálhatott. Évtizedek óta nem nyúlt hozzá senki, a két kötet jó néhány lapja felvágatlan volt! Már az első pillanatban kiderült belőle, hogy ez a kiállítás bizony a leggrandiózusabb a magyar festészet történetében! Soha ennyi magyar műtárgyat – sehol a világon – nem állítottak ki egyszerre! Közel ötszáz alkotás szerepelt a kiállításon – többségüknek nyoma veszett – minőségük versenyzett a francia vagy az olasz anyaggal. Sajnos eredeti belső, fényképfelvételek nem készültek róluk, mert a magnéziumos villanófény tűzveszélyes volt.

film 3.thumbnail A történet ott vesz krimiszerű fordulatot, amikor a kutatás során fény derült a norvég kritikus, művészettörténész, John Nielsen Lauvrik szerepére. Magyar feleségének anyja a híres pszichoanalitikus, dr. Ferenczi Sándor felesége volt, Ferenczinek viszont Berény Róbert volt az egyik legjobb barátja. Amikor Lauvrik felkérést kapott a Világkiállítás szervezőitől, nagy magyar anyagot állított össze, melyben Berénynek hangsúlyos szerep jutott. Alaposan feltételezhető, hogy Lauvrik a sok magyar alkotás közül többet egyszerűen ellopott a kiállítás után. Berény, Golgota című festménye is erre a sorsra jutott. A kép mostanában előkerült – jelentőségét jól mutatja, hogy a nyomozásba az FBI is bekapcsolódott. Uitz Bélának egy terhes nőt ábrázoló grafikája is lappang, mind a mai napig, csakúgy, mint Poór Bertalan vagy Márffy Ödön munkái.

film 4.thumbnail Képek nem csak akkor, azóta is eltűntek. Egészen bizonyos például, hogy Poór Bertalan igen nagyméretű, tizenegy méteres pannója, melyet a Népopera, a mai Erkel Színház számára készített, ott volt San Franciscóban. Készült róla egy fotó, itt Budapesten, a régi Kúria épületében, az MTVA archívumában pedig van egy másik kép róla, ami nagy valószínűséggel a Nemzeti Galériában, a volt Munkásmozgalmi Múzeum területén készülhetett. A kép tehát 1980-ban még megvolt – azóta nincs nyoma. Szerencsésebb sors jutott Fémes Beck Vilmos egyik kis szobrának, ami a közelmúltban egy magyar gyűjtőhöz került. A talpán ott van az amerikai vámhatóság címkéje, az bizonyítja, hogy a szobor 1915-ben jelen volt a Világkiállításon. A film készítői kérik ezért mindazokat, akik a birtokukban lévő tárgyakon hasonlót találnak, jelezzék ezt a Nemzeti Galériában.

www.mng.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.