Csepel-sziget déli részén, Budapesttől 25 kilométerre, Szigetcsépen épült fel a Gál Szőlőbirtok és Pincészet. A borkedvelő társadalom figyelmét azzal hívta fel magára, hogy tulajdonosa, Gálné Dignisz Éva lett legutóbb az Év Borásza, és ezt a címet először nyerte el hölgy.

Csepel-sziget déli részén, Budapesttől 25 kilométerre, Szigetcsépen épült fel a Gál Szőlőbirtok és Pincészet. A borkedvelő társadalom figyelmét azzal hívta fel magára, hogy tulajdonosa, Gálné Dignisz Éva lett legutóbb az Év Borásza, és ezt a címet először nyerte el hölgy.

Bár a családi cég már húszéves, a pincészet csak tíz éve dolgozik. Férje is, ő is, mindketten szakemberek. Együtt végezték a Kertészeti Egyetemet, a férje szőlész, ő borász. Kezdetben csak szőlőtermesztéssel foglalkoztak, 1998. és 2000. között telepítették az első tőkéket. Egy romos, régi épület megvásárlására és felújítására csak később nyílt lehetőség. Ebben hozták létre családi pincészetüket, mely a jelzőre teljes mértékben méltó, hiszen ma már a gyermekeik is itt dolgoznak. Bár a szőlőterület elég nagy, a termésnek csak 30 százalékát dolgozzák fel, 1800 hektoliter, tehát nagyjából kétszázezer palack bor kerül ki a kezük alól. Azt a szőlőt, amiből bort készítenek, szigorúan, csakis kézzel szüretelik. A munkát nehezíti, hogy hiába van munkanélküliség, a szőlőben fiatalok nem akarnak dolgozni. Erre már csak az öregek vállalkoznak, de az ő számuk napról-napra fogy!

Boraik többsége ott, helyben gazdára talál, mert a minőségnek hamar híre ment. Még Japánba is exportálnak. Talán ennek is tudható be, hogy az üzletláncokban nem találunk tőlük bort. Annál több hazai és nemzetközi borversenyre járnak. Elsősorban a roséikról váltak ismertté. Franciaországban, Cannesban rendszeresen szerepelnek. Itt 45 országból, mintegy ezer rosé között már háromszor nyertek aranyérmet. Amikor Magyarország volt az EU soros elnöke, ott is az ő rosé boruk került az asztalra. Ezen kívül minden évben szerepelnek a Külügyminisztérium által összeállított válogatásban is. A nemzetközi borversenyek mellett a hazai pályán is szép sikereket érnek el. A 2011-es országos borversenyen „A Legeredményesebb Pincészet" vándordíját kapták.

Borkészítési eljárásaik során főként a reduktív technológiát alkalmazzák. Ezzel tudják a legjobban megőrizni a szőlőben rejlő illatokat, zamatokat. Ugyanakkor készítenek fahordós érlelésű vörösborokat is. A szigetcsépi területek mellett, a Balaton-felvidéken, Lesencefalun vásároltak egy tízhektáros ültetvényt – három évvel ezelőtt. Az itt termett szőlő a választék bővítését is szolgálja. Olcsó tömegborokat ebből sem készítenek. Összesen tíz-tizenkét fajtával foglalkoznak, közülük a kékszőlőkből a legjelentősebbek a Pinot Noir, a Kékfrankos, a Zwigelt, a Cabernet Sauvignon, a fehérek között pedig az Olaszrizling, Szürkebarát, Rajnai Rizling, Cserszegi Fűszeres, Ezerjó a fontosabbak.

Borkóstoló termükben egyszerre negyvenöt vendéget is fogadhatnak. Sok a külföldi látogató. Olykor még Svédországból is jönnek szervezett csoportok. Igyekeznek, hogy a látogatókat ők maguk fogadhassák, mert – szerintük – nagyon fontos a személyes kapcsolat, amire pedig az üzletláncokban nincs lehetőség. Ott valaki levesz a polcról egy három évvel ezelőtti – most akciósan kínált – rosét, hazaviszi és csalódni fog. Nem tudja, nem is mondják meg neki, hogy ezt a bort nem szabad tárolni, frissen kell meginni, különben pont a legfontosabb értékeit veszíti el! A vinotékákban és az éttermekben is a személyes kapcsolatra helyezik a hangsúlyt, hogy a borhoz értő eladók és pincérek megfelelően tájékoztathassák a vendégeket. Ez hírnevük alapja.

www.galpinceszet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük