2014. március 8-án a Mindenütt Nő programsorozat keretében a Duna Táncműhely legújabb bemutatójának a Bethlen Téri Színház ad otthont. A Ködből, csöndből című előadás rendező-koreográfusa Juhász Zsolt.

 

2014. március 8-án a Mindenütt Nő programsorozat keretében a Duna Táncműhely legújabb bemutatójának a Bethlen Téri Színház ad otthont. A Ködből, csöndből című előadás rendező-koreográfusa Juhász Zsolt.

 

 „A köd, a csönd sosem ragyog.

Én már ködből, csöndből vagyok."

(József Attila: Ködből, csöndből)

 

József Attila költészete nem annyira témája, mint inkább apropója az előadásnak, reprezentációra alkalmas „tárgy", s amit reprezentál, az mindenekelőtt a heroikus élet lehetőségeinek bezárulása. Az alkotók által feltett kérdés, hogy egy pontszerűvé zsugorodott – azaz kiterjedés nélküli – „mozgástérben" milyen perspektíva nyílhat számunkra, hogyan tudunk életünknek méltóságot, reményt adni? Mit tehetünk akkor, ha a célok világa bezárul, ellehetetlenül, a lineáris idő szétesik, megszűnik a jelen, amely magába képes tartani múltat és jövőt?

 

A produkció a 2012-ben a székelyudvarhelyi Udvarhely Táncműhellyel bemutatott előadás újraértelmezése.

 

Előadók: Bonifert Katalin, Gyulai Anikó, Horváth Eszter, Kriston Fruzsina, Kuzma Péter, Soós Gyula András, Szabó Csaba

Zene: KTU

Jelmez: Kiss Zsuzsanna

Fény: Kovács Gerzson Péter

Technikai munkatársak: Lendvai Károly, Fekete Mátyás, Nagy Gergely

Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt

 

Támogatók: EMMI, Bethlen Téri Színház, SÍN Kulturális Központ

 

A Duna Táncműhely azzal a céllal alakult 1999-ben, hogy a magyar néptánc sokszínű formakincsét felhasználva igényes táncszínházi produkciókat, kortárs mozgásszínházi előadásokat hozzon létre.

Az alkotók a néptáncot speciális tánctechnikaként kezelik, amelynek segítségével igyekeznek egy egyéni mozgásnyelvezetet kialakítani.

A táncműhely változó összetételben működik, tagjai professzionális táncosok. A darabokat a koregráfusok és a táncosok stúdiómunkában készítik Juhász Zsolt koreográfus vezetésével.

A Duna Táncműhely 2002 óta évente megszervezi a jelentős szakmai és közönségsikernek örvendő, régiós szinten kiemelkedő fontosságú Kalászi Kortárs Tánctalálkozót.

 

Juhász Zsolt 1999-től a Duna Táncműhely vezető koreográfusa, majd 2007-től a Duna Művészegyüttes vezetője. Az autentikus néptánc sokszínű formakincsét ötvözi a kortárs látásmóddal. Alkotásai mintapéldái a különböző művészeti ágak és stílusok táncszínházi egységeinek. Előadásaiban meghatározó „őselemként" van jelen a néptánc alapú mozgásnyelv, de a „hagyományápolás" mellett, a néptáncművészet új útjainak kísérletezése is hangsúlyossá vált a rendezéseiben.

 

2014. március 8. 19.30.

KÖDBŐL, CSÖNDBŐL

A Duna Táncműhely bemutató előadása

Bethlen Téri Színház

1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.

 

www.bethlenszinhaz.hu

www.facebook.com/bethlenszinhaz

www.mindenuttno.hu

www.dunatancmuhely.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük