Változatos programokkal várja közönségét a MÁV Szimfonikus Zenekar márciusban is. A legendás amerikai karmester, Irwin Hoffman Mozart Jupiter szimfóniáját kelti életre a Művészetek Palotájában, a Festetics-bérlet keretében Claudio Piastra, ismert olasz gitárművésszel ismerkedhetnek meg, a hónap utolsó hetében pedig Sophia Loren fia, az ifjabb Carlo Ponti vezényli a MÁV Szimfonikusokat.

 

Változatos programokkal várja közönségét a MÁV Szimfonikus Zenekar márciusban is. A legendás amerikai karmester, Irwin Hoffman Mozart Jupiter szimfóniáját kelti életre a Művészetek Palotájában, a Festetics-bérlet keretében Claudio Piastra, ismert olasz gitárművésszel ismerkedhetnek meg, a hónap utolsó hetében pedig Sophia Loren fia, az ifjabb Carlo Ponti vezényli a MÁV Szimfonikusokat.

 

Március 6. Művészetek Palotája, 19.30

Szőke Tibor-mesterbérlet/2.

Március 8. Olasz Kultúrintézet, 11.00

Varga László-bérlet/3.

Irwin Hoffman 2007 óta szinte minden évben vendégszerepel a MÁV Szimfonikusok hangversenyein. Korát meghazudtolóan fiatalos, energikus karmester, akinek vezénylését sokrétű tapasztalata és életbölcsessége teszi hitelessé, mindig élményszerűvé. Mozart utolsó szimfóniája, a Jupiter összefoglalása mindannak, amit a komponista a szimfonikus zene területén alkotott. Olyan tökéletes remekmű, amelyhez az utódok teljes joggal illesztették hozzá a római mitológia főistenének nevét. Nem kevésbé nagyszerű darab Brahms első szimfóniája sem, csak itt nem az összegzéssel, hanem egy zseniális pálya indulásával kerülünk szembe. Közismert, hogy Brahms mélységes tisztelettel és alázattal viseltetett zeneszerző elődei – elsősorban Beethoven – iránt, ezért mintegy húsz évig érlelte első szimfóniáját. Az eredmény az a nagyszerű mű, amelyből félreérthetetlenül kicseng a főhajtás Beethoven előtt, mégis ízig-vérig romantikus zene.   

 

Március 8. Olasz Kultúrintézet, 17.00

Kamarazenei sorozat/3.

A MÁV Szimfonikusok kamarazenei koncertjeinek továbbra is az Olasz Kultúrintézet ad otthont. Ezúttal Vivaldi a-moll fuvolára és fagottra írt szonátája, Neruda Esz-dúr trombitaversenye, valamint Cherubin D-dúr kvartettje hangzik el. Jegyár: egységesen 500 forint.

 

Március 13. Festetics Palota, 18.00

Festetics-bérlet/2.

A 2014-es év egyik nagy zenei jubileuma Richard Strauss születésének 150. évfordulója – ebből az alkalomból Fúvósszerenád op. 7 című darabját hallhatjuk a márciusi koncerten. Ezt Joaquin Rodrigo spanyol zeneszerző 16. századi spanyol táncokat feldolgozó Fantasía para un Gentilhombre című műve követi. Az elnevezésben szereplő „nemes ember" a híres gitárművészre, Andrés Segoviára utal. Neki ajánlotta a szerző, és ő is mutatta be a művet.

Az estét Csajkovszkij Firenzei emlék című, népszerű darabja zárja, Csaba Péter vezényletével. A koncert szólistája, Claudio Piastra olasz gitárművész 14 éves kora óta játszik hangversenyeken. A világ minden táján, megszámlálhatatlan városban lépett fel híres zenekarokkal, karmesterekkel, énekesekkel együtt. Olaszország több nagy városának zeneművészeti főiskoláján tanított, jelenleg Reggio Emiliában oktat. A gitár nagy nemzetközi hírű művészeinek egyike, húsz CD-je jelent meg.

 

Március 29. Magyar Nemzeti Múzeum, 10.00 és 11.30

Unokák és nagyszülők hangversenyei/4.

 A 150 éve született Richard Strauss a XX. század egyik legnagyobb, legtöbbet játszott zeneszerzője volt. Édesapja is muzsikus, zenekari kürtművész volt, így Strauss korán megismerte a muzsika világát. Gyermekkorában kezdett komponálni, és hamar elismert zeneszerzővé vált. Szimfonikus költeményeinek egyike a népszerű holland mesefigurát, Till Eulenspiegelt mutatja be. A flamand mesék kedvenc hőse nagy csínytevő volt, mindenkit megtréfált, és sok borsot tört a buta hivatalnokok orra alá. Ők bosszúból bíróság elé állították és halálra ítélték, alakja azonban tovább él az emberek emlékezetében. A koncerten először egy mesemondó, Korhecz Imola mondja el a történetet, majd megszólalnak a zene odatartozó részletei, Csíkszentmihályi Berta remek illusztrációival kiegészítve. Strauss operáiból is kapunk egy kis ízelítőt – egy zenekari részletet egyik leghíresebb operájából, amelynek címe: A rózsalovag. Vezényel: Csaba Péter.

 

Továbbra is folytatódnak a nagy sikerű gyermekkoncertek: március 18-án 16.30 órakor kezdődik a Búgócsiga nevű zenés foglalkozás, zenehallgatás babákkal érkező családok számára. Rögtön ezután, 18 órától kezdődnek a zenekar „Szeretethang" elnevezésű koncertjei várandós kismamák, és az őket kísérő kispapák részére. A programokat Ácsné Székely Edit fuvolaművész, zenepedagógus vezeti a zenekar próbatermében, a MÁV Szimfonikusok művészei közreműködésével. Bővebb információ a zenekar honlapján olvasható.

 

Március 20-án a Művészetek Palotája "Szimfonikus felfedezések" sorozata keretében lép színpadra a MÁV Zenekar. Az est karmestere, Teddy Abrams a világhírű Curtis Intézetben  végzett, és a New World Symphony dirigenseként szerzett hírnevet magának. Pályája kezdetén az európai zenekultúra iránti érdeklődése vezette Budapestre, ahol 2011-től Takács-Nagy Gábor asszisztenseként vezényelte a MÁV Szimfonikus Zenekart – de nemcsak karmesterként, hanem komponistaként, illetve klarinét-és zongoraművészként is bizonyított már. A hangverseny szólistái Oross Veronika fuvolaművész és Gwendolyn Masin magyar származású hegedűművész. A muzsikus már gyermekként szenzációt keltett mindenütt, amerre járt – ötévesen például a budapesti Zeneakadémián lépett színpadra. Ma már egy hegedűiskola szerzőjeként, egy svájci kamarazenei fesztivál művészeti vezetőjeként, és természetesen világszerte koncertező művészként ismert. A koncert műsorán a 20. század egyik legnagyobb dirigenseként ismert Doráti Antal Éji zene c. kompozíciója, a háromszoros Oscar-díjas filmzeneszerző, Rózsa Miklós magyaros éji zenéje, illetve Dohnányi Ernő népdalokat és spirituálékat feldolgozó, üdítően szellemes Amerikai rapszódiája szerepel. Az előadást 18.30 órai kezdettel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az érdeklődők.

 

Március 26-án Beethoven-estet rendez a MÁV Szimfonikus Zenekar a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A neves zeneszerző c-moll zongoraversenyét Claudia Yang kínai zongorista szólaltatja meg, de elhangzik az Egmont-nyitány és a VII. szimfónia is. Az est karmestere nem más, mint a legendás olasz filmrendező, Carlo Ponti fia, aki a filmmogul és a jól ismert Oscar-díjas színésznő, Sophia Loren házasságából született. A dirigens visszatérő vendége a MÁV Szimfonikusoknak.

 

www.mavzenekar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük