Győrben az esti mulatság késő éjszakáig tartott, mindenki tudta: holnap délután már a célban leszünk. A fegyelem fellazulásával számoltak a rendőrök is. Kocsi el nem indulhatott szondázás nélkül. Bizony volt, ahol helycserére kényszerültek, mi gond nélkül nekivághattunk az utolsó távnak. ( A második nap: http://www.euroastra.info/node/17185 )

 

 Győrben az esti mulatság késő éjszakáig tartott, mindenki tudta: holnap délután már a célban leszünk. A fegyelem fellazulásával számoltak a rendőrök is. Kocsi el nem indulhatott szondázás nélkül. Bizony volt, ahol helycserére kényszerültek, mi gond nélkül nekivághattunk az utolsó távnak. ( A második nap: http://www.euroastra.info/node/17185 )

 Ezen a napon már kevesebb program várt ránk. A rendezők bizonyára nem akarták, hogy esetleg a fáradtság miatt bárkinek is valami baja essék. Először most sem kellett túl messzire menni, jóformán el sem hagytuk a város területét. Gyirmóton a sportpályán és az Aranyhal étteremben volt az első megálló. Az igazság az, hogy ilyen korán reggel borra még senki sem vágyott igazán. Kávéból több fogyott, pedig a szállodai reggelire sem lehetett senkinek panasza. Azért a borral sem veszítettük el a kapcsolatot: hordógurítás volt az ügyességi verseny. Győztes a nyolcvanas rajtszámú páros: Tamás László és Nánási Sándor.

 Mire Pannonhalmára értünk, megjött a borivó kedv is. A Borbirodalom, Borpince és Udvarház kóstolóján előbb egy könnyű, száraz, reduktív eljárással készült Rajnai Rizlinggel öblítettük le az út porát, majd egy igazi különlegesség következett. A hazai nemesítésű fajták között külön csoportot képeznek a szaknyelv által „Z-betűs"-nek nevezett szőlők: a Zéta, Zefír és Zenit. Ezek közül a Zefírt volt alkalmunk megízlelni. Teljesen halványsárga színű, illata, mint a Cserszegié, viszont jellegzetesen szőlőízű, igen kellemes bor.

 Budapest előtt az utolsó állomás Balatonfüred, a Baricska Csárda volt, ahol a hangulatról Horváth Gyula és zenekara gondoskodott. Amint asztalhoz ültünk, már előttünk is volt a friss, marhapörkölt, és a mákos rétes is hamar megérkezett – tudták, hogy menni kell tovább. A felszolgálás gyorsaságát tehát nem érheti kifogás, talán csak az uborkát nem kellett volna a tányérra, a meleg pörkölt mellé tenni. Ha belegondolok, hogy a három teljes nap alatt ez volt az egyetlen apróság és még ez is szinte szót sem érdemel, a vendéglátás minőségével igazán elégedettek lehetünk.

 Most már valóban nem volt semmi más hátra; a Balatontól Budapestig már nem embert próbáló feladat az autózás. Vasárnap, kora délután, az autópálya még szinte üres, élvezhettük a nagyszerű időt, a kitűnő autót, kényelmesen, a sebességhatárokat pontosan betartva jutottunk el Budafokra, a György Villa Pincészetbe. Az 1827-ben készült épület a mai napig szimbóluma annak, hogy ez mindig is gazdag bortermő vidék volt. A villa mai formáját 1867-ben nyerte el és 1986-ban az épületet és a parkot teljesen felújították. A pincészet ma a „prémium" kategóriájú borairól híres, melyek a kereskedelemben György Villa Selection néven kaphatók. Tudjuk jól: az ízlések különbözők, az elegáns borok kedvelőinek én mégis a 2001-es Juhfarkot vagy a Pinot Noir Rosét ajánlanám.

 A háromnapos verseny eredményének kihirdetésére vasárnap este a Citadella étteremben gyűltek össze a résztvevők. A borárverésen befolyó díjat – úgy, mint a korábbi években – jótékonysági célra ajánlották el a Rallye rendezői, majd kiosztották a jól megérdemelt díjakat. Nézzük, kik lettek az elsők! Női párosok között: Nagy Rita – Varga Viktória. A polgármesterek között Lakos Imre – Magyar Levente (Újbuda alpolg.-J-N-SZ M-i Önk.) A politikusok között: Kuncze Gábor és felesége. A tábornokok között: Orodán Sándor – Győrfi Pál. Az újságírók között: Strasser Tibor – Strasser András. Az összesített verseny első helyén Tamás László – Nánási Sándor végzett, a második Papp Tibor – Barkó Iliász, a harmadik pedig az Orodán Sándor – Győrfi Pál páros lett.

A beszélgetésekből annyi már most kiderült: a lezajlott verseny résztvevői szívesen indulnának jövőre is, hogy megismerkedhessenek az ország egy másik érdekes, bortermő tájával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük