Persze nem valódi falu; Borfalu vette birtokba Budapesten az Ötvenhatosok terét augusztus 19. és 24.között. Ötödik alkalommal rendezik meg, hogy bebizonyítsák: a jó magyar bornak nincs párja.

 

Persze nem valódi falu; Borfalu vette birtokba Budapesten az Ötvenhatosok terét augusztus 19. és 24.között. Ötödik alkalommal rendezik meg, hogy bebizonyítsák: a jó magyar bornak nincs párja.

Már az első délután látogatókkal teltek meg a falu utcái – és ez nem is csoda. Harminckilenc pavilonban hetvenöt kiállító között válogathat a közönség. Ha tetszik, kóstolgat, esetleg csak nézelődik, de arra is van lehetőség, hogy baráti körben leüljön valamelyik borospince pultja előtt, és sorra vegye az ott kínált italokat. A következményektől sem kell félni, harapnivaló is kapható a faluban. A rendezőket dicséri, hogy néhány helyen még pohármosót is felállítottak, így az igazán borértő mindig tiszta pohárból élvezheti a különféle borok rejtett ízeit.

 Az első Borfalu megrendezésének ötlete egy árnyas fa alatti borozgatáskor született – mondta el a hivatalos megnyitón Benedekné Kövér Katalin ügyvezető igazgató. Azóta öt év telt el – ez már valóságos vállalkozás. A szervezők pontos elnevezése BORFALU Múzeumi és Kulturális Örökség Védelmi Közhasznú Társaság, fő tevékenysége a hazai gasztrokulturális örökség védelme. Kiemelt céljai közé tartozik a magyarországi borkészítés hagyományainak megőrzése és bemutatása, a magyar borok hazai és közösségi piacra jutásának hatékony elősegítése, a dicső múltat és a reményteli jelent a nagyközönséggel megismertető borászati és kulturális rendezvények szervezése, nem utolsó sorban pedig a kis- és középborászatok érdekképviselete.

 Abasár polgármestere, dr. Lénártné Benei Anikó szerint ez egy nagyszerű lehetőség a kisebb borászatok számára. A rendezvény lényege – mondta – hogy felnyissuk a szelencét, amibe sokáig bezárva voltak az eldugott értékek. A kisebb települések borászainak ezen kívül jószerint nincs is más alkalmuk, hogy nagyobb közönséggel találkozhassanak. Akik itt megismerkednek pár jó borral, talán maguk is felkerekednek egyszer, hogy eredeti pincéjében is megkóstoljanak egy-egy ritkaságot. A budapesti borfalu a borhoz, annak eleganciájához illő rendezvény, érdemes ide eljönni – erősítette meg a polgármester asszony.

 A Magyar Bortelepülések Szövetségének főtitkára, Kocsis Imre Antal úgy véli: összehasonlítva a korábbiakkal, az elmúlt két évtized a magyar borászat diadalmenete volt. Már a kisebb falvakban is megjelentek az első borturisták. A borászok által literenként befizetett nyolc forint – eddig összesen négyszáznegyvenmillió jött össze belőle – megteremtette a bormarketing anyagi alapját. A kifejezetten ezzel a céllal létrehozott Bormarketing Kht. „kezébe vette" a magyar bor ügyét és már kezdi bebizonyítani, hogy a magyar pincészeteknek nehezen akad párja a világon.

 A hivatalos megnyitó során többször is elhangzott, hogy itt borkülönlegességekkel találkozhat a látogató. Nos, nézzük, igaz volt-e a bejelentés. Már mindjárt az elő lépések után úgy tűnik: igen! A Pécsi Cirfandli – a táj egyik nevezetessége – sokáig hiányzott a hazai kínálatból. Most felbukkant ismét. A Borfaluba a Radó Pincészet hozta el. A Mecsek déli lankáin, a Donátusi kápolna szomszédságában immár a negyedik generáció foglalkozik elhivatottsággal, odaadással a szőlő termesztésével és a bor készítésével. A családi gazdaság alapjait a dédapa, Radó Endre rakta le azzal, hogy 1930-ban telepített a területre először Cirfandli tőkéket. A nagyapa, Radó János, szőlő és föld iránti szeretetéből, tiszteletéből nőtt ki az FVM Pécsi Kutatóintézete által is támogatott Pécsi Szőlészek Kisszövetkezete. A kisszövetkezet teremtette meg a pécsi szőlő- és bortermelés bázisát. A pincészet arculatát meghatározza a Pécsi Cirfandli fajta, mely itt a Mecsek déli lejtőin találta meg a maga számára legjobb talajt ahhoz, hogy a kitűnő íz-, zamat-, illatkomponensek kialakuljanak. A fajta a Como-i tó környékéről, Ausztrián keresztül a pécsi káptalan kezdeményezésére, a 19. század közepén került Pécsre. Az egyházi szőlőbirtok széthullásával a Cirfandli fokozatosan eltűnt a parcellákból, egyedül a Kutatóintézet foglalkozott a különös gondot igénylő fajtával. A 90-es években a város vezetése is felismerte, hogy Pécs sajátos arculatának a Cirfandli szőlő és bor is szerves része, így pályázati formában támogatta és támogatja ma is annak telepítését. A pincészetben ötvözni igyekeznek a hagyományos és az új technológiát. Ha a Cirfandlit csak acéltartályban erjesztik, utána legalább fél évig fahordóban érlelni kell, hogy előjöjjenek a fajtára jellemző tulajdonságok. Most viszont – még az erjesztés előtt – 3-4 órát a törkölyön áztatják. Így sokkal jellegzetesebb bort kapnak és utána ászkolni sem kell. A család a Cirfandli mellett a Cabernet Franc-t tekinti „zászlós borának". Ez a bor – háromhetes héjon erjesztés után még egy hétig áll a törkölyön. Ennek köszönheti egészen sötét, mélyvörös színét. Illata fűszeres, íze összetett, a meggytől a csokoládéig tág átmentet képez.

Tovább kutatva a különlegességek után rábukkanhatunk, hogy Villányból az Ősi Családi Pincészet mézes és mazsolás bort hozott. A „mézzel édesített, bor alapú ital" úgy készült, hogy száraz Olaszrizlinghez akácmézet tesznek – de nem mindegy ám, hogy mikor! Valamikor a forrás eleje és vége között kell meghatározni a legkedvezőbb időpontot, hogy ki se csapódjon, zavaros se legyen. A forrás után szűrik, pollenmentesítik, utána kerülhet csak palackba. Az Ősi pincészet adja az alapbort, a mézesítés titkának tudója Zódor László. A mazsolás borhoz a mazsola Etyekről származik.

Jól tudjuk: bort nem csak szőlőből lehet készíteni. Ám mielőtt bárki tablettákra és „zsákos napfényre" gondolna, erősítsük meg: ilyeneknek nincs, és nem is lehet helye a Borfaluban. Van viszont gyümölcsbor, mindjárt négy is. A Szigetcsépen, Pest megyében tevékenykedő Szigetvin Pincészet pultjánál találkozhatunk velük. A 8,5 százalék alkoholtartalmú málna, eper, meggy és feketeribizli bor azonos módon készül. Valódi, tiszta gyümölcs-sűrítményből erjesztik, cukor vagy bármilyen más édesítőszer hozzáadása nélkül. Így is valamennyi belefér a „félédes" kategóriába. Fogyasztásukat hűtve ajánlják.

 Ám aki mégis túlzásba vitte volna a kortyolgatást, azok számára is van megoldás a Borfaluban. Az Őrangyal pezsgőpor különleges tulajdonságú étel-kiegészítő ital. Segíti a szervezet méregtelenítését. Közérzetet javít, teherbírást növel, anyagcserét élénkít. Ha alkoholt fogyasztunk, a szervezetünkben jelentős mennyiségben acetaldehid keletkezik. Őrangyal pezsgőpor fogyasztásakor az acetaldehid lebontása felgyorsul, és következményeként felére rövidül az alkohol bontás ideje, elmarad a másnaposság. Mérések bizonyítják, hogy – amennyiben a port az alkoholfogyasztás előtt és utána is bevesszük – a véralkohol szint sokkal rövidebb idő alatt csökken a veszélyes érték alá. Négy deci bor „eltüntetéséhez" két-három óra is elegendő. Összetételében növényi kivonatok, mindennapi táplálékainkban szereplő fűszerek, ásványi anyagok vitaminok étel szerepelnek csak egy kicsit a megszokottól eltérő keverékben.

Szerencsére egyre többen tudják, hogy a jó borhoz egy jó sajt sem árt. Sőt kifejezetten elősegíti az ízek élvezetét. Ehhez kívánt hozzájárulni a Sajtudvar, a maga választékával. Mintegy negyvenféle sajt található náluk, kétharmada cseh, egyharmada hazai előállítású. Csak különlegességeket hoztak, ilyen például a világon egyedülálló grillsajt! Csehországból a Madeta gyárból érkezett a francia eredetű President sajtcsalád több tagja. Nálunk inkább a Camembert ismert közülük. Bemutatják a Borfaluban Magyarország egyetlen tejipari Szakközépiskolájának termékeit is. Itt Csermajorban készül a híres Pálpusztai, de évtizedek óta gyártanak Ilmiczit is – kiváló minőségben.

 Ha valaki nem elégszik meg azzal, hogy csak itt, a Borfaluban ismerkedhessen a borokkal, többségüket haza is viheti. Teherautó sem kell hozzá, elég egy aktatáska. Már kapható a Magyar Borok Évkönyve 2008, mely 192 oldalon 400 termékkel, közel 700 képpel, és rengeteg hasznos információval segít eligazodni a magyar borok, pezsgők és pálinkák világában. A kiadó egy játékot is kínál. Mindenkinek kitöltenek egy pohár bort – cuvée-t – és el kell találni az összetevőket. Ha a kóstolás után megmond legalább egyet a fajtaösszetételből, sorsoláson vesz részt, melyen a fődíj egy kétszemélyes hétvége Harkányban, a Pepe Panzióban, villányi borkóstolóval egybekötve. Ha nem találta el? Akkor sincs baj, legalább kóstolt egy jót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük